Доказано: В науката сме след Виетнам и Нигерия

Създават Агенция за наука към МОН, финансирането ще расте
67
Доказано: В науката сме след Виетнам и Нигерия
Снимка: архив, Ройтерс

Държавното финансиране за научноизследователска дейност да се повиши тройно до 2022 г. – до 0,7% от БВП, а през 2025 г. да достигне 1 процент. Това предвижда актуализираната Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2030 г., която правителството одобри и предлага на НС да приеме. 

Проектът е подготвен от Министерството на образованието и науката съвместно с експерти от Българската академия на науките и висши училища.

Идеята е нарастването на публичните средства да окаже ускоряващ ефект върху частното финансиране, което да се увеличи до 1,5% през 2020 г. и 2% от БВП през 2025 г.
 
Анализът на сегашното състояние в областта на научните изследвания в страната показва устойчиво изоставане на България в научното развитие. Това води до изоставане в областта на иновациите и високотехнологичната индустрия, а оттам – и в приходите и качеството на живот.
 
Според най-значимата научна база данни – Web of Science (WoS), през последните десетилетия България губи позиции по отношение на броя на международно видимите научни резултати. През 2016 г. страната ни заема 59 място след страни като Виетнам, Алжир и Нигерия.
 
Основната цел на обновената стратегия е България да стане регионален център за авангардни научни изследвания и развитие на нови технологии, както и да се възстанови международният научен авторитет на страната.
 
Документът предвижда три етапа на развитие. До 2022 г. българската наука трябва да се модернизира. До 2026 г. системата трябва да се доближи до средното европейско равнище. До 2030 г. научните изследвания в България трябва да достигнат световно ниво. За постигане на тези цели в проекта за стратегия са формулирани конкретни дейности, индикатори за оценка на резултатите и механизми за контрол.
 
Стратегията предвижда откриване на Изпълнителна агенция за наука към МОН, която ще управлява и подкрепя изследванията в научните организации и висшите училища в България. Тя ще прави и мониторинг на научноизследователските дейности. В структурата на агенцията ще бъде включен Фонд "Научни изследвания".
 
Целта е да бъде продължено проектното финансиране на научните разработки. В същото време дейността на агенцията ще се разшири към създаване на различни програми – за финансиране на кариерното развитие на учените, за приложни изследвания, за развитие на научните центрове, за международно сътрудничество, както и към разработване на специализирани и секторни програми за научни изследвания.
 
С помощта на новата структура висшите училища и научните организации ще създадат критерии за атестиране на своите учени. Онези, които получат повече от една незадоволителна оценка, няма да може да заемат академична длъжност. Атестирането на учените ще влияе и върху формирането на заплатите им. Предвижда се основното възнаграждение да е фиксирано за отделните научни длъжности, докторанти и постдокторанти и да се покрива от държавната субсидия на научната организация или висше училище.
 
Размерът на заплатите ще се определя спрямо средната работна заплата в страната за предходната година. Ще има и допълнителни стимули, обвързани с конкретни научни резултати. За младите учени без научни резултати ще има различен механизъм за допълнително възнаграждение. Те ще могат да участват в специално създадени за тях проекти към Фонд "Научни изследвания". Ще бъде променена процедурата за конкурси за главен асистент.
 
Младите учени ще могат да кандидатстват за тази позиция с дисертационен труд, без конкурсен изпит. Тяхното кариерно развитие ще бъде обвързано с резултатите от научната им дейност.
 
Обновената стратегия предлага още в цялата страна да се създадат научно-иновационни комплекси, като за целта бъдат привлечени и партньори от бизнеса. Активно участие в развитието на комплексите трябва да имат общинските и областните управи и партньори от чужбина. Тези структури ще бъдат финансирани чрез различни източници, включително и от структурните фондове на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Не е важно какви научни достижения имаш.Важно е колко от тях са внрдрени в реалната икономика и носят пари.Всичко друго е шменти капели.Държавата дава пари за наука.Малко са.А колко се върнаха обратно в бюджета от иновации .БАН трябва да се закрие.Това са тъпотии.Държиш хиляди висококвалифицирани кадри коиго дефакто не носят никаква полза за държавата.Иновации и научни разработки трябва да се извършват от частни компании които да внедряват иновациите
29
1
 
2
 
! Отговори
Изпълнителна агенция преди 6 години
за наука?Това чудо щяло "да управлява и подкрепя изследванията в научните организации и висшите училища", "ще прави и мониторинг на научно-изследователските дейности"!!!Към тази Изпълнителна агенция ще прикрепят и многострадалния и скандален Фонд "Научни изследвания"!!!Разбирате ли какво означава това? Някаква "шапка" ще държи и ножа, и хляба! Досега се водеха люти битки чии хора да усвоят едни пари. Сега вече ще се произнасят и относно резултата от финансирането! Тези ще са над науката!!!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря ти боко, данке гроп .
27
1
 
3
 
! Отговори
помак преди 6 години
Честито!Горди сте ама...само гордост..!
26
5
 
4
 
! Отговори
До Султан Ердоган преди 6 години
Повтаряй това тук по-често.Дебелите глави,назначени в БАН с връзки, си мислят,че заплатите им се полагат само защото са "спечелили" предварително уредени конкурси.Щом сключат постоянен трудов договор, с топ не можеш да ги мръднеш, дори и нищо да не работят!Атестации се правят на всеки 4 години,но така въртят и сучат,че за нищожни работи да се получават много точки, а истинските постижения да се омаловажават,подценяват или ако се признават, да се пишат много "съавтори",които нищо не са работили
25
1
 
0
 
! Отговори
неук преди 6 години
само немоа да разбера кво общо има снимката с проблема
24
2
 
3
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Хахахаса...абе то ние сме зад Юпитер вие ...
23
2
 
5
 
! Отговори
vlady преди 6 години
В България има два научни центъра на световно ниво - НСА и АМВР.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите не са само за заплати! Без съвременна апаратура и елементарни консумативи можеш да правиш наука само, ако по принцип не се изисква- например, ако си професор по български език ;) Но науки като химия, физика, биология си кретат буквално с подръчни средства, то дори в университетите студентите учат предимно " на теория", защото няма пари за материална база.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Теоретичната наука следва приложната. Ние купуваме готови технологии, защото всичкитре ни учени са твърде велики за да правят приложна наука. Докато това не се промени, нито статута, нито качеството на науката в България ще се променят.
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е, че нямаме приложна наука. А нямаме такава, защото "научните" ни кадри са твърде велики за да слязат на нивото на бизнеса и да работят за него. Те са над тези неща и бизнеса работи за тях. Щото мама и тате са бивши комунисти и затова ние сме велики и умни.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Ти си формулирал дереджето на нашата съвременна наука най-точно, кратко и ясно.
18
2
 
2
 
! Отговори
Атестиране?Добре,но преди 6 години
имате ли представа какви манипулации се вършат в БАН с критериите за атестиране?Преди 7 години за един и същи вид публикация (научно съобщение, статия, студия, монография) на обикновените висшисти от БАН (без научна степен) се даваха 10 пъти по-малко точки, отколкото на лице с научна степен?Защото, ако се даваха еднакви точки, във всеки институт щеше да има "учени" с резултати, по-ниски от тези на някои висшисти без науч.степен!Ясно ли ви е сега защо се въртят такива далавери с докторантурите
17
3
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Открива се втара БАН.Хвърлени на вятъра пари.Пари за образование да , но иначе което е кадърно и измисли нещо значително за България , да се позлати.Но това сега е невъзможно. А и в Русия , същата носия.
16
3
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Заплащането, та заплащането!А бе вие не разбрахте ли, че в нормалните държави пари се дават за свършена работа, а не затова, че си назначен някъде на някаква длъжност!Нека пишман-учените получат постоянно назначение в учебните заведения, където и без това минава по-голямата част от времето им, тогава ще са длъжни ДА РАБОТЯТ (да четат лекции, да водят упражнения).Който може, ще върши и научна работа, но по КОНКРЕТНИ ПРОЕКТИ. А не като сега - бил НАЗНАЧЕН на научна длъжност и затова да му плащат
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много университети и много професори, а студентите намаляват.
14
6
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
С толкова професори и студенти не го вярвам....
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1Като се има предвид нивото на знанията, а също и патологичният мързел на 70-80% от нашите "учени", става ясно, че и тези заплати са им много.Не игнорирай и това, че голяма част от тях всъщност си работят като преподаватели на хонорар в различни университети и колежи, това е основното им занятие.В БАН се водят на постоянен трудов договор,там ги осигуряват и трупат трудов стаж, а заплатите им от БАН са нещо като паричен бонус за това, че са намерили връзки да бъдат назначени там
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадрите решават всичко, беше казал един преди време.Докато подборът на кадрите и възможностите за кариерно развитие се определят по силата на шуро-баджанашкия принцип, не 3, а 33 пъти повече пари да се отпуснат, наука на световно равнище пак няма да имаме!
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учените не трябва да се водят на заплата.