И учителски протест срещу насилието: Ние не сме усмирители!

Синдикат "Образование": Училищата не могат да се справят сами!
10 май 2017 14:30, Боряна Павлова
101
И учителски протест срещу насилието: Ние не сме усмирители!
Снимка: архив Булфото

Синдикат "Образование" алармира, че в образователната система има огромно напрежение от ширещата се агресия между ученици, от ученици към учители, от родители към учители.

Според синдиката учителите и директорите са поставени в ролята на усмирители и дежурните виновни и отговорни за разрастващата се агресия и насилие, вина, за която трябва да поемат отговорност и родителите и държавните институции.

От учителския синдикат настояват, че училището не може да се справи само, без да има налице съдействие от страна на родители и съответните органи.

Още по темата

Нарасналата агресия в българското общество, хилядите ежедневни събития, свързани с физическо и вербално насилие са огромният стимулатор за зараждането и благодатна почва за развитието на агресията в нашите деца.

От синдикатът заявиха, че се готви и учителски протест, породен от безсилието и нежеланието на МОН и отговорните институции да се обсъдят и приемат адекватни и ефективни мерки за превенция на агресията в училище.

България оказва се е и в челната класация на PISA по показател "удряни и бити ученици" – 9% и "ученици-жертви на подигравки" – 15%.

"Това е, защото системата е беззащитна към жертвите на агресия, а работи за превенция на ученика-насилник, който е с остри дефицити на семейното възпитание. По този начин потърпевшите ученици се превръщат в заложници на лошото семейно възпитание на други ученици, а учителите са в ролята на "говорещи статисти", настояват синдикалистите.

Те подкрепят искането на родителите за намаляване на броя на учениците в група и в паралелка, което според тях ще повиши качеството на социализацията и възпитанието в образователните институции. За да има качествено предучилищно образование, максимумът от деца в група трябва да бъде 16.

Важна предпоставка за нарастващата агресия в образователните институции са делегираните бюджети, посочват от синдиката. С тяхното въвеждане българското училище престана да бъде възпитаващият фактор и формиращ център на истински духовни ценности.

"Българските учебни заведения се впуснаха в люта битка за деца и ученици, за да не бъдат закрити или да не останат без трудови възнаграждения. Делегираният бюджет открадна останалия авторитет и традиции на българското училище през вековете, и закри стотици училища и детски градини. Част от родителите вече се вживяват в ролята на стратези, управленци и контрольори на системата на образованието", посочват от синдиката.

Синдикат "Образование" заявява, че няма да допусне вменяване на нови психотестове за учителите, предлагани от родителите. Проверката на здравословното състояние на педагогическите специалисти е регламентирана в прилежащите наредби на Министерство на здравеопазването.

Задължителното видеонаблюдение в образователните институции е процес, който вече е започнал, но това не означава безконтролен и свободен достъп на тази информация до цялото общество.

Синдикатът е против използването на специални разузнавателни средства за подслушване и видеонаблюдение срещу учители и директори, без уведомяване на лицата и ще настоява криминализирането на подобни действия, извършвани от родители, включително и когато за това се използват деца и ученици.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
43
 
! Отговори
КАКВО ЛИ НЕ СТАВА преди 2 години
ПРИМЕРИ ОТ ПЛОВДИВ - В КЛАСНАТА СТАЯ ВЛИЗАТ УЧЕНИЦИ ОТ ДРУГИ УЧИЛИЩА. ОХРАНАТА ОТ ДВАМА ДЪРТАЦИ НЕХАЕ И СЛЕД ЗАБЕЛЕЖКА.
В ЧАС ВЛИЗАТ ВЪОРЪЖЕНИ УЧЕНИЦИ С НОЖОВЕ- ПРИ ТОЗИ НИСЪК ПРАГ НА ТЪРПИМОСТ ЛЕСНО СЕ СТИГА ДО УПОТРЕБА.
ДОКАТО ПРЕПОДАВАТЕЛЯТ ПРЕДАВА, УЧЕНИК ОТ ЗАДНИТЕ ЧИНОВЕ ОБГАЗЯВА С ЛЮТИВ СПРЕЙ.....
ТОВА Е САМО В 1 УЧИЛИЩЕ, САМО ЗА ПЪРВИЯ СРОК.
47
3
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво искате от деца, оставени на самотек от родителите, които или са в барчето или жулят фейса и децата им пречат. Набързо ги увикат и пак забиват глава в бирата и телефона. Или тигели в МОЛ-а! Иначе много им знаят балалайките и все даскала им виновен.
46
4
 
45
 
! Отговори
Много ядосана преди 2 години
Моето дете е пълничко, тромавичко и малко зле се справя с поставените задачи. Иначе е кротко. НЕ ЖЕЛАЯ РАЗНИ МАЙКИ- КЛЮКАРКИ ДА ГО НАБЛЮДАВАТ И КОМЕНТИРАТ С НАСМЕШКА!!!
45
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министър стана "дългогодишния" служител с чиито подпис ставаше всичко в образованието.

Вместо да бъде уволнен, той е повишен.
44
5
 
68
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Прави са! Хората са учили история, география, физика и тн, а не бойни изкуства и укротяване на зверове. Не могат да искат от тях неща, които не са в конпетенциите им.
43
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече над 10 години няколко НПО-та от психолози, финансирани от чужбина,а вече и те с делегирани(!) бюджети подменяха реда на реформата в образованието.

Вместо реформа по същество се подменяше какво ли не, а НПО-тата само за физическото насилие говореха.

Днес нищо не е реформирано в образованието, само дограмата стана пласмасова.

НПО-тата са се покрили и гледат сеира. Чакат д аим доставите клиентите - деца и родители.

Действайте.
42
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образованието не трябва да е задължително. Които иска да учи - да учи, който не иска - да не пречи на другите.
41
0
 
46
 
! Отговори
timi преди 2 години
нещата са извън контрол във училище преспокоино може да се въведе успешната практика както е във цяла Европа и Америка ако искате във всяко училище задължителна униформа за учениците за провинилите се има най различни наказания от полагане на общо полезен труд до остраняване до две седмици без да питат родителите във някой еропеиски западни държави има член във закона че училището може да осъди ученик за оронване на престижа и грубо нарушаване на дисциплината след изключване на дадения ученик
40
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз не искам детето ми да учи в среда със съученици побойници!
39
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно много хора имат желанието детето им да се изучи като голям мозък и да стане голяма работа и да печели медали и грамоти и отличия и купи и плакети и т.н.
Ами запишете си децата в правилното училище бе хора! Ще кажете, че във вашия град или село няма такова учикище. Ами аз познавам деца, които са на квартира или на общежитие в други градове, в които нямат нито един роднина и виждат майка си и баща си по 2-3 пъти в годината! Но накрая става човек от тях! А вашите мамини хрантутковци не стават!
38
2
 
21
 
! Отговори
Учил по онова време преди 2 години
До 37
...и да раздават електрошок на физически по-слабите ученици...
Стига простотии!
Трябва да се види причината, а не да се бори следствието!
Училището в лицето на учителите и училищния директор трябва да съблюдават поведението на учениците, да сигнализират родителите и когато няма адекватна реакция от тях, МОН и да се създаде орган който да държи отговорни родителите и да носят последствия, ако трябва и затвор! Също така и изправителни домове за учениците.
37
66
 
10
 
! Отговори
я преди 2 години
а кой ще защити децата от учителите ? пишат масово двойки за поведение а не за знания !!! учителите произвеждат продукт който не става за нищо умишлено !!! а поведението на децата в училище се определя от учителите !!! учителите са го обърнали на частни уроци другото за тях няма значение !!! много "по-здрави" от Даниел Вълчев от него тръгнаха нещата ...
36
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябва да се назначава охранителна фирма във всяко училище и ако нещо стане тя да се намеси."

Иначе, да - съгласен съм с теб. Обаче първо, че много бабаити ще са нужни отново на държавата, които също ще искат повече пари от учителите. И после ако стане нещо, всички пак ще викат "ами нали има охрана, защо пак позволиха някое дете да умре?!"... А то и охраната няма как да отговаря за всяко едно дете поотделно. Няма как да държиш за ръка всяко дете. Родителите са виновни, че така са ги възпитали.
35
10
 
3
 
! Отговори
etooo преди 2 години
Da chetat Korana vseki den i da se moliat po 5 pati na den na kilimchetata. Allah e Velik, ste chue molbite im.
34
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябва да се назначава охранителна фирма във всяко училище и ако нещо стане тя да се намеси."

Години наред жържавата дава пари за насърчаване на побойнически професии. Децата видяха, че е по-лесно да си тарикат и побойник и далавераджия. По-лесно е да си военен завършил едва с 3.00, който после взима по-голяма заплата от учителите си. По-лесно е да си полицай, който да муфти хората и да се репчи пред тях с пагони и да вика "ти знаеш ли кой съм аз?!"... Така лека-полека децата станаха агресивни
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се назначава охранителна фирма във всяко училище и ако нещо стане тя да се намеси.
32
1
 
23
 
! Отговори
Учил по онова време преди 2 години
До 24 Пич-а

Виж, пич, тази материя, не като да коментираш с приятели чалгата през 90-те и в наши дни.

През онези години нито е имало простотия, нито е имало насилие! Тук не е мястото за подробности.
Но крайния резултат е повече от достатъчно красноречив - по онова време всички бяха грамотни и образовани!
А, сега, ученици не знаят да пишат, да смятат, не знаят историята на България, да не говорим за по специфични науки и предмети, като физика и химия например - пълна неграмотност!
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иначе училището не е изчерпано, защото просто е място за социализация. На такива места се облемят идеи, които се натрупват в главите на децата. Едва ли ако някой стои пред компютъра и се обучава с "виртуално обучение", ще може да му се създаде различно и нестандартно мислене. Тогава ще има хора създадени по калъп и изключително плоски и тясно обучени. Без практика, защото ще е трудно вкъщи всеки сам да практикува. Ще е пълно със социопати, които дори няма да знаят как да заговорят момиче/момче.
30
1
 
10
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Психотестове за учители е добре да има. Сами по себе си те не са нищо лошо. Как се използват резултатите им, обаче, е друго - когато излезе, че 70 процента от хората в системата, следствие на системния тормоз, са извън борда, и поне 80 процента от тези, които кандидатстват да влязат в нея, също не могат да се справят като учители))). Навярно, при това положение, от Министерството на образованието ще се усетят какво са направили, но отново, след като вече имаме статистики, само статистики...
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Училишето не е "изчерпано" и не може да бъде. Университетите... или по-скоро висшето ни образование като цяло, а не университетите (като самостоятелни институции и машини за пари) страда от това, че децата се приемат все по-лесно, за да не се изгуби бройката хора, които ще внесат пари по "едни сметки". Едно време доктор се влизаше с 6.00, даже някои не успяваха и с 6.00 да влезнат, а сега се влиза медицина с 4.00. Достатъчно е показателно. Децата оглyпяха и не им се учи. И после имат претенции.