И учителски протест срещу насилието: Ние не сме усмирители!

Синдикат "Образование": Училищата не могат да се справят сами!
10 май 2017 14:30, Боряна Павлова
101
И учителски протест срещу насилието: Ние не сме усмирители!
Снимка: архив Булфото

Синдикат "Образование" алармира, че в образователната система има огромно напрежение от ширещата се агресия между ученици, от ученици към учители, от родители към учители.

Според синдиката учителите и директорите са поставени в ролята на усмирители и дежурните виновни и отговорни за разрастващата се агресия и насилие, вина, за която трябва да поемат отговорност и родителите и държавните институции.

От учителския синдикат настояват, че училището не може да се справи само, без да има налице съдействие от страна на родители и съответните органи.

Още по темата

Нарасналата агресия в българското общество, хилядите ежедневни събития, свързани с физическо и вербално насилие са огромният стимулатор за зараждането и благодатна почва за развитието на агресията в нашите деца.

От синдикатът заявиха, че се готви и учителски протест, породен от безсилието и нежеланието на МОН и отговорните институции да се обсъдят и приемат адекватни и ефективни мерки за превенция на агресията в училище.

България оказва се е и в челната класация на PISA по показател "удряни и бити ученици" – 9% и "ученици-жертви на подигравки" – 15%.

"Това е, защото системата е беззащитна към жертвите на агресия, а работи за превенция на ученика-насилник, който е с остри дефицити на семейното възпитание. По този начин потърпевшите ученици се превръщат в заложници на лошото семейно възпитание на други ученици, а учителите са в ролята на "говорещи статисти", настояват синдикалистите.

Те подкрепят искането на родителите за намаляване на броя на учениците в група и в паралелка, което според тях ще повиши качеството на социализацията и възпитанието в образователните институции. За да има качествено предучилищно образование, максимумът от деца в група трябва да бъде 16.

Важна предпоставка за нарастващата агресия в образователните институции са делегираните бюджети, посочват от синдиката. С тяхното въвеждане българското училище престана да бъде възпитаващият фактор и формиращ център на истински духовни ценности.

"Българските учебни заведения се впуснаха в люта битка за деца и ученици, за да не бъдат закрити или да не останат без трудови възнаграждения. Делегираният бюджет открадна останалия авторитет и традиции на българското училище през вековете, и закри стотици училища и детски градини. Част от родителите вече се вживяват в ролята на стратези, управленци и контрольори на системата на образованието", посочват от синдиката.

Синдикат "Образование" заявява, че няма да допусне вменяване на нови психотестове за учителите, предлагани от родителите. Проверката на здравословното състояние на педагогическите специалисти е регламентирана в прилежащите наредби на Министерство на здравеопазването.

Задължителното видеонаблюдение в образователните институции е процес, който вече е започнал, но това не означава безконтролен и свободен достъп на тази информация до цялото общество.

Синдикатът е против използването на специални разузнавателни средства за подслушване и видеонаблюдение срещу учители и директори, без уведомяване на лицата и ще настоява криминализирането на подобни действия, извършвани от родители, включително и когато за това се използват деца и ученици.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има както добри, така и лоши преподаватели. Но като цяло това, че нашите деца печелят винаги златните медали по световни олимпиади, говори, че като цяло учителите ни са добри. Значи проблемите идват по-скоро от семейното възпитание. Какво е виновен учителят, че някое дете в характера си е по-агресивно и избухливо? Какво е виновен учителят, че някое дете е ударило друго? Или какво е виновен учителят, че някое дете е наръгало с нож друго дете. Не може 2-ма учители да държат ръцете на 150 деца.
27
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В средното ми училище са ми преподавали инженери, музиканти, сектанти, военни, филолози, математици, от време на време педагози. Имал съм както много добри, така и много лоши учители. Ако учителската професия се уважаваше така, както се уважава в "белите страни", тогава много хора щяха да се стремят да стават учители и тогава щеше да има конкуренция за заемане на места, поради високи заплати и престиж. По този начин щеше да има само добри преподаватели. Обаче държавата дава на МВР и военни само!
26
30
 
9
 
! Отговори
иван преди 2 години
Вие сте наблюдатели , може ли да не ви интересува какво правят децата през междучасието , във всеки коридор трябва да има дежурен учител , това го имаше преди години , а сега бързат на кафе с цигара !!!
25
15
 
3
 
! Отговори
USA преди 2 години
Но сте въспитатели. Всъщност това не ви интерисува. Всъщност нищо не ви интерисува, ако не броим онези 15 %.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До историк

Боже, колко сте прав и колко е тъжно в действителност. Сега дори има термин " кадри за бизнеса" "подготовка на работна ръка"
Все едно се изработват части за машина, брънки на верига. Науката е поставена в услуга и в зависимост от бизнеса и парите. Духовостта е тотално задушена, а там където все още блещука, се подлага на осмиване и обезличаване.
Въпреки че думите Ви са болезнени, благодаря че споделихте.
23
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дистанционно и електронно училище и после матури върху целия материал и така ще е качествено и ще се съкратят пари за учителски заплати, транспорт на учениците и ремонт на училища сгради.
22
12
 
12
 
! Отговори
историк преди 2 години
Училището като форма на образование е изчерпано още в края на 20 век . 21 век ще го докаже тотално .Днес класно урочната система от 19 век е пред провал ,защото е измислена в онова славно време ,когато е имало човеци и смислени хора.Днес в 21 век технологиите отнеха смисъла на човечеството за наука и прогрес и доведоха нещата до пошла комерсиализация и търговия с наука и образование. Университетите страдат от същото ....В епохата ни "прозореца " към света е Уиндоус,а не класната стая. Закривайте
21
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учениците винаги са се обиждали и били, учителите винаги са обиждали и в градините, и в училище, а преди и биеха. И имаше публично мъмрене, намаляване на поведението и изключване. Имаше ТВУ-та. Имаше!
20
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Преди 30 години в класовете бяхме по над 30 деца, имаше по 6-7 паралелки от випуск и сме се били, и сме се обиждали. Но тогава ги нямаше жълтите медии да правят от едни шамар сензация. Тогава родителите ги беше срам от синчето което бие и го изключваха при второ провинение. А сега и родителя тръгва да бие и обижда ако му кажеш искината за отрочето. Това е изкривената демокрация която ни наложижа. Само права, без задължения.
19
0
 
37
 
! Отговори
Дража Вълчева преди 2 години
Ще ви посоча само един факт от малоумията на българското образование: Учителският съвет изключва даден ученик . И какво си мислите,че става ? Преместват го в друго училище ? Нищо подобно- докато родителят не дойде да вземе отпусно на ученика,не могат да го мръднат...Това е..
18
2
 
32
 
! Отговори
рускиня преди 2 години
Прочетох - педагози и директори, социолози и ресурсни учители. Всичко това е глупости и източване на бюджета. Докато ученик не бъде наясно,че след провинение ще понесе жестоко наказание - нищо няма да се случи. Значи оня *** уби момичинце в училище и веднага с него почват социолози. Ако не е тъжно ,то би било смешно. *** е в специализирано заведение , ародители доживот да плащат на родители на момиченцето. За такива гадове финансовия фактор е доста стимулиращ
17
7
 
11
 
! Отговори
я да помислим преди 2 години
А защо няма любов в семейството ? Къде са нашите жени бе хора ? Те май нямат семейства! Но имат деца от различни мъже .......Я помислете докъде сме се докарали и ще ви светне .Иначе общо приказки да приказваме я ясно ,че няма да оправят нищо .
16
2
 
34
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Учителите са...жертви на прехода,жертви на умишлено наложената...слободия.Възпитаваше...патриархалното семейство на почит и уважение,това е в историята.Възпитаваше...строгия даскал,на ред и дисциплина;и това е...сринато.Възпитаваше наборната казарма,на строг ред,любов към родина,закаляване и чинопочитание,но къде е...тя.Възпитаваха трудовите колективи и...бригади във заводите и фабриките,но къде са те.Сега възпитават евроатлантическите...мишки и резултатите са налице;анархия на всички нива.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 14

Темата по никакъв начин не е свързана с пола на учителите.Има и мъже учители но ако някой конкретен човек се е провалил в професинолно отношение, това не може автоматично да се пренесе като извод за агресивността на жените учителки или възпитателки. Агресивнотго поведение е точно от липса на любов и грижа и тя се дава в семейството.
14
6
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Ти не мислиш ...........Не съм казал да нямат място в живота ,но именно защото се правят на началнички спряха и да раждат и възпитават.Резултата е виден ...Хайде ти помисли малко.
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ф
E те жените раждата децата, а да им забраним да ги възпитават и отглеждатДа им забрани ми да раджат, да го правят мъжете. Сигурен ли си? "Там където има жени имало насилие", войните ги правят жените, генералите и военните са все жени. Айде малко да мислим, а?
12
19
 
7
 
! Отговори
г преди 2 години
С тази система на образование до 30 г Европа ще я ислямизират .....Жените да си свиват перките,защото са провалили не една или две цивилизации ,а са на път и нашата да прецакат. Откак завладяха образованието хаоса е тотален.
11
4
 
50
 
! Отговори
. преди 2 години
Училището е място за трупане на знания и умения. Неслучайно хората казват за невъзпитан човек че му липсват първите 7 години. Това го годините, през които е нужно да се създаде уважение към обществото от семейството. Но ако тате маа ракия и салата и псува политиците по телевизията, а мама дъни чалга в кухнята докато готви - няма как да стане. Отделно фейсбука учи на простотия. Ценностите са пари, чалга, кола, *** и мутри.
10
3
 
64
 
! Отговори
Макаренко преди 2 години
Някой чака на учителите да му отгледат децата, а държавните институции да са им пъдари.

Възпитавайте си децата, те са ваша лична отговорност. Ако са проблемни, значи сте се провалили като родители.
9
29
 
10
 
! Отговори
ф преди 2 години
Там където управляват само жени и е пълно със жени цари хаос и насилие. Забрана за жени да преподават и да началстват. Както беше до 1945 г.Затова запада и Европа бяха велики .