Къде с 290, къде с 20 лева: Поскъпват таксите във ВУЗ-овете

Туризъм, икономика, педагогика... Къде какво поскъпва
22
Къде с 290, къде с 20 лева: Поскъпват таксите във ВУЗ-овете
Снимка: архив Reuters

Средно с 13,6% се увеличават таксите за обучение в някои специалности в 19 висши училища.

СУ "Св. Кл. Охридски" увеличава таксите за новоприети студенти в професионалните направления "Администрация и управление", "Икономика", "Туризъм", "Педагогика", "Педагогика на обучението по…", "Религия и теология“, "Социология, антропология и науки за културата“. Увеличението за редовна форма на обучение е от 20 лв. до 130 лв., а за задочна форма – от 54 лв. до 200 лв.

Най-голямо е увеличението на задочната форма в професионално направление "История и археология“ – 200 лв., а най-малко – с 20 лева, в редовната форма на професионално направление "Религия и теология". В професионално направление "Математика“ таксата е намалена със 160 лв.

В бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров“ най-голямо е увеличението на таксата в "Педагогически науки" (редовна форма) – със 120 лв., а най-малко – с 40 лв., в редовната форма на "Администрация и управление" и "Туризъм".

Във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" най-голямото увеличение – с 250 лв., е за "магистър" в професионалните направления от областта "Хуманитарни науки" (редовна форма), а най-малкото – с 20 лв., в редовната форма на професионалните направления "Администрация и управление", "Туризъм", "Икономика", "Филология", "Философия" и "История и археология".

В техническите университети най-голямо увеличение има в ТУ – Варна. Там с 473 лв. поскъпва обучението в професионално направление "Транспорт, корабоплаване и авиация" (редовна и задочна форма). Студентите в МГУ "Св. Иван Рилски“ – София, ще плащат 290 лв. повече в професионалните направления от областите "Природни науки, математика и информатика" и "Технически науки" (редовна и задочна форма).

В медицинските университети има увеличение само в МУ – Варна. Там сумите за първокурсниците в редовната форма в направленията "Медицина", "Фармация" и "Стоматология" скачат с 300 лв.

В четири висши училища има намаление на таксите за студенти. Освен в СУ "Св. Климент Охридски“, намаление на част от таксите има и във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", в ШУ "Еп. Константин Преславски" и в РУ "Ангел Кънчев". Намаленията са от 20 лв. до 400 лева. В Шуменския университет с 400 лв. е намалена таксата за "Растителна защита" (магистри редовна и задочна форма), а в Русенския университет – за "Национална сигурност" (редовна и задочна форма), намалението е с 260 лв.

Без промяна остават таксите за студенти в 14 държавни висши училища – ПУ "Паисий Хилендарски", Технически университет – Габрово, Университет по архитектура, строителство и геодезия – София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Медицински университет – София, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – Плевен, УНСС, НАТФИЗ "Кр. Сарафов" – София, Национална художествена академия – София, Национална спортна академия – София, Висше строително училище "Л. Каравелов" – София, и Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" – София.

Средно с 21,1% (от 20 лв. до 450 лв.) се увеличава таксата за обучение на докторанти в 11 държавни висши училища. В СУ “Св. Климент Охридски", ШУ "Епископ Константин Преславски" и в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас, има намаление на някои от таксите за обучение на докторанти – средно с 15,3 на сто.

В 20 висши училища и в БАН таксите за обучение на докторанти се запазват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А заплатите ни поевтиняха с вдигането на таксите, газта, тока, стоките по магазините. См.ота.на европейска васалска провинция
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таксите трябва да паднат и съкращения на ВУЗ ,защото има сериозен спад на кандидатите и емигрират.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образованието за Иформатика и Инженерство трябва да е безплатно , работя от 2 курс на заплата 2050лв. държавата всеки месец ми взима 430лв. на месец или 5000лв. на година, за данъци и осигуровки и отгоре на това да ви плащам и такси в университета..
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от Северозапада В Университетите държавната поръчка не е като в средните училища ако държавната поръчка 40 човека взимат 60-80 защото до 4-ти курс ще останат 30-40.. гледат средното за 4-те години да е 40 човека е пък може и да се прекарат но това няма значение.. все едно дали ще четеш лекции за 40 или 80ст. залата е 120човека.
10
2
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Наука Така е. Но всички, които искат, си плащат, и го завършват.Важен е документа, а не знанията, на днешния етап.Асистентапросто вместодатепази, ти позволява да препишеш, иначе-няма заплата нито за него, нито задругите, ако те късат, и не дай Боже, се откажеш.Публична тайна, и всички се правят на захлюпени нагоре по трасето .Ако сравняваме обем знания, давани в ТМТ едно време, или електротехникум, , сегашен инженер знае колкото човек, завършил с 4 едно време ТМТ или ТЕТ.И никаква практика
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз заминавам за Германия в България няма добри магистърски програми ,, В Германия в университетите , по компютърни науки се четат по 400-700 предмета.. можеш да учиш какво ти кеф , можеш да удължиш обучението си , да завършиш за 4 години вместо 2г. и да работиш.. А тука единствения начин да работиш 8часа и да не ходиш на лекции , а на упражненията да ходиш кога можеш..
8
1
 
5
 
! Отговори
88 преди 6 години
А при социализма не само,че нямаше такси,но се даваха и стипендии!Да живее демокрацията-светлото бъдеще на богаташите!
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се учи трудното - информатика , електротехника , машинен , физика - та да имаш работа иначе ще работите магазинери като икономистите.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 години си пропилях с тоя университет. На хартия звучи много добре, но като започнеш да си търсиш работа с тая кирлива диплома ти става лошо. Висшисти бармани и сервитьори сме повечето. Тук таме някое представителче дето го спукват от работа. Само в ИТ сектроа те грабват веднага, в другите отрасли е мъка.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е недоволен е Германия образованието е безплатно в Бавария е 46евро административна такса..
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай Х Дигат таксите само на икономика , щото няма нужда от тези ..
3
0
 
7
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
Важното е таксите за овчари да не растат, "Защото овчари трябват на тая държава, програмисти тръгнали да ми стават, после нямат работа".
2
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като за начало, съкратете вузовете наполовина поне.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимко преди 6 години
ееее, ууу... и на какво отгоре? на адекватни професори, нова база?