И учителски протест срещу насилието: Ние не сме усмирители!

Синдикат "Образование": Училищата не могат да се справят сами!
10 май 2017 14:30, Боряна Павлова
101
И учителски протест срещу насилието: Ние не сме усмирители!
Снимка: архив Булфото

Синдикат "Образование" алармира, че в образователната система има огромно напрежение от ширещата се агресия между ученици, от ученици към учители, от родители към учители.

Според синдиката учителите и директорите са поставени в ролята на усмирители и дежурните виновни и отговорни за разрастващата се агресия и насилие, вина, за която трябва да поемат отговорност и родителите и държавните институции.

От учителския синдикат настояват, че училището не може да се справи само, без да има налице съдействие от страна на родители и съответните органи.

Още по темата

Нарасналата агресия в българското общество, хилядите ежедневни събития, свързани с физическо и вербално насилие са огромният стимулатор за зараждането и благодатна почва за развитието на агресията в нашите деца.

От синдикатът заявиха, че се готви и учителски протест, породен от безсилието и нежеланието на МОН и отговорните институции да се обсъдят и приемат адекватни и ефективни мерки за превенция на агресията в училище.

България оказва се е и в челната класация на PISA по показател "удряни и бити ученици" – 9% и "ученици-жертви на подигравки" – 15%.

"Това е, защото системата е беззащитна към жертвите на агресия, а работи за превенция на ученика-насилник, който е с остри дефицити на семейното възпитание. По този начин потърпевшите ученици се превръщат в заложници на лошото семейно възпитание на други ученици, а учителите са в ролята на "говорещи статисти", настояват синдикалистите.

Те подкрепят искането на родителите за намаляване на броя на учениците в група и в паралелка, което според тях ще повиши качеството на социализацията и възпитанието в образователните институции. За да има качествено предучилищно образование, максимумът от деца в група трябва да бъде 16.

Важна предпоставка за нарастващата агресия в образователните институции са делегираните бюджети, посочват от синдиката. С тяхното въвеждане българското училище престана да бъде възпитаващият фактор и формиращ център на истински духовни ценности.

"Българските учебни заведения се впуснаха в люта битка за деца и ученици, за да не бъдат закрити или да не останат без трудови възнаграждения. Делегираният бюджет открадна останалия авторитет и традиции на българското училище през вековете, и закри стотици училища и детски градини. Част от родителите вече се вживяват в ролята на стратези, управленци и контрольори на системата на образованието", посочват от синдиката.

Синдикат "Образование" заявява, че няма да допусне вменяване на нови психотестове за учителите, предлагани от родителите. Проверката на здравословното състояние на педагогическите специалисти е регламентирана в прилежащите наредби на Министерство на здравеопазването.

Задължителното видеонаблюдение в образователните институции е процес, който вече е започнал, но това не означава безконтролен и свободен достъп на тази информация до цялото общество.

Синдикатът е против използването на специални разузнавателни средства за подслушване и видеонаблюдение срещу учители и директори, без уведомяване на лицата и ще настоява криминализирането на подобни действия, извършвани от родители, включително и когато за това се използват деца и ученици.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
52
 
! Отговори
ФХ преди 2 години
Учителите са прави. Първите седем години се изграждат вкъщи, не в училището! Агресията се ражда от липсата на любов и внимание у дома.
7
2
 
60
 
! Отговори
хм преди 2 години
Новият закон, който влезе в сила от 1 август, съвсем върза ръцете на учителите и в това отношение - дисциплината. Можеш да отстраниш ученик, но нямаш право да му пишеш отсъствие, сиреч му правиш услуга, изпращайки го да блуждае в някаква стаичка. Учителите нямат никакви права, от тях за съжаление, новият закон по-скоро очаква и изисква да са аниматори, а не преподаватели.
6
2
 
22
 
! Отговори
с преди 2 години
Закрийте провалената система на образование сега,след 30 г ще е създала чудовища.
5
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям напълно доводите на синдиката Не подкрепям масовото следене с оправданието, че се борим с агресията, това само по себи си е аграсия.
Децата ми вече са големи, но не одобрявам камери детските градини и ясли, където всеки родител ще наблюдава спящите или пробличащи се деца.
Вие давате ли си сметка вратата към какво отваряте? или точно това целите? Я си предсатвете, ги нямаше тези машинарии, как ще решим проблема тогава. Ние сме хора и само с човешки средства ще се решават проблемите.
4
15
 
28
 
! Отговори
е кви сте преди 2 години
не сте усмирители, но имате правилници...наложете спазването им, наказвайте и изключвайте! ...но не смеете...директорката не дава...не дава, защото взема бюджетче...
3
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е в липсата на адекватни наказания , а също и зависимостта на бюджета от бройката ученици, което връзва ръцете на директорите да изключват на воля.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пращайте наркоманчетата в затвора и там ще учат.
1
4
 
61
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
напълно прави са
поведението и възпитанието се оформя в къщи от родителя който в много случаи прехвърля вината към училището и учителите защото така му е по лесно
в училище се трупат знания и умения за да служат на детето в зряла възраст