Учителските заплати скачат, но кога и с колко?

Първата стъпка през есента, от 1 септември, от 15-ти...
21
Учителските заплати скачат, но кога и с колко?
Снимка: Булфото, архив

Въпреки че все още не е ясно кога ще бъдат увеличени заплатите на учителите, просветният министър  Красимир Вълчев се зарече, че ще изпълни ангажимента в управленската програма на правителството за двоен скок на преподавателските надници.

Още по темата

Той посочи, че първата стъпка вероятно ще бъде направена през есента на тази година, но предстои през следващата седмица, когато се гласува средносрочната бюджетна прогноза, да се уточни дали това ще се случи от 1 или 15 септември.

Парите за увеличението ще дойдат от централния бюджет, вероятно от преизпълнението на приходите, каза още министърът и допълни, че увеличение ще получат всички учители.

Вълчев посочи още, че от есента ще бъдат предвидени и допълнителни средства за детските градини в по-малките населени места. За догодина се предвижда и промяна във финансово-разпределителния механизъм на учебните и детските заведения, каза още министърът.

От 1 януари финансирането няма да зависи само от броя на учениците, ще има диференцирано финансиране, в зависимост от разположението на училището или детската градина.

Отношение към финансирането ще има и концентрацията на деца от уязвими групи. Предстои да се направи и оценка на всички училища, която ще бъде базирана на отчитане и измерване на напредъка на училищата.

Над 11 милиона са вариантите за тестовете за матурите, но не във всяка една зала ще има камери. Министерството обаче работи за увеличаването им.

"Много ми се иска да посоча една или няколко мерки за създаване на предпоставки за намаляване на агресията в училище. Изискват се множество мерки", каза Вълчев.

Той допълни, че планът на служебното правителство съдържа по-скоро институционални мерки и той ще бъде надграждан в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ах, ако може и до училището да не се отива, а само до БАНКОМАТА.., естествено частните уроци и подаръците!!!
15
1
 
2
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До Ха ха:Не става въпрос за 6000 евро,а 350 евро(след 28г.стаж и 2-ПКС) да бъде поне 700 евро!
14
1
 
2
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До Анонимен: Направо да закриваме образованието и родителите да обучават и "възпитават" децата !Ха,ха,ха......след 2 дни ще има търсите кой да гледа детето!
13
0
 
2
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До Анонимен:Така е,но сигурно са подкрепяни от родители и институции!Защо не протестират сега родителите срещу ученето на числата до 100,без да има теми(учи се по стар,няма напечатан),същото е с 5 клас,но преди седмица дойде разпореждане на МОН-ВО по ЧП.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...с 3лв от...догодина, рекоха. Даже май-множко е, ама аре от тях...дупедатите да минело.
11
4
 
4
 
! Отговори
borovinki преди 6 години
daskalite v Paris, Berlin, Bruxelle, London, Luxemburg, Oslo, Amsterdam, Stokholm, Vienna, Rom, Ankara uchitelite mogat i chetat Koran gladko, izrazitelno, s silno chuvstvo.i bg daskalite kato sa nauchat da chetat hubavo Koran, ste imat zaplati kato v Luxemburg.
10
10
 
2
 
! Отговори
Ха ха преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯ Сигурно си сънувал, 90-100 хиляди евро на година учителска заплата. Крайно време е на всички в България извън часния сектор, получаващи заплати от бюджета, да им се каже ясно и на висок глас. Това е, това са възможностите. На когото не му харесва границата е отворена. Да отива да бере ягоди и да мие чинии. Дават до 2000 евро в богатите страни. България не е от тях. Тука няма как да се случи това. И да се спре с това искаме, искаме, искаме, защото там е така.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко зависи от учителите - буквално. Какви лекари, какви юристи, какви държавници, и дори какви работници ще имаме. И да - повечето учители в момента не стават. И като резултат - имате най-бедната страна в Европейския Съюз. Ето защо - инвестирайте в образование. В Европа е 6% от БВП, при нас трябва да е изпреварващо, 10-12%. И тогава ще може да намерите и да наемете качествени учители. В общи линии това са направили Финландия или Ю. Корея. И от най-бедни са станали едни от най-проспериращи.
8
1
 
2
 
! Отговори
Комерсиални интереси преди 6 години
Искат {от МОН} от децата невъзможни неща - признават учители.И това не са стари материали, защото този е бил ,ГЛАВЕН СЕКРЕТАР по това време.Хитрец!
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Ти май учителите ги бъркаш с нормаджии и стахановци. За да има качество на учителите началните заплати трябва да станат минимум 1600 - 1700. Тогава ще искаш качество, и който не го може - аут.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4 Учениците намалянат,но п р о с т а ц и т е се увеличават!
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С какво са заслужили увелиението на заплатите си? Може би заради това да мълчат като риби след като станат свидетели на насилие? Или за да пазят сградата на училището близо 4 месеца в годината? А мантрата за увеличаване на производителността? С колко се е увеличила тяхната производителност, че да им се увеличават заплатите? Ще има ли по-малко инциденти в училище? Ще има ли по-грамотни деца? Никой журналист няма да зададе тези въпроси, това е сигурно!
4
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учениците намаляват и работата намалява, но учителските заплати скачат
3
3
 
29
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
В ГЕРМАНИЯ ОТ СЕПТЕМРИ МЕСЕЦ НАЧАЛНИТЕ УЧИТЕЛИ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПО 5 000 ЕВРО ЗАПЛАТИ ! КОЛЕГИТЕ ИМ КОИТО ПРЕПОДАВАТ В ПО-ГОРНИТЕ КЛАСОВЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ МЕЖДУ 6000 И 8000 ЕВРО !
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички заплати ще скочат в "Светлото Бъдеще"
1
1
 
17
 
! Отговори
ЦОНЬО преди 6 години
да ама не