Доказано: В науката сме след Виетнам и Нигерия

Създават Агенция за наука към МОН, финансирането ще расте
67
Доказано: В науката сме след Виетнам и Нигерия
Снимка: архив, Ройтерс

Държавното финансиране за научноизследователска дейност да се повиши тройно до 2022 г. – до 0,7% от БВП, а през 2025 г. да достигне 1 процент. Това предвижда актуализираната Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2030 г., която правителството одобри и предлага на НС да приеме. 

Проектът е подготвен от Министерството на образованието и науката съвместно с експерти от Българската академия на науките и висши училища.

Идеята е нарастването на публичните средства да окаже ускоряващ ефект върху частното финансиране, което да се увеличи до 1,5% през 2020 г. и 2% от БВП през 2025 г.
 
Анализът на сегашното състояние в областта на научните изследвания в страната показва устойчиво изоставане на България в научното развитие. Това води до изоставане в областта на иновациите и високотехнологичната индустрия, а оттам – и в приходите и качеството на живот.
 
Според най-значимата научна база данни – Web of Science (WoS), през последните десетилетия България губи позиции по отношение на броя на международно видимите научни резултати. През 2016 г. страната ни заема 59 място след страни като Виетнам, Алжир и Нигерия.
 
Основната цел на обновената стратегия е България да стане регионален център за авангардни научни изследвания и развитие на нови технологии, както и да се възстанови международният научен авторитет на страната.
 
Документът предвижда три етапа на развитие. До 2022 г. българската наука трябва да се модернизира. До 2026 г. системата трябва да се доближи до средното европейско равнище. До 2030 г. научните изследвания в България трябва да достигнат световно ниво. За постигане на тези цели в проекта за стратегия са формулирани конкретни дейности, индикатори за оценка на резултатите и механизми за контрол.
 
Стратегията предвижда откриване на Изпълнителна агенция за наука към МОН, която ще управлява и подкрепя изследванията в научните организации и висшите училища в България. Тя ще прави и мониторинг на научноизследователските дейности. В структурата на агенцията ще бъде включен Фонд "Научни изследвания".
 
Целта е да бъде продължено проектното финансиране на научните разработки. В същото време дейността на агенцията ще се разшири към създаване на различни програми – за финансиране на кариерното развитие на учените, за приложни изследвания, за развитие на научните центрове, за международно сътрудничество, както и към разработване на специализирани и секторни програми за научни изследвания.
 
С помощта на новата структура висшите училища и научните организации ще създадат критерии за атестиране на своите учени. Онези, които получат повече от една незадоволителна оценка, няма да може да заемат академична длъжност. Атестирането на учените ще влияе и върху формирането на заплатите им. Предвижда се основното възнаграждение да е фиксирано за отделните научни длъжности, докторанти и постдокторанти и да се покрива от държавната субсидия на научната организация или висше училище.
 
Размерът на заплатите ще се определя спрямо средната работна заплата в страната за предходната година. Ще има и допълнителни стимули, обвързани с конкретни научни резултати. За младите учени без научни резултати ще има различен механизъм за допълнително възнаграждение. Те ще могат да участват в специално създадени за тях проекти към Фонд "Научни изследвания". Ще бъде променена процедурата за конкурси за главен асистент.
 
Младите учени ще могат да кандидатстват за тази позиция с дисертационен труд, без конкурсен изпит. Тяхното кариерно развитие ще бъде обвързано с резултатите от научната им дейност.
 
Обновената стратегия предлага още в цялата страна да се създадат научно-иновационни комплекси, като за целта бъдат привлечени и партньори от бизнеса. Активно участие в развитието на комплексите трябва да имат общинските и областните управи и партньори от чужбина. Тези структури ще бъдат финансирани чрез различни източници, включително и от структурните фондове на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
0
 
! Отговори
ОЙ преди 6 години
Само питам:1.Колко пари донесе така наречената българска наука в брутния национален продукт?2.Колко научни разработки са внедрени в Български предприятия ?3.Колко лиценза сме продали на чужди компании ?Ама иначе вие плачете че са им малко парите.ИСТИНАТА Е ЧЕ НЯМА НИКАКЪВ ЗНАЧИМ ЕФЕКТ ОТ ТЕЗИ ПОХАРЧЕНИ ПАРИ ЗА ОБЩЕСТВОТО !ТОВА Е ПОРАДИ ПРЕКРАСНАТА ФЕОДАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ БАН И САТЕЛИТНИТЕ И ИНСТИТУТЧЕТА !АКО МЕ ОПРОВЕРГАВАТЕ САМО С ЦИТАТИ ОТ ФИНАНСОВИ ДОКУМЕНТИ А НЕ С "ЛОКУМИ" !
49
1
 
1
 
! Отговори
Насила образование преди 6 години
Новият министър на МОН предвижда тази година парите за образованието да бъдат 0,19% от БВП, догодина 0,38%,след 2 години - 0,60% и сетне стигат до 1% от БВП. Не е само в парите проблемът, трябва и мозък, акъл. А той изтече през последните 22 г. в чужбина. Стигна се до положението МГУ (бившият МГИ) да раздава научни титли "почетен професор" на собственици и изпълнителни директори на мини, заделили пари за този ВУЗ. А такова нещо НЯМА В ЦЯЛ СВЯТ. И като се навървиха едни професори и доктори...
48
1
 
6
 
! Отговори
Не бъдете наивни преди 6 години
Тази инициатива е свързана със схеми за източване на пари.Вярно е,че заплатите в БАН са малки.Вярно е,че БАН-аджии си докарват допълнително пари,четейки лекции във висши училища.Вярно е, че се боричкат за финансиране на проекти,разчитайки на Фонд "Научни изследвания".Вярно е,че в БАН връзките решават кой да бъде толериран.Вярно е,че си пречат един на друг и се мразят.Но също така е вярно, че отделни лица там си имат разработени схеми за източване и разпределяне на милиони между малко хора
47
3
 
5
 
! Отговори
SS преди 6 години
Така ще е докато в БАН продължават да не пенсионират старците, отдавна навършили възрастта за пенсиониране. А също и да назначават на работни места "изтъкнати" пенсионери
46
1
 
2
 
! Отговори
хасан преди 6 години
До KHMER PRIDEНигерият е един от големите производители на нефт. Не са много бедни. Тяхните професори въобще не мислят за продажбата изпити. В чужбина ходят да се учат а не черноработничат на западните професори. Като има мед(или лапачка) троболубивите студенти ще се борят да останат, или най малкото ще са по мотивирани да учат за да се докопат хубавото. Морков и по-високи критерии. За *** само *рки ще се борят.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами каквито ни управниците, такава ни и науката! Некадърни, крадливи управници=на обезлюдена държава и оскотели старци
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато БАН продължава да си брои цитатчетата и статийките с IF, и по надолу ще паднем
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сещам се за ЩУРЦЕТЕ, имаха една пеесен " Веселина..... " После се сетих как един финансов министър твърди че е нормално да има безни и богати. Само дето не разбрах колко бедни да са бедните и колко богати да са богатите е нормално???????????
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде ,къде мнооого по назад, от Северна Корея !
41
2
 
13
 
! Отговори
славянин преди 6 години
И какво като сме след Виетнам и Нигерия, важното е ''демокрация'' да става и да има банани!
40
5
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
на железните тикви в бан колко и кинта да им дадат , мисленето им няма да се промени. ще продължат да викат че са им малко парите на кило водка с кафе дневно.
39
1
 
8
 
! Отговори
д-р преди 6 години
Унищожиха и разпродадоха всичко, което м
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45Не съм Сомалия, друг съм.Но и аз знам, от официални източници, че още преди десетина години българската диаспора в Чикаго е била вече около 200 000 човека. Сега може и да са станали250 000, кой знае.
37
2
 
10
 
! Отговори
Сомалия преди 6 години
Спокойно всичко дето дрънкат е истина. Ще станем по зле и от Сомалия след няколко години, защото всички млади ще избягат от тази дупка на ЕС.Тогава 60 годишните програмистки и 70 годишните високи кадри ще управляват една страхотна система made in Bulgaria.Високо интелигентните мозъци отдавна изчезнаха зад граница. Българската общност в Чикаго достигна 250000 души. Честото!
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е самата истина, БАН са наистина феодални старчета захапали кокала без да знаят какво се случва, университетите и те са гола вода, но всичко тръгва от училището.
35
1
 
8
 
! Отговори
НаБазатаНа коментари преди 6 години
35, 37, 39 и 40 си направете изводите каква власт се съсредоточава в ръцете на онези,които ще колят и бесят чрез тази нова Изпълнителна агенция!Ще имат същата власт,каквато в близкото минало са имали общинските,градските и централният комитет на БКП - от тях е зависело какво ще бъде одобрено,на кого ще се даде път и каква оценка ще му се дава периодично.А от това е зависел и хлябът, и съдбата на всекиго.Ще загробят науката по административен път.Някои ще станат богоравни!Спасението?Терминал 2
34
2
 
3
 
! Отговори
Продължавам преди 6 години
Тя го разобличи, като се позова на текста на статията си, но файда от това няма.Защото редколегията първо чете рецензията, после на базата на тази рецензия решава дали да включи статията в съответния брой и чак след това ти съобщава решението си и ти праща рецензията. Но книжката е вече комплектувана. Авторът може да се защити, но не печели нищо, защото следващите броеве на списанието са по други теми.След като са прочели отхвърлената статия, могат да окрадат идеите и изводите.
33
1
 
4
 
! Отговори
Нека да ви кажа нещо преди 6 години
За да публикуваш статия в някое от научните списания на БАН, след като я дадеш в редакцията, за нея някой пише анонимна рецензия. Може да е и чуждестранен учен. Дотук добре. Но знаете ли какво става, ако за анонимен рецензент ти сложат някой от колегите ти? И тази идея е опорочена и корумпирана по нашенски.Неотдавна ми се наложи да успокоявам бивша колежка, чийто анонимен рецензент дори не беше прочел статията, която уж-рецензира. Беше написал едни куп плювни. Тя го разобличи, позовавайки се на
32
2
 
6
 
! Отговори
До Шматка преди 6 години
"Държиш хиляди висококвалифицирани кадри, които дефакто не носят никаква полза на държавата" - това си написал относно БАН.Истината е по-различна.От всички 6 800 служители на БАН, на научни длъжности са по-малко от 3 000. Но те съвсем не са най-квалифицираните и най-способните. Не повече от 10% от тях са истински учени. Освен тях, във всеки институт, сред висшистите-технически помощници има по двама-трима с качества на учени, но с недостатъчно връзки. Всичко друго е настанено там на хранилка.
31
1
 
2
 
! Отговори
От 35 преди 6 години
Вие разбирате ли, че със създаването на тази Изпълнителна агенция всъщност се конституира орган,от който ще зависи всичко,свързано с научно-изследователската дейност?И сега,като се набутат там баш връзкарите, те не само ще разпределят парите (ще решават кой изследователски проект е стойностен и кой не е, та да го стопират), но и ще се произнасят по въпроса дали чрез резултатите от финансираната научна дейност е реализиран някакъв принос.Всеки ще хвали своите хора и ще отрича чуждите постижения