Нови заплати: 660 лв. за учител, 825 лв. – за директор

113 400 работещи в образованието получиха обещаното увеличение
Обновена: 26 апр 2017 12:12 | 26 апр 2017 11:07, Анисия Иванова
134
Нови заплати: 660 лв. за учител, 825 лв. – за директор
Снимка: МОН

113 400 преподаватели и непедагогически персонал са получили обещаното увеличение на заплатите към края на март 2017 г.

Минималната заплата, договорена с анекс към колективния трудов договор от 2016 година, е 660 лева.  Старши учител и старши възпитател трябва да получават най-малко 688 лв., а главен учител и главен възпитател – 726 лв.

За директори на училища, детски градини и обслужващи звена договорената минимална сума е 825 лв., а за заместник-директор – 770 лв.

Още по темата

Повишения са били изплатени в 2438 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, както и в 1522 детски градини. Данните бяха изнесени от заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова на заседание на отрасловия съвет в МОН.

23 019 педагози в училищата са получили увеличение до минимално договорените в Колективния трудов договор заплати за педагогически специалисти. Това прави малко над 35 на сто от всички преподаватели.

Повишение над минималните заплати са взели 63% или 41 007 учители. Увеличения са изплатени и на 17 442 служители от непедагогическия персонал.

40 училища са увеличили основната заплата на учителите си под 8%. Едва 23 училища не са вдигнали възнагражденията. Това е малко под 1% от всички учебни заведения. Общо 355 учители са останали със старите си заплати.

16 349 са работещите в 1768 детски градини. 10 129 от тях са получили увеличение до договорените минимални заплати за педагогически специалисти. Преподавателите в детски заведения с повишение над минималните възнаграждения за педагози са 4781. Увеличение има също за 16 021 души непедагогически персонал.

Основните заплати в 54 детски градини са вдигнати с под 8%. 6% от педагогическия персонал в детските градини не е получил увеличение. Това са 981 учители в 246 градини, които са предимно малки - с една-две групи.

В някои училища администрацията е получила по-голямо повишение, отколкото учителите, стана ясно на заседанието на отрасловия съвет. Заместник-министър Мария Гайдарова обеща проверки по всички сигнали, които постъпят в МОН. Ще бъдат проверени и училищата, в които възнагражденията не са увеличени. Целта е да се установят причините за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
5
 
! Отговори
гербкп преди 6 години
Средната годишна заплата на учител в гърция сред най-ниските в Европа - около 22хил евро, което прави 1833 евро на месец. :)
94
0
 
2
 
! Отговори
do 4 преди 6 години
golemo svirene nastava.
93
3
 
10
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До Анонименминимализираш съчувствието...?! Един от трите стълба на всяко развито общество е образованите, простия народ се управлява лесно, болния народ се управлява лесно ти в подобно общество ли искаш да живеят децата ти? Нормално ли е учителите да взимат колкото една касиерка с основно образование? Жал ме е за детето , обречено още от сега да се превърнев редови гастърбайтер без собствено мнение
92
4
 
13
 
! Отговори
55 преди 6 години
Уважаеми управляващи,какво мислите,че сте направили с тези мижави увеличения?Кажете ми колко пъти повече от тези "заплати" вземат юристите,лекарите,стоматолозите,офицерите...т.е. така наречената интелигенция,която ние учителите от средното и висшето училище сме създали? Запомнете!Добрият по успех и морал ученик и човек е продукт преди всичко на добрият учител!А с тези пари отново ще стават даскали тройкаджиите!
91
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е подигравка, с тази заплата наем ли да плащат, ипотека ли, деца ли да гледат...
90
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатата щяла да се повиши до 660 лева!!Как живеят тези хора, особено в София, където живота е по-скъп?
89
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До реалист..Разбира се,въпрос на избор.С моя коментар исках само да минимализирам съчувствието ни към представителите на образованието с не дотам високите възнаграждения,не че голяма част от тях не заслужават повече,но и в другите сектори има нужда от възход във финансов аспект.И както всеки се старае да подобри стандарта си чрез странични доходи,така и те се справят твърде умело,по-търсени са и от лекарите в някои моменти!
88
1
 
9
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До АнонименПределно ясно ми е, че много учители дават уроци и не мога да ги видя имайки предвид, че по никакъв начин не могат да си закрепят бюджета ако разчитат на заплата. Добре си спомням колко пари отидоха по частни уроци, когато завършвах, но пак казвам ако някой човек има възражения, винаги може да поеме обучението на детето си в собствени ръце.
87
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За село си е супер заплата, но за София е нищо.
86
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До реалист..Имай в предвид,че голяма част от учителите работят на частно,предавайки уроци на кандидатстващи ученици и подготвайкиги за матури,знам го от личен опит,тъй-като детето ми в моменто ходи на такива.Цените не са хич за подценяване,а и учителите са търсени и заети през цялото си свободно време!Доста по-добре са финансово от голяма част от работещите в другите сфери,така че всичко си зависи от човека.
85
3
 
12
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Ако мислите, че можете да свършите учителската работа, по- добре за тия пари чувствайте се свободни да се преквалифицирате, така и така има повече от достатъчно свободни места за учители пък да видим как след дори и 6 часов работен ден с 30 деца как ще се чувствате.Омръзнало ми е от разбирачи- всяка жаба да си знае гьола. По- добре използвайте времето, което отделяте да пишете глупости, да обясните на децата си кое е правилно и кое не, за да има шанс за свертло бъдеще за всички нас!
84
6
 
13
 
! Отговори
реалист преди 6 години
На тези, които все още си мислят, че учителите трябва да им възпитават децата - ако не ви харесва качеството на образователната ни система, винаги можете да обучавате децата си у дома. Искам да питам ''възмутените родители'' вие ако взимате 660 лева заплата, колко мотивирани ще сте да си вършите качествено работата? Повечето хора не могат с едно дете да се оправят не пък с 20, 30 или дори и 40, но важното е да имате мнение и да давате акъл.
83
6
 
12
 
! Отговори
Развеселена преди 6 години
Много хора недоволни от незаслуженото увеличение на заплатите на учителите.Като знам как с едно дете в къщи не могат да се оправят, защо не станат учители, а само ръсят злоба?То ако от всеки ставаше учител нямаше да има училища...
82
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите на учителите трябва да станат двойни и едновременно с това:1. Да се изчистят от излишната бумащина.2. Да им се увеличи работното време - по 8 астрономични часа трябвада бъдат в училище. След приключване на учебните часове да имат задължителна почивка, време за подготовка на уроците и задължителни часове за индивидуална работа с деца, които имат затруднения с усвояването на учебния материал.3. Заплатата на учителя = основна заплата + добавка за всеки ученик+добавка за ученици със СОП
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образованието е виСше, оттам и терминът - виСшист. ясно как си го изкарал това 'овче' образование :)
80
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А останалите специалисти? Инженерите, икономистите, здравните работници.... Ако щете който щете вземете. Какво става с тях? И те са учили и заслужават повишение на заплатите. Или пак се толерират определени прослойки. Лично аз съм потресена от безхаберието на даскалите. То не са отпуски, то не са ваканции и вечно са в болнични, та се заместват взаимно. Да не говорим, че ДОРИ не нанасят оценките на децата редовно и все трябва да се мъкна до училище да проверявам какво се случва. Пълен фъшшш.
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди изборите Герп обещаха 1200 лева минимум или това е само ако Герп е на власт в 2020 г но може и да не е.
78
1
 
11
 
! Отговори
един демократ преди 6 години
изнасяйте се докато можете, спасете генетичния материал... това не е емиграция, а евакуация.Аз ги реших - децата ми няма да живеят с ***, грам ни ми пука дали е европейско, толерантно и други такива простотии. Гледам към Румъния и Словакия, че поне има православно общество и не толкова много от боята.Успех на останалите - оценям вашото постоянство, но не го разбирам
77
4
 
17
 
! Отговори
а преди 6 години
Заплата поне 1000 лева трябва за тази длъжност, друг е въпроса до колко могат да работят и имат ли условия за това !
76
1
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Men 75 Мислех да ти отговоря , но решех че няма смисъл . Живей си с тези велики мисли.