Горанов: Учителите може да вземат повече още тази есен

Кирил Ананиев остава в екипа на МФ пак като зам.-министър
Обновена: 4 май 2017 19:15 | 4 май 2017 19:11, Веселина Йорданова
62
Горанов: Учителите може да вземат повече още тази есен
Снимка: БТА

Заплатите на учителите могат да бъдат повишени още тази есен, минималната заплата може да се вдигне от следващата година с 50 лева. Това каза пред журналисти днес новият-стар министър на финансите Владислав Горанов при поемане на властта от редовното правителство.

В Министерството на финансите няма класическо приемане и предаване на властта, защото ние от доста време сме екип с Кирил Ананиев, каза Горанов, цитиран от БТА.
 
Радвам се, че Кирил Ананиев успя да запази физиономията на МФ и не се поддаде на опити за прекрояване на финансовата рамка на държавата, каза Горанов. Стартираме там, откъдето се разделихме - с прекрояване на тригодишната бюджетна програма - в нея трябва да намерят място нови приоритети, които са заложени в управленската ни програма. Фискалните цели остават непроменени - данъците остават същите, няма да се допускат нови данъчни облекчения и ще се стремим към балансиран бюджет, каза финансовият министър.
 
По думите му усилията на екипа на МФ и на БНБ по отношение на интеграция във финансовите структури на ЕС - Еврозоната и в Европейския банков съюз, ще продължат с тиха дипломация.
 
Кирил Ананиев остава в екипа на Владислав Горанов като заместник-министър със същите ресори. Предполагам, че същата съдба ще има и Маринела Петрова, а скоро ще е уточнен и третият заместник- министър, каза Горанов.
 
Новите приоритети предполагат МФ да играе активна роля в административните регулации за намаляване на бюрокрацията. Намаляването на разплащанията в брой ще бъде една от темите ни и налагането на плащанията през ПОС-терминали ще трябва да бъде силово наложено в администрацията. Консерватизмът и финансовата стабилност ще бъдат неотклонни цели на финансовия министър, каза Горанов.
 
По отношение на пенсиите - освен увеличението на минималните им размери от първи юли и от първи октомври, ще има реформа в експертизата на работоспособността, така че да намалеят злоупотребите с права от страна на хора с увреждания, които са излъгали системата, каза Горанов. Не говорим за хора, които наистина не могат със собствени сили да осигуряват препитанието си, добави той. Първият и вторият стълб на пенсионната система трябва да бъдат надграждани и това, което сме договори преди, си стои - увеличението на ставките за пенсия с един процентен пункт от следващата година, ще се случи, добави Горанов.
 
До края на годината увеличението на пенсиите няма да окаже влияние на дефицита на държавния бюджет. С добрата работа на приходните администрации и на правоохранителните органи можем да постигнем и по-малък дефицит от планирания, както и по-добър ръст на БВП, с 0.3 - 0,5 на сто, добави Горанов. Увеличение на пенсиите през следващите години може да има само с ръст на икономиката, уточни той.
 
Ръст на минималната заплата може да има с 50 лева от следващата година, за да стигнем до декларираните 650 лева в четиригодишния мандат, каза още Горанов.
 
Заплатите на учителите могат да бъдат увеличени още тази есен, защото за нас образованието е приоритет и заедно с екипа на Министерството на образованието ще работим за това, допълни финансовият министър.
Ангажиментите в програмата за саниране до два милиарда лева ще бъдат изпълнени, съобщиха още Кирил Ананиев и Владислав Горанов.
 
Дълговата експанзия от 2014 и 2015 г. ще остане зад гърба ни - искаме държавата да има достатъчно ликвидни буфери, но и да не се вземат нови дългове, уточни министърът.
 
За малко повече от три месеца работихме за фискалната стабилност на държавата и за нормално организиране на парламентарните избори, каза Кирил Ананиев. Отчитаме над 1,6 млрд. лева излишък в бюджета към края на март, държавният резерв е над 13 милиарда лева, държавният дълг е 25,2 милиарда лева, с около 600 млн. по-малко от края на 2016 година. Отчетът е качен на страницата на МФ, каза Ананиев. Екипът е прекрасен, работи нормално, все едно няма смяна на министър, но това при нас е традиция, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До уТам е работата, че само се говори. Вие, като граждани и родители, направете така, че освен да се говори и да се действа.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще вземат, ама по-трудно. Ако не тази година, по-нататъка. Песимистът казал, че по-лошо не може да стане, но оптимиста го оборил и му казал, че може.
17
5
 
13
 
! Отговори
у преди 6 години
Е, и. Колко пъти ще се повишават учителските заплати? Омръзнахте на всички. Нека да се повишат един път. С 200 лева с 1200 лева, нека станат 5200лева. И да се спре да се говори непрекъснато в училище за пари и заплати и бонуси и добавки и ваучери и ...... . И цялата система да се разлага. От там насетне изисквания и все по големи изисквания и резултати от учителите.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Единствено държават трябва да финансира образование. Парите от там трябва да идват парите. причината: образованието буквално създава човешките ресурси. Оттам натаък, колкото по-малко държава - толкова по-добре. Но първо трябва да засадиш градината, да почистищш плевлеите, а после - божа работа. Това е съвременната визия за обществото.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фТочно така. И до 10 години - всички в канала. Без образование няма нищо - дори и овцевъди.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като депутатите ли ?
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре стана, че в министерството на финансите имаше приемственост при смените на властта!
12
5
 
13
 
! Отговори
ф преди 6 години
Дайте парите на овцевъди и земеделци ,чистачки и шофьори .Не се занимавайте с една провалена система.
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато образованието е безплатно е нормално и учителските заплати да са ниски. Парите за заплати трябва да идват от някъде.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е бетер Дянков , бирник отвсякъде, метнал се е на тиквата
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има неотложна нужда от нови учители - с много по-високи изисквания и с смного по-високо залащане. Всичко останало са приказки.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те останаха ли кадърни и мотивирани?
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътя към ада е постлан с добри намерения, вервайте му на тоя, а 6 г какво правехте бе *** а верно обещавахте. Жалко че пак тряба да подавате оставки.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само, чемогат , а задължително. Иначе сме в гробищата - буквално.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има понятие Омразен дълг, а Бойко баш такива кредити получава....
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният лъжец,светлото бъдеще ви очаква... Псевдоинвалидите от махалите няма да ги пипнат,та те избраха вожда. Българите да се готвят да доказват,че не им е пораснала нова ръка,че не са се издължили краката им....
3
2
 
6
 
! Отговори
ope^ преди 6 години
do 2 sedmici ste out.
2
2
 
4
 
! Отговори
kokol преди 6 години
ako ne sa izludeli do uni ot pod igoto i kachestvenite produkti na vazovskite nemili nedragi zavodi...ta da spretnat edin bg national praznik 1 uli...
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз мисля,че може и преди есента ей сега кат дръпнат още 16 милиарда може и на пролет пак увеличение!