Протест в зелено и жълто: Агресията в клас вдигна родители

Десетки протестираха за промяна на учебната система
10 май 2017 17:45, Петя Славова
58

Снимка: БТА

Десетки родители се събраха на мирен протест срещу насилието в яслите, детските градини и училищата. Пред сградата на общинските дирекции "Образование" и "Здравеопазване" към Столичната община днес бе пълно с бебешки колички и хора със зелени и жълти балони, дошли да изразят недоволството си срещу зачестилите случаи на агресия в учебните заведения.

Последният е от днес, след като ученик от горнооряховското СОУ "Вичо Грънчаров" получи комоцио след спречкване с други деца в голямото междучасие.

Родителите се обединиха под 11 конкретни искания, сред които да се намалят бройките на децата в групите и класовете, да има видеонаблюдение в стаите, да се правят ежегодни и инцидентни тестове за психологическата годност на педагозите и медицинските сестри.

Още по темата

На колони около час звучаха записи с крясъци и обиди срещу малки деца. До тях родители са се сдобили след като тайно са поставяли устройства за запис.

Демонстрантите бяха посрещнати от представител на МОН – Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование", която каза пред насъбралите се, че вече има диалог с майките и организаторите на протеста.

"Още от сутринта водим разговори с две от заявилите участници Христина Колева и Камелия Крумова, които ще влязат в сградата". Минчева уточни, че разговорите трябва да се водят в институциите на място, а не на улицата.

Също така коментира и че се правят проверки на всички сигнали за агресия в ясли, градини и училища, но те се извършват от орган, който е оторизиран да ги прави.

"Всички ни е страх от това, което се случва. Наясно сме, че насилието не е от вчера, но сега имаме възможност да го виждаме в социалните мрежи и по телевизията", коментира Елена Пенова един от организаторите на протеста.

Нейното дете още не ходи на ясла, но Елена иска да го пусне... спокойно. Жената е от онези родители, които настояват да се въведат камери в училищните заведения. Самата тя работи под постоянно видеонаблюдение и не се чувства засегната.

"Ако са професионалисти и се грижат добре за децата, няма какво да ги притесни. Идеята е камерата да се гледа само в определени случаи, при индикация на проблем", коментира Елена.

На друго мнение е Елена Талева - Николова, ръководител на програма, която подобрява психосоциалния климат в училищата и детските градини. Като специалист тя смята, че наличието на камери няма да допринесе за подобряване на учебния процес.

По думите й, по-важно е да се работи върху взаимодействието на институцията (ясла, училище, детска градина) с децата и техните родители.

"Няма връзка между тези звена. В институциите не допускат родителите и така не може да се следи качеството на услугата, която децата им получават. В същото време преподавателите имат нужда от огромна помощ. Те не трябва да бъдат нападани, а подкрепени в различни програми", настоя тя. Затова и Елена се е захванала именно с организирането на такава реанимация, за да запазим институциите, преподавателите и самите деца.

Елена има наблюдение над ситуацията в Австрия и обяснява, че там преподавателите имат голяма подкрепа от родителите.

"При грижата за такъв брой деца, човек има нужда да подобри психичното си състояние и да смени професионалната среда. Като родител и професионалист смятам, чеучителите имат нужда от подкрепа, родителите - също. Те имат нужда да влизат в учебните заведения и да виждат какво се случва с децата им", допълни Талева.

Според Красимира Хаджииванова от "Майко Мила", наличието на камери също е по-скоро предпоставка за засилване на напрежението между родители и учители.

"Всички знаем какво се случи в болницата, в която акушерката преби бебе. Там камера имаше, но насилието не бе предотвратено".

Според нея е необходима цялостна промяна, при която детето влиза в ясла с присъствие на родител по време на адаптационния процес.

"Ако се създаде точен график в рамките на 3 месеца, в което детето трябва да тръгне на ясла, всеки родител може да влезе и да остане с него, докато то свикне и се успокои. Това е и в помощ на самия персонал вътре. Не мога да повярвам, че на учителите им е все едно или слушат с удоволствие как 30 деца реват по цял ден.  Също така е неадекватно решението две жени да обгрижват толкова много деца. Редно е да има по двама души персонал на 10 хлапета", пресметна Хаджииванова.

Красимира също така отбеляза, че в момента системата не позволява достъп за обратна връзка с хората, грижещи се за децата в яслените групи и предложи да се правят дни на Отворените врати.

"Държавата винаги я е било страх от гражданите, но тези времена отминаха. Когато родителят е изолиран още от яслата, не може да искаме той да е съпричастен по-късно в училище. Няма как да си откъснат от системата и в един момент да станеш част от нея. Колкото по-отворена е една държавна институция към гражданите, толкова по-лесно ще протичат процесите в нея", отбелязва тя.

Сред присъстващите на протеста бе и Адриана Андреева - майка на две деца, които вече посещават училище. Още от яслената група, обаче жената е имала проблем с лелките там и й се е наложило да премести едно от децата си в друго детско заведение. Сега също е свидетел на агресията в училище, особено в по-големите класове. Вижда как учителите са безсилни да се справят с проблемни деца, особено при ясно родителско отсъствие.

След протеста на родителите, Сидникат "Образование" обяви, че назрява и учителски протест. Недоволството е породено от "безсилието и нежеланието на МОН и отговорните институции да се обсъдят и приемат адекватни и ефективни мерки за превенция на агресията в училище".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По вашите коментари личи блатото, в което сме затънали. Няма нужда от противопоставяне, а от реформа.Училищата трябва да имат автономност и учители и родители да решават как ще е организиран живота в съответното училище, само тогава образованието може да стане интересно, професията престижна и родителите спокойни.Не може чиновниците от МОН и некадърни политици да определят битието на децата ни и да ограничават и подтискат истинските учители. Единственото решение е самоуправление .
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мога да повярвам на борещи се срещу агресията само ако видя усмихнатите им, ведри лица излъчващи доброта. Като гледам намусените физиономии на мамите с количките...май агресивни дами агресивно са се заели да преборят агресията...Жалко!
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питам се ако се сложат камери в домовете на тези маминки дали пък все на някой от записите няма да изскочат същите крясъци и обиди. Както е казано, който е праведен пръв да хвърли камъка. Вие никога не повишавмате тон, винаги сте ведри , присъстващи изцяло на разположение на дете си? Сигурни ли сте? Никога не ползвате детския кът в МОЛ-а, за да не ви пречи малчугана да си пазарувате парцалки.Не мисля.
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия селски тетки кърмачките от мола ли са.Дето целта на живота им е да се тагнат във ФБ и да съберат повече лайкове.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В преобладаващата си част тези родители са именно вълната селяни превзели София - алчни, прости, нахални.На какво да възпитат децата си ???
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме, че именно тези родители са бо-клу-ците, които гласуват за Бойко Борисов и некадърниците от ГЕРБ.Как да възпитават децата си, когато самите те са от изгубеното поколение на мутрите и чалгата.
39
0
 
11
 
! Отговори
инструктор преди 6 години
мдааа това искаме онова, камери даскали мед сестри ;поне по 2 -*** псехолози; и тн.............няма лошо ама кои ще плаща бееееее ми плащаите по 500лв на месец и ще имате екстри.................що си мисля че теа протестиращи майки ще се огънат за парите..............................
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Джамбазки децата трябвало да могат да боравят с огнестрелно оръжие.
37
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е:Калпави, нагли и мързеливи родители ....няма как да възпитават , работливи и умни деца!КРУШКАТА --НЕ ПАДА ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ КОРЕНА СИ.....ха,ха,хаааааааааа
36
0
 
26
 
! Отговори
gogo преди 6 години
До АнонименЗащо наистина протестират, след като те самите правят децата такива? Никое дете не се ражда престъпник и разбойник, но безхаберието на родителите и липсата на любов ги прави такива...
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой вдигна "родителите" на протест срещу учителите?Защо не протестирате пред домовете на децата, които бият вашите деца?Кой ви научи да твърдите, че педагозите са лошии са ваш враг? О, неразумни ю-ро-де? Защо не се стряскате, че имате все по-малко време да сте със собствените си деца? Кой ви дели от тях? Същите, на които разчитате да виги пазят-камерите и машините.Опомнете се!
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агресията ще продължи.Тя е отражение на самата среда и начина на живот в Б-ия.
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези родители са абсолютно неадекватни. С какво учителите ще допринесат децата да не се избиват? Още повече, че учителите нямат никаква реална власт да наложат дори елементарна дисциплина. Решението е просто - да се въведе солидарна отговорност на родителите с децата - ако детето ти пребие или убие другарче, родителят или настойникът лежи в затвора все едно той го е направил.
32
0
 
11
 
! Отговори
men преди 6 години
децата итиотчета на политици, мутряги, бизнесмени, кметове и т.н. биват карани с лимузини до училище и тоалетчетата им са колкото заплатата на учителката за половин година. освен това ако се срещат две такива чудеса на природатга демонстративно се викат мутрите на татя да си мерят анаболните гордости по 2 санта и половина с мутрите на другото елитистче. има едно пишлеменце диян витанов от бургас, бащицата крадец мижетуркин присвоил сума ти земи и парцели общински съветник той ги правеше такива н
31
1
 
14
 
! Отговори
men преди 6 години
те си зарязали изчадията друг да им ги гледа по 12 часа на ден, личен пример дават със псувни, теглене на майни, бой на по слабите, кражби и лъжи и очакват малките *** да станат хора. няма батенца. 30 процента гени, 30 процента семейство, 30 общество, 10 процента учение и труд. това е истината. без последните 10 процента не става нищо ама ако от другите има липси оказват същото пагубно влияние като последните 10. а учителките с по 30 години стаж дето са били като майки на хиляди деца взимат п
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Само патриотично военно обучение ще им намести чакрите на днешните ученици! Така ще да се научат на самоотбрана, боравене с оръжия и патриотизъм."Шегуваш се, нали?
29
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само патриотично военно обучение ще им намести чакрите на днешните ученици!Така ще да се научат на самоотбрана, боравене с оръжия и патриотизъм.
28
2
 
40
 
! Отговори
Глyпав български *** преди 6 години
"Последният е от днес, след като ученик от горнооряховското СОУ "Вичо Грънчаров" получи комоцио след спречкване с други деца в голямото междучасие."Никъде не видях да пише, че ученик е пострадал и е получил комоцио, след като учителят по Математика му е набил един ляв ъперкът в трупа и после го е нокаутирал с десен прав в брадичката, щото малкия пикльo пробвал да избегне с ескиваж, но се нанизал на ръката на дребничкия тормозен от ученици учител.Точно обратното - пише, че свадата е с ученици
27
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези родители дали си дават сметка, че са възпитали деца, на които трябват звероукротители, а не учители? Дали си дават сметка, че тези учители, лелки и пр. персонал са там защото обичат децата и професията си, а за два пъти повече пари могат да работят в кой да е магазин? Възпитават ***, но учители виновни, че не могат да огреят навсякъде за да ги разтървават....
26
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 31КО РЕЧИ!!!