ОмбудсМая: Задължително сексуално образование в училище

Около 30% от учениците започват полов живот на 13 години
Обновена: 16 май 2017 15:40 | 16 май 2017 14:23,
47
ОмбудсМая: Задължително сексуално образование в училище
Снимка: БТА

България е на първо място по ранно начало на полов живот. Затова според омбудсмана Мая Манолова в училищата трябва да се въведе задължително здравно и сексуално обучение.

По данни на Световната здравна организация, през миналата година у нас са родени над 6 хиляди деца от малолетни и непълнолетни майки. А през първото тримесечие на 2017-та са регистрирани повече от 500 аборта на момичета под 19-годишна възраст.

Около 30% от учениците пък са споделили, че са започнали полов живот на 13 години.

Според Манолова проблемът може да се реши, ако се въведе задължително сексуално и здравно образование. По нейни данни в момента 10% от училищата са въвели такива предмети като СИП – свободно избираема подготовка.

Мая Манолова отбеляза, че защитата на правата на децата е неин морален приоритет и допълни, че страната ни в момента преминава през трудна социална промяна на закриване на институциите за деца.

Манолова посочи, че у нас продължава феноменът "деца раждат деца", като този проблем не само, че ограбва детството им, но и обрича момичетата на бедност и социално изключване.

"Препоръката, която подготвям и в резултат на проведената среща с омбудсман и от Европа до образователния министър, е за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. Това е тема, която трябва да присъства още от най-ранна детска възраст, за да не се стига до неразумно и безотговорно сексуално поведение", коментира пред БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Манолова откри днес среща на Европейската мрежа на детските омбудсмани /ENOC/. В продължение на три дни България ще е домакин на високия форум, организиран в партньорство с институцията на омбудсмана, ENOC и УНИЦЕФ. В срещата участват представители на детските омбудсмани от 17 държави, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
11
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Аз пък предлагам да вкарат въпроса с личните данни на Аллах,че да е толерантна и към други религии образователната ни система.На тази държава и трябват прости кратуни да бачкат по шест дни в седмица колкото да имат да си плащат сметките,а онези от гетата да им станат началници.България потъна по-всички показатели, евакоацията е задължителна.
14
2
 
30
 
! Отговори
Киро шарнира преди 6 години
"Манолова посочи, че у нас продължава феноменът "деца раждат деца", като този проблем не само, че ограбва детството им, но и обрича момичетата на бедност и социално изключване."Не е вярно!Българската гражданка от ромски произход като роди на 13г е бедна,докато стане на 22-23г има вече поне 6-7броя и като самотна майка и ДАВА ДЪРЖАВАТА колкото една средна заплата!А нейните наборки бледилики тъкмо са завършили магистратура и се чудят кой път да хващат...
13
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манолова, защо когато 12 годишна роди, не прилагате наказателния кодекс, ти си юрист и се очаква да ги знаеш тези работи, им давате пари?Манолова, темата не може да присъства от най-ранна детска възрас, защото по закон е престъпление.И това ми било юрист, че и обществен защитник.Родителит искат да гледата децата с камери, сложени в спалните на градините, тази още от градините ще им говори за секс. какво пушите бе?
12
5
 
4
 
! Отговори
Д 2 преди 6 години
Нали дадохме децата си на жени ,които имат между краката си в.....и .Какво очаквате,те само за това си мислят по цял ден .
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сексуално образование, а забрана за изплащане на помощи ако майката не е завършила 12-ти клас т.е. ако няма основно образование, ще реши много проблеми.. Социала тогава ще има друго име....
10
2
 
20
 
! Отговори
д преди 6 години
Вместо вероучение ,образование на сексуална основа. Това образование ражда чудовища.
9
5
 
8
 
! Отговори
съзряване преди 6 години
Съзряването на един индивид от даден биологичен вид зависи от средата в която живее. Пример са например малките кончета които се изправят на краката си веднага след раждането за да не станат жертви на хищници (биология си е). При хората всичко изисква повече време и затова мозъка е толкова развит. Но сега нещата вървят към бързо започване на "съзряването". Някой да си извади изводите какво означава това за развитието на човешкия мозък...
8
3
 
17
 
! Отговори
До До 1 преди 6 години
Защо спориш с човека? Той само не е доуточнил.Какво се случва на тези 13-годишни? Случват им се три неща:- кандидат ползвателят набелязва обект от женски пол, не е задължително преди това да са се познавали;- кандидат-ползвателят плаща пари след пазарлък;- щом парите бъдат дадени, обектът от женски пол сваля гащите и вдига краката. Граждански брак не се сключва.Според българите, такъв обект от женски пол се нарича "****".Според ***, това е културна традиция, осигуряваща препитание.
7
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е тогава вече ще има осъдени за развращаване на малолетни. Това не е като яденето, значи не ви притеснява, че започват от рано, притесняваме се, че не го правят правилно.Нямам думи да кажа колко е брутално всичко тука. И после защо бягат и се крият в гората.Ето за това, защото малкото останали човечни, ви приличат на луди и искате да ги лекуватеСодом и Гомор.
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бьлгария е на пьрво място по урви на второ е Украйна знам го от много опить в сексуалните отношения това ,че ми слагате минуси не променя ситуацията урвата си е *** вари я печи я
5
2
 
19
 
! Отговори
Те само формално преди 6 години
се водят ученици, за да не спрат детските и другите бонуси, които родителите им получават за многобройната си челяд! Това е доходът, от който семейството се храни.Затова се създава илюзията, че 30% от учениците в България още на 13 г. водят полов живот. Всъщност, това са младоженци, които спазват културните традиции на своя етнос.Относно абортите под 19 г. - сексуалното образование може да им е от полза. Защото за този етнос всеки аборт означава загуба на месечен доход подарени пари!
4
6
 
14
 
! Отговори
марин преди 6 години
Сигурно иска да каже "задължително нравствено и морално обучение" , но се обърка !
3
14
 
16
 
! Отговори
Батко преди 6 години
Преди две вечери образовах една абитуриентка, но тя всичко си знаеше. Счупи ми показалката от мерак да покаже знания. Нямаше място, на което материалът да не се усвои. Личи си, че здрава практика имаше момиченцето...
2
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мая са я заблудили,онези раждащите деца не ходят на училище.А под прелог,че им обясняват за сексуално здраве ще обясняват на най-малките,че да си от обратната страна е нещо нормално и т.н.Върви си пропагандата и това е.
1
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бьлгария е на пьрво място по урви