Миза за матурите: 50 лева за отговори на модул, но... грешни

Някои дванадесетокласници си признават, че не са чели "Албена" на Йовков
20 май 2017 07:44,
14
Миза за матурите: 50 лева за отговори на модул, но... грешни
Снимка: архив Reuters

Търговия с грешни отговори на матурата по български език и литература, която се проведе днес, се завихри в нета. Измамници обещават да изпратят ключа към зрелостния изпит още преди той да е започнал.

Да си платиш обаче далеч не е гаранция, но може да се окаже и самосаботаж. В един от случаите изпратените отговори не са верни, като съвпаденията с верните отговори в първия модул са едва 10 от общо 30. Тарифата за един модул е 50 лв.

Така на практика излиза, че с подобни оферти зрелостниците рискуват не само да не получат верните отговори и да се провалят на матурата, но и да са на загуба с десетки левове. Офертите за продажба на отговори продължават да са актуални и за втората матура, която е по предмет по избор и ще бъде в понеделник.

Общо 11 писмени работи бяха анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература тази година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Девет от тях са отменени поради преписване. Това е станало в Симитли, Благоевград, Дупница, Сърница. По двама преписвачи са заловени в гимназии в Казанлък и Елхово.

Още по темата

Отделно от това са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони – в Свищов и Видин. На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване.

Миналата година поради преписване са анулирани 16 работи, а поради други причини, като например открити втори мобилни телефони - още 22. Общият брой на анулираните работи е бил 38.

Над 48 хиляди зрелостници се явиха на матурата по български. Рано сутринта в 5:10 часа в МОН беше генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Тестовата част бе формирана от възможни 11 718 750 комбинации. Тестът се състоеше от 3 модула. Първият съдържаше 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки.

На третия модул или 41-ви въпрос зрелостниците трябваше да пишат по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" върху разказа "Албена" на Йордан Йовков. Те имаха два варианта да създадат интерпретативно съчинение върху произведението или есе. Този модул носи също 30 точки. Изпитът започна в 8 часа и продължи четири часа.

В 8:50 часа пък бе изтеглен вариант II за националното външно оценяване по български език и литература за седмокласниците. Учениците работиха по два модула. Първият беше с продължителност 60 минути и включваше въпроси със затворен и със свободен отговор.

На втория модул седмокласниците трябваше да напишат преразказ по откъс от романа "Войната на таралежите" на Братя Мормареви от името на един от героите – Маляка.

"Анотация" обърка седмокласници

Думата "анотация", която се съдържа в един от възможните отговори на първия модул на националното външно оценяване, обърка част от седмокласниците. За това споделиха деца, полагали изпита в столичното 7-о СУ "Свети Седмочисленици".

Учениците обясниха, че не знаели значението на думата и това им създало трудности в отговорите на въпросите. "Не може ли да отменят въпроса и да не го зачитат", попита дори една от седмокласничките. Друго момиче пък се затруднило при въпроса за писане на теза.

Като цяло обаче седмокласници от 7-мо СУ споделиха, че изпитът им се е сторил лесен. Някои от тях обясниха, че са гледали филма "Войната на таралежите" и това им е помогнало.

В понеделник седмокласниците ще положат второто Национално външно оценяване по математика. За първа година малките матури ще се оценяват в точки, а не по шестобалната скала. Резултатите от НВО ще служат за вход за гимназия.

Дванадесетокласничка: Не съм чела "Албена”

Не съм чела "Албена", надявах се да се падне Иван Вазов или Христо Ботев. Това заяви зрелостничка на излизане от матурата по български език и литература в столичното 7-о СУ "Свети Седмочисленици". Друга дванадесетокласничка също призна, че не чела емблематичния разказ на Йовков и че вече е приета в Академията на МВР.

Времето за модулите не беше разпределено добре, оплака се дванадесетокласник, който е полагал изпита в Професионална гимназия по електротехника и автоматика.

Той обясни, че работата по първия модул, за който беше предвиден един час, му е отнела 40 минути и през останалите 20 не е имало какво да прави, защото няма право да започне работа за следващия, преди да изтече определеното време.

В същото време обаче за втория модул, за който също имаше един час за работа, времето не било достатъчно, обясни още абитуриентът.

В понеделник престои втората матура, която е по предмет по избор. Най-желана от зрелостниците е биологията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MADИ Вие ли сте от тези "гениЙ",които не знаят,че в бълг. език няма мн.ч на Й и които не знаят какво е препинателен знак?Иначе сте прав,че умишлено е съсипано образованието,но това започва веднага след 89-та.Бавно и методично.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво им е на хората да четат Йовков.
11
7
 
9
 
! Отговори
MAD преди 6 години
Навремето нямаше матури учениците от випуск 69 70 72 и повечето от тях станаха гений сега е само с изпити и матури учениците стават мързеливи и не знаят как се пишат елементарни български думи Това е тактиката на ГЕРБ която цел е населението да е просто и неграмотно
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горките деца! Повечето от тях не осъзнават, че вече са чалгопитеци!Лошо, много лошо!
9
5
 
15
 
! Отговори
Пръдльовци преди 6 години
Какво ми пишете за тези малки пръдлцовци който нямат желание за учене и само знаят да се оплакват като мамини синчета и дъщери. Не били чели, времето не било достатъчно, я си сядайте на гъзо и се захващайте за учене че като ви подметна с фадромата.Като чета старията между редовете разбирам че подрастващите са доста мързеливи. Между другото защо не говорихте и с учителите и да представите те как виждат или малко ви е срам.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално погледнато и "Декамерон" и "50 нюанса сиво", са еротични романи, ама....като вторият, ако се запази тенденцията, след 300 години ще се окаже "класика"((
7
0
 
19
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Това не е училище, матури от 4 клас до 12 и само изпити изпити и пак изпити а децата нищо не научават и това се прави умишлено.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Албена на Йовков и в "Войната на таралежите" е представен човек между ценнстите на личния порив и общестнеите закони, но е направено с раслични средства и радлични сюжети. Драмата е една и съща.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 4 извинявам се, нещо интервалът ми се губи
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде без внушения, знаем, че не е важно какво ти си разбрал като прочетеш едно произведение, важно е да запомниш и възпроизведеш като папагал това, което в учебника е написано, че се твърди в едно произведение.Засъжаление вучилището не ги учат да мислят ада са едни"флашки"Не ли?Литературата е изкуство и като всяко изкуство е субективно.
3
0
 
13
 
! Отговори
помак преди 6 години
За съжаление много малка част от завършващите средно образование имат желание да учат,поне 80% от тях разчитат да препишат,както на матурите така и на всички изпити след това!
2
0
 
12
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Не повече от 10% от зрелостниците са прочели изучаваните произведения ! Даже мисля,че и този процент е завишен...
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Друга дванадесетокласничка също призна, че не е чела емблематичния разказ на Йовков и че вече е приета в Академията на МВР." Браво, каква бодра смяна на Баце расте!