Протест в зелено и жълто: Агресията в клас вдигна родители

Десетки протестираха за промяна на учебната система
10 май 2017 17:45, Петя Славова
58

Снимка: БТА

Десетки родители се събраха на мирен протест срещу насилието в яслите, детските градини и училищата. Пред сградата на общинските дирекции "Образование" и "Здравеопазване" към Столичната община днес бе пълно с бебешки колички и хора със зелени и жълти балони, дошли да изразят недоволството си срещу зачестилите случаи на агресия в учебните заведения.

Последният е от днес, след като ученик от горнооряховското СОУ "Вичо Грънчаров" получи комоцио след спречкване с други деца в голямото междучасие.

Родителите се обединиха под 11 конкретни искания, сред които да се намалят бройките на децата в групите и класовете, да има видеонаблюдение в стаите, да се правят ежегодни и инцидентни тестове за психологическата годност на педагозите и медицинските сестри.

Още по темата

На колони около час звучаха записи с крясъци и обиди срещу малки деца. До тях родители са се сдобили след като тайно са поставяли устройства за запис.

Демонстрантите бяха посрещнати от представител на МОН – Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование", която каза пред насъбралите се, че вече има диалог с майките и организаторите на протеста.

"Още от сутринта водим разговори с две от заявилите участници Христина Колева и Камелия Крумова, които ще влязат в сградата". Минчева уточни, че разговорите трябва да се водят в институциите на място, а не на улицата.

Също така коментира и че се правят проверки на всички сигнали за агресия в ясли, градини и училища, но те се извършват от орган, който е оторизиран да ги прави.

"Всички ни е страх от това, което се случва. Наясно сме, че насилието не е от вчера, но сега имаме възможност да го виждаме в социалните мрежи и по телевизията", коментира Елена Пенова един от организаторите на протеста.

Нейното дете още не ходи на ясла, но Елена иска да го пусне... спокойно. Жената е от онези родители, които настояват да се въведат камери в училищните заведения. Самата тя работи под постоянно видеонаблюдение и не се чувства засегната.

"Ако са професионалисти и се грижат добре за децата, няма какво да ги притесни. Идеята е камерата да се гледа само в определени случаи, при индикация на проблем", коментира Елена.

На друго мнение е Елена Талева - Николова, ръководител на програма, която подобрява психосоциалния климат в училищата и детските градини. Като специалист тя смята, че наличието на камери няма да допринесе за подобряване на учебния процес.

По думите й, по-важно е да се работи върху взаимодействието на институцията (ясла, училище, детска градина) с децата и техните родители.

"Няма връзка между тези звена. В институциите не допускат родителите и така не може да се следи качеството на услугата, която децата им получават. В същото време преподавателите имат нужда от огромна помощ. Те не трябва да бъдат нападани, а подкрепени в различни програми", настоя тя. Затова и Елена се е захванала именно с организирането на такава реанимация, за да запазим институциите, преподавателите и самите деца.

Елена има наблюдение над ситуацията в Австрия и обяснява, че там преподавателите имат голяма подкрепа от родителите.

"При грижата за такъв брой деца, човек има нужда да подобри психичното си състояние и да смени професионалната среда. Като родител и професионалист смятам, чеучителите имат нужда от подкрепа, родителите - също. Те имат нужда да влизат в учебните заведения и да виждат какво се случва с децата им", допълни Талева.

Според Красимира Хаджииванова от "Майко Мила", наличието на камери също е по-скоро предпоставка за засилване на напрежението между родители и учители.

"Всички знаем какво се случи в болницата, в която акушерката преби бебе. Там камера имаше, но насилието не бе предотвратено".

Според нея е необходима цялостна промяна, при която детето влиза в ясла с присъствие на родител по време на адаптационния процес.

"Ако се създаде точен график в рамките на 3 месеца, в което детето трябва да тръгне на ясла, всеки родител може да влезе и да остане с него, докато то свикне и се успокои. Това е и в помощ на самия персонал вътре. Не мога да повярвам, че на учителите им е все едно или слушат с удоволствие как 30 деца реват по цял ден.  Също така е неадекватно решението две жени да обгрижват толкова много деца. Редно е да има по двама души персонал на 10 хлапета", пресметна Хаджииванова.

Красимира също така отбеляза, че в момента системата не позволява достъп за обратна връзка с хората, грижещи се за децата в яслените групи и предложи да се правят дни на Отворените врати.

"Държавата винаги я е било страх от гражданите, но тези времена отминаха. Когато родителят е изолиран още от яслата, не може да искаме той да е съпричастен по-късно в училище. Няма как да си откъснат от системата и в един момент да станеш част от нея. Колкото по-отворена е една държавна институция към гражданите, толкова по-лесно ще протичат процесите в нея", отбелязва тя.

Сред присъстващите на протеста бе и Адриана Андреева - майка на две деца, които вече посещават училище. Още от яслената група, обаче жената е имала проблем с лелките там и й се е наложило да премести едно от децата си в друго детско заведение. Сега също е свидетел на агресията в училище, особено в по-големите класове. Вижда как учителите са безсилни да се справят с проблемни деца, особено при ясно родителско отсъствие.

След протеста на родителите, Сидникат "Образование" обяви, че назрява и учителски протест. Недоволството е породено от "безсилието и нежеланието на МОН и отговорните институции да се обсъдят и приемат адекватни и ефективни мерки за превенция на агресията в училище".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
26
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Никъде не видях някой да иска да се върне" поведението"То беше оценката за държанието и културата на учениците.Явно бгмама не искат да се оценява възпитанието което дават на отрочетата си
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мали затованги плеска по 20 на ред то ти пък и една и съща плоча цикли ама е от виното сигорно нищо аз пия кабърне 30 годишно
23
1
 
24
 
! Отговори
Нещастници?! преди 6 години
Смешни нелепи българи, ако може да се нарекат такива!Крадоха го тоя народ, лъгаха го, убиха му майките и бащите от глад и студ, но той мълча и слуша чалга!Сега тръгна да протестира срещу най-беззащитните-учителите!?Браво!!!!!Точно тези са родителите, чиято простотия никой не може да пребори! Да има и лоши учители, но кога тръгнахте с хоругви-не че знаете думата-срещу някое друго съсловие така????
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като оная де се подиграва с едиб друг че тя е компютърно ограмотена и виждате ли младата жена на 35 дава часове интересно мие само едно какви часове по компютри предава как се ловят гажета от друг град ли или се присмива на хората които работят истински а мила или може би си влюбена в мен и не можел без мен ли
21
1
 
29
 
! Отговори
Яна преди 6 години
Когато липсват първите седем години, няма как учителите да са виновни. Училището е място за образоване, придобиване на знания по учебните предмети, а не място за за усмиряване. Подобни агресивни прояви няма как да се случат в друга държава, тъй като социалните и всякакви други служби се включват веднага и работят не само с агресорчето, но най-вече с неговите родители.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 15universitetskia komputur ли е причина да ми говорите на ти. Аз не ви познавам, но компютърът ми не ми пречи да ползвам учтива форма за обръщение към непознати.Ето за това говори и не мисля да продължавам комуникацията с вас, ако не е на разпознаваем език и азбука пък било и накитайски, тогава ще отворя речник.Казвам го от учтивост, колкото и дави е трудно да го разберете
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намерете Кунева, тя се снима с едно момченце, което искаше да се премахнат забележките за нарушаване на дисциплината и неписане на домашни работи.Кво да говорим пък за двойки Dколко беше загрижена че детенцето било наказано...е , резултатът е такъв
18
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е, да се стъпи на врата на всички психясали истерички,които трайно увреждат децата. Заради една такава павлова от 67 одз,замалко да ни дават по новините, нагло,загубено, но крещи и с претенции.
17
3
 
32
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Нищо няма да помогне, докато калпави родители възпроизвеждат калпави деца.. и омагьосаният кръг се затваря.
16
4
 
1
 
! Отговори
Hard mini rok преди 6 години
Ei tez baloncheata kak shi mu miazat na BB 3 ili na prezidenta i na chetnicite mu ot gvardiata...
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ot universitetski komputurD
14
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименNe pisha na kirilica, zashtoto sum ot universitetski komputur i nqmat kirilica, eto za tova govorq hora, na kakva baza se sedum, grozata. I pogledni v rechnika i vij kak se pishe pop folk.
13
6
 
1
 
! Отговори
Chudno преди 6 години
Sto taka dnes nemate portreti na Botev, Vazov, Levski, Zahari Stoianov, Benkovski, Rakovski, Vapcarov, Mitko Palauzov, Vela Peeva, Dimitar Blagoev, na kravite i kravarite ot prezidentsvoto na Radev - te sa bili hepten krotki i mirni bg deca...za primer?!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от минусите е, че не пишете на кирилица, а дори това не виждате. Може и да не е от pop-folka, правилно ли го написах?
11
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименNe vijdam minusa na tova da izrastnesh v sreda, v koqto se slusha pop-folk, az samata sum ot tova pokolenie i ne naprotiv, ne sudete malcinstvoto spored muzikalnite mu interesi. Po tazi logika vsichki slushashti hip-hop se strelqt sus pistoleti i pushat substancii. Dokato se sudim na bazis koi,kakvo slusha takiva problemi nqma da imat krai. Mnogo sme si dobre tova pokolenie, nqma red, tova sa deca, ne izrastnali idividi.
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Вие си научите децата на държание и да не са изпуснали първите 7, тогава може да изисквате. Детето първо копира семейната среда като модел на подражание. На по-късен етап е приятелската среда. В училище при тези забрани на педагозите за наказания и превенция, не очакваите те да ви свършат работата. Или даите права на учителите да възпитават децата Ви както ние сме били възпитавани и задължително казарма за да станат момчетата мъже.
9
4
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
ob6testvoto e prognilo vijte kak se darjat vazrastnite 4e kak togava da se darjat decata im
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агресията не е само в училище, тя се празпрострянава като зараза навсякъде.Няма да решите проблема НА ПРАЧЕ.Дори самият факт, знам как ще ви прозвучи ЧЕ ПОСТЯННО СЕ ДАВА ТРИБУНА на извършителите на прастъпления и хулигански прояви, съдейства за нейното разпрастранение. Те са център на внимание, чувстват се силни, победители са.Фиксацията върху провалите и отминаването и необръщане на внимание на успехите и усилията допринасят за нейното разрастване.Колко коментара има статията за математиците
7
6
 
1
 
! Отговори
polumesec преди 6 години
Austria daleko...da vidim kak e pri komshiite v ikonomicheski silnata rodninska nam Turkiye...hem tam imame baza za sravenenie - mnogo bg bilingvi daskali po dualni systemi - obrasovanie bez Koran v Bg i obrazovanie s Koran v Turkiye...kakto i sravnenie na bg i tr zaplatite na bg daskalite s dvoino grajdanstvo...naprimer...bai Mestan gel burda...
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се променят законите и думата безнаказаност да изчезне въобще от страната ни. Ще се оправят нещата, когато се въведат строги правила и наказания за всички, а родителите са част от проблема. В крайна сметка техните деца се бият всеки ден в училище. Може би е добре да им отделят повече внимание.