Преразказът на седмокласниците – "Войната на таралежите"

Техният изпит е с два модула, по 60 и 90 минути
Обновена: 19 май 2017 12:51 | 19 май 2017 12:50,
8
Преразказът на седмокласниците – "Войната на таралежите"
Снимка: архив Reuters

Вариант 2 се падна за изпита по български език и литература от Националното външно оценяване за седмокласниците, който започна в 10:00 ч.
 
На изпита по български език и литература седмокласниците трябва да правят преразказ на откъс от романа "Войната на таралежите" на братя Мормареви, съобщи "Дарик".

Още по темата


Образователният министър Красимир Вълчев не присъства на тегленето, защото имал по-важен ангажимент.
 
Изпитът на седмокласниците включва два модула, по 60 и по 90 минути. Въпреки че вторият не е задължителен, от просветното ведомство съветват учениците да не бързат да излизат, а да опитат да работят и по него.

Засега няма сигнали за изтичане на информация или други нередности, заяви за Дарик експертът от просветното ведомство Милена Иванова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Слънчарски от Анонимен 5Аз просто поясних, но всъщност подкрепям мнението Ви. Смятам, че всички въпроси от теста, както и преразказа са направени да бъдат някак "машинални". Наистина изискванията се изчерпват с внимателното четене и правописа. Навремето се пишеха есета, отговори на литературни въпроси и т.н. Някак повече се стимулираше мисленето. В момента, за да се постигне успех на изпита е достатъчно да наизустиш модела на въпросите, чрез достатъчно решени тестове за упражнение.
7
1
 
3
 
! Отговори
Слънчарски преди 6 години
До Анонимен 5Да, забелязах тази подробност в матурата от миналата година. Някак по-интересно е така, но въпреки това преразказ ми се струва малко като за четвъртокласници.
6
1
 
1
 
! Отговори
Слънчарски преди 6 години
До Анонимен #4Мисълта ми е точно, че е прекалено лесно. Няма за какво да се учи или подготвя за тази матура. Дори и теста, за който сега гледам варианта от 2016, явно е само с въпроси по текст на място. Не виждам никакъв смисъл от тази матура. Това е само за внимателно четене и правопис. Може и просто така да ми се струва, защото при моя изпит след 7-ми клас имаше есе и тест с 60 въпроса по граматика, правопис и логическо мислене.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СлънчарскиДа допълня още нещо към казаното по-долу. Задачата на децата е преразказ на откъс от неизучавано произведение, но включва и дидактическа задача. Трябва да се преразкаже от името на неутрален разказвач, или от името на посочен герой от текста.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СлънчарскиИма два модула, първият е тест от 25 въпроса за 90 мин, оценката от този тест се пише в бележника.Първият модул е задължителен за всички седмокласници.Вторият модул е преразказ на неизучавано произведение. В случая този роман. Чете се два пъти текста, дава се още определбен брой минути, не съм сигурен, мисля че са 15 сами да си го четат и след това се пише преразказ, 60 мин. Не е трудно да бъде направено.
3
6
 
3
 
! Отговори
Слънчарски преди 6 години
Преразказ? Само това ли е изпита по Български език и литература? И тест предполагам? Сигурно и той ще да е с 2 верни отговора? И какво ще научат, ако само зазубрят произведенията и ги преразкажат?
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горко на този, който не е водил в живота си поне една война на таралежите.
1
3
 
17
 
! Отговори
123 преди 6 години
Прекрасна и благодатна тема, стига да си го чел.