Учителите ни на първо място по... ниски заплати

Синдикат иска 6% от БВП за образование до края на мандата
38
Учителите ни на първо място по... ниски заплати
Снимка: архив, БулФото

Българските учители са на първо място по ниско заплащане в Европа, според Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа". 

Учителската професия се радва на голяма почит и уважение в много страни по света. Международен доклад показва, че учителите в Китай, Великобритания, САЩ, Южна Корея и в Гърция са с безспорен авторитет и се радват на обществено доверие и признание, се посочва в позиция на синдиката.
 
В нея се казва, че макар да няма абсолютна и пряка връзка между общественото признание и неговия финансов еквивалент, страните с висок рейтинг на учителската професия осигуряват високи заплати на просветните дейци и причисляват статута на учителите към статута на държавните служители. Примери в това отношение са Люксембург, Германия, САЩ, Южна Корея.
 
В Индонезия учителската заплата е на половината на българската - около 150 евро на месец, но българските учители печелят убедително първото място по ниско заплащане в Европа. Това доказва проучване на образователна мрежа "Евридика" сред почти всички европейски страни, посочват от образователния синдикат. И отбелязват, че по друга класация печелим отново първенството - по времето, отделено за професионални ангажименти през работната седмица.
 
По проучване на синдикатите българският учител достига до 55 часа седмично отдаденост на професията си срещу 46 часа за учителите в Англия, срещу 32 часа работна седмица в Ирландия и само 29 часа за италианските учители. Средностатистическата европейска норма е 38 часа седмична заетост. 
 
Синдикатът "Образование" поздравява новия министър на образованието и науката Красимир Вълчев за готовността му за реално увеличение на заплатите в сектора, което е демонстрация на изпълнение на предизборните обещания на партия ГЕРБ. Синдикатът смята обаче, че приоритетът "Образование", за съжаление, се изчерпва само с говоренето за увеличение на работните заплати.
 
За работещите в системата и за цялото българско общество по-важно е какъв ще бъде процентът, който държавата ще задели за образованието. До момента се убедихме, че 3,5 процента от БВП не олицетворяват нито приоритет, нито реформа. "От "Подкрепа" смятаме, че управляващите от ГЕРБ и от Обединените патриоти трябва да достигнат до края на мандата си 6 процента от БВП за образование", посочват от синдиката.
 
Според синдикалистите трябва да има промяна и в делегираните бюджети на училищата, допълва БТА. Във финансирането на всяка образователна институция трябва да се усети финансовата отговорност на държавата и категорично да се спре зависимостта на учителските и директорските заплати от броя на децата и учениците.
 
Тази зависимост е вроден порок на делегираните бюджети. Тя води до лошо качество на образователния процес и до лоши резултати на учениците, до увеличаване на агресията, до липса на възпитание и добродетели и не на последно място до закриване на много училища и детски градини, заявяват от образователния синдикат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кой ти гледа образованието! Да има чалгица пък дипломата ще я купи тате и мама. Що са ни учители? Ако ме учи Азиз, Мария, Джена или Малина ще съм отличник. Защо ли не ги назначат.
15
5
 
5
 
! Отговори
listen ervei преди 6 години
kakvoo drugo moje da e...stom bg uchenicite i bg daskalite im po cial den gledat v klasnite bg stai razstreliani i obeseni bulgari...ne chovek, a jeliaso...vseki bg uchenik ima staj v gledane na takiva bg potreti na obeseni, razstreliani hora ili zakovani na darven krast priblizitelno 12 - 18 godini x 200 dena x 6 chasa x 60 minuti....v svobodnite dni svetii, popove, vino, svetena uranova voda s kitki, tamian, tabak......
14
6
 
5
 
! Отговори
eresmio baklava преди 6 години
sled edna sedmica daskalite zapochvat rabota po nova eu obrazovatelna mnogo visoko pechelivsha programa - Cheti Koran...i molitvi po 5 pati na den...daskalskite bg zaplati ste stanat kato bruxellskite...
13
1
 
36
 
! Отговори
Шок преди 6 години
Ново: Шокиращи новини - българите във всички професии на последно място в Европа, скоро и по Света.Ново проучване установи че Българския труд не се зачита и е равен на жълти стотинки.Шок? Мисля че не.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига изтъквахте очевидното - неграмотна била!? Жената ви каза, че работи в общината!
11
4
 
10
 
! Отговори
До Ивелина преди 6 години
Напълно заслужено и разбираемо е заплата Ви да е толкова. Не съм сигурен дали не е и много вижте правописа си! Пълна срамота! А работите в община. Дано животът не ни срещне никога по никакъв повод. Не искам да бъда обслужен от човек, който не прави разлика между съществително и глагол.
10
2
 
6
 
! Отговори
До 2-Анонимен преди 6 години
Примитивен си наистина. И по цял свят има такива примитивни философи-неудачници
9
2
 
11
 
! Отговори
До Ивелина- 4 преди 6 години
Ами ти си неграмотна бе чедо.Какъв главен специалист си като не знаеш правописа. Кой клас си завършила или още учиш. За това което си написла и 580 са ти много.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, на депутатите и министрите са им високи но те не "влизат" във власта за общото благо, както учителите, а по други подбуди, всички го знаят. Но ако учителите са хора с качества и знания, мотивирани, уважавани и с добро заплащане, хората ще са образовани, ще правят добър и информиран избор при гласуване.
7
1
 
16
 
! Отговори
Svetlyo преди 6 години
@ивелина,Като ти гледам правописа и тия са ти много!
6
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е щом има даскали по света да вземат по 150 евро, значи може и тук. Какви са тези 55 часа работа седмично? Да не би да ходят на училище и в неделя. Стига глупости! По два часа на ден прави 10 часа седмично! А лятната ваканция?
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, като не оставихте кака ви Куна да оправи Убразованието!
4
20
 
8
 
! Отговори
ивелина преди 6 години
Работа в Община. Заплатата ми е 580 лв БРУТО.Водасе гл.специалист със 40г. стаж.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на депутатите и министрите са високи заплатите ? И какво ?!
2
3
 
36
 
! Отговори
хммм преди 6 години
истината е, че българинът е рядко просто и примитивно създание и от там тръгват всички проблеми. Учителите са зле платени, също и мед. сестри, а в шивашките цехове със сигурност работят по-евтино от индонезийските. Всичко касаещо доходите на обикновените хора в България е една ДИАГНОЗА говореща за РАЗПАДАЩА СЕ ДЪРЖАВНОСТ и народ обречен на изчезване. Няма да решат проблемите на учителите! Ще ги залъжат със 100 лева. България е в агония. Това е реалността.
1
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Високото заплащане прави всяка една професия атрактивна и привлекателна. Това води до конкуренция. Конкуренцията води до повишаване нивото на кадрите. Високото ниво на кадрите води до предоставянето/предлагането на качествени услуги и продукция.