Започва се: Записването на бъдещите първолаци

В столицата това ще става по нов критерий с нови точки
Обновена: 18 апр 2017 09:22 | 18 апр 2017 08:52, Петя Славова
14
Започва се: Записването на бъдещите първолаци
Снимка: архив, Булфото

Започва приемът на документи за бъдещите първокласници. В столицата това ще става по нови критерии, гласувани от общината в края на февруари.

Водещ критерий е адресната регистрация. Най-много точки ще се дават за родител със съвпадащ постоянен и настоящ адрес в непосредствена близост до училището. На второ място само за настоящ адрес, а на трето – ако родителят живее в същия район.

При приема на най-малките ученици ще има и социални, и допълнителни критерии според нуждите на училището и на децата.

Допълнителни точки ще се дават и ако детето има брат или сестра, обучаващи се в същото училище, както и адрес на месторабота на един от двамата родители в административния район на училището.

И въпреки новите критерии, среднощна опашка от родители се образува пред столичното 133-то училище, където загрижени майки изчакаха търпеливо до 8.30 сутринта, за да са сред първите, записали децата си.

Родителите се притесняват, че отделните училища все пак имат право да добавят свои критерии към тези на общината и поредният номер на записване може да се окаже от значение.

Това можело да стане в случаите, когато няколко деца имат еднакъв резултат и тогава се гледа поредността на записване, изрази опасенията си пред Bulgaria ON AIR една от чакащите пред школото майки.

Тя разказа, че е дошла пред училището в 7 часа вечерта предния ден и вече е била десетата чакаща.

Резултатите на първо класиране от приема ще станат ясни на 2 юни, а крайният срок за подаване на документи е 19 май.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Традициите са хубаво и похвално нещо, когато става дума за университет и професия, но чак за първи клас! Освен това, ако записваш детето си в най- близкото училище и ти също ск учил в него, значи вероятно си натресъл семейството си в дома на родителите си, а това е нездравословно.
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"правото" е подменено с "право да кандидатсваш" и "право да те оценят"До 9 клас (16 г.) не трябва да има никакви задължителни класирания и местения. Времето за всякакви подготовки за изпити и изпити изяжда от времето за работа с децата които не би трябвало да кандидатсват (80%). А оценката за работата на кмета е дали е осигурил това.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В проспериращите държави държави на традициите и там имат потомствен готвач, потомствен стругар, потомствен градинар и т.н. Разликата с България е, че селяните в България не искат да са потомствени селяни, а искат да се наместят някъде на другаде в града, а нямат това предимство родителите им да са правили същото, което те искат и веднага включват целия боен арсенал на селянина - арогантност, наглост, простотия, присмех и т.н., което си личи, ама те не го осъзнават.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Традициите"???? АхахахахахаАмиии то така с "традициите" ще се окаже, че всеки ще бачка по наследство на мястото на родителите си и то ще се пази (или поне ще е с предимство) за него. Баси тъпотията.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз лично напускам София, за да учат децата ми в Париж. И детски градини и училища са безплатни, а записването логично е в най-близкото училище (макс. 5 мин пеша), няма точкова система, а се записваш директно в кметството с 4 документа. Децата ми трябва да могат да ходят сами на училище, а аз да не губя време за работа, както и лично такова. Зонираното разпределение е обосновано и логично и трябва да бъде задължително за детски градини и основни училища! Който иска - под наем в близост до желанат
9
0
 
1
 
! Отговори
ник преди 7 години
Браво, Днес.бг, поправихте "критрейа"!
8
1
 
7
 
! Отговори
. преди 7 години
До ИванА когато кварталното е пълен *** и е пълно с наркомани какво ще правиш? Ще си запишеш ли първолака и да му трепериш наркоман, *** или нещо средно от двете ще стане.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма никаква логика поредният номер на записване да дава предимство, докато традициите са хубаво нещо и ако някой роднина е учил или учи в това училище, това трябва да е предимство за детето.
6
3
 
8
 
! Отговори
До 2 Иван преди 7 години
Има обективни причини, поради които родителите записват децата си в училище далеч от дома им. Това, че ти си мислиш, че нещо трябвало да бъде както ти мислиш, не означава, че то наистина трябва да бъде така. Ще ти дам три причини: на родителя му е по-удобно да води и взима детето си близо до местоработата му, която е примерно на час-два от дома му. Местното училище е пълно с деца, с които родителите не искат децата им да са в едно училище. Нивото на преподаване в различните училища.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, колкото и да е тъпо в 21 век, ВСЕ ПАК поредния номер има някаква логика, НО какво да кажем за откровено дискриминационни критерии, като - баба ми работела там! Или таткото учил там преди 30 години!Все едно, аз да бачкам в Мин Финансите примерно и синковецът да има предимство, като кандидатства за работа пред другите, чиито бащи или майки не работят там!!!!
4
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Докато не вкарат в затвора, хората слагащи като предимство поредния номер на записване, все така ще си има среднощни опашки. Това е огромна гавра с родителите.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Записах моите 2 в 120-то днес сутринта. В 8:00 имаше 5 ПЕТ човека пред мен.Пък, като има бабета без работа, догодина, може и от Ивановден да почнат да клечат пред училището.
2
6
 
10
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Крайно време е децата да учат в района, където живеят. Дано още повече да затегнат критериите. Аман от родители с болни амбиции! В последните години Единствената причина за трафика в София е воденето на деца на училище през три квартала в четвърти. Всеки вижда, как когато децата не учат, булевардите са полупразни. И аз ще имам първокласник живот и здраве след две-три години и той категорично ще учи в някое от двете квартални училища!!
1
0
 
8
 
! Отговори
ник преди 7 години
Какво е "критрей"? Звучи страшно.