Дипломите говорят: Отличниците са от Плевен, слабаците – от Разград

Резултатите на профилираните гимназии пак са по-високи от тези в СОУ
24
Дипломите говорят: Отличниците са от Плевен, слабаците – от Разград
Снимка: архив Reuters

Градът, в който училищата дават най-добро образование е Плевен, а най лошо - Разград. Това показват последните данни от дипломите на зрелостниците според регистъра на свидетелствата за средно образование на просветното министерство за 2016 година.

Профилираните езикови и математически гимназии в Плевенско подготвят най-успешните зрелостници в България - средният им успех там е "отличен 5.55".

Най-добър успех в среднообразователните училища имат зрелостниците  в област Търговище - "много добър 5.01". Но и това е с половин единица по-малко от успеха на профилираните гимназии.

Още по темата
С най-лош резултат са дванадесетокласниците в Разград. Там са регистрирани едни от най-ниските оценки от дипломи за средно образование и в профилираните (5.07), и в професионалните гимназии (4.06), и в СОУ-тата (4.37), пише вестник "Сега".

Профилираните гимназии в Плевен излъчват най-много отличници за трета поредна година През 2014 г. средната оценка на завършилите средно образование в областта е била 5.65, през 2015 г. тя спада до 5.47, а през 2016 г. се покачва леко до "отличен 5.55".

Второто място в класацията на училищата-отличници делят профилираните гимназии в Пазарджик и София със среден успех 5.42. На трето място са зрелостниците в Кърджали от езиковите и математическите гимназии със среден успех 5.38. Кърджалийските ученици миналата година са делили първото място с плевенчани.

Сред добрите резултати са и тези на на профилираните училища от Търговище (5.37), Пловдив (5.33) и Видин (5.33), които са съответно на 4-та и 5-а позиция.

От топ 5 на класацията през тази година са изпаднали Велико Търново и Видин, които са били съответно на 3-то и 4-то място.

Най-зле пък се представят учениците от езиковите и математическите школа в областите Смолян, Разград, Перник, Сливен и Шумен с оценки между 5.06 до 5.09. Подобна е била ситуацията и миналата година.

И най-ниските резултати на профилираните гимназии обаче са по-високи от най-високите средни оценки в СОУ-тата, показват данните от регистъра.

След Търговище, където е най-високият среден успех на дванайсетокласниците от СОУ, са младежите от средните училища в Русе, които миналата година деляха челната позиция с връстниците си от Търговище (двете области бяха с еднакъв резултат - 4.91). Сега в Търговище са с 5,01, а в Русе – 4,99.

На второ и трето място по успех на зрелостниците, както и миналата година, са съответно плевенските (4.92) и смолянските СОУ-та (4.87), а петата позиция е за областите София и Хасково (4.82).

Изненадата тук поднасят хасковските ученици от среднообщообразователните училища, които постигат най-голямо подобрение на успеха си от 2015 г. - от 4.53 на 4.82 (плюс 29 стотни). Столичните ученици пък слизат от второто място, постигнато през м.г.

Любопитно е и че Благоевград и Кърджали, които през 2015 г. бяха на пето място по успех, тази година изобщо не присъстват в топ 5 на областите, постигнали най-висок успех от дипломите за средно образование.

В края на класацията по успех продължават да стоят младежите от СОУ-тата от Разград - 4.37. Следващите на дъното са учениците от Варна (4.44) и Бургас (4.47), които и миналата година бяха с най-ниските резултати.

Образованието в спортните и професионалните училища се затвърждава с най-ниско качество, показват данните от регистъра на МОН.
 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
off преди 1 година
Критериите са различни. По един начин се изкарва 6 по биология във Варна и по съвсем друг да кажем в Разград. Надуват масово успех за да дадат шанс на учениците да кандидатстват във ВУЗ
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теорията на бунаците : образование и диплома не ти трябват. Я съм си завършил университето на живота че пишем един курс английски и един курс за космонафт и че станем самолет
17
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Тези класации са меко казано безсмислени. В много училища не се цели резултат, а оценките се пишат, за да се задържат делегираните бюджети, т.е. да не избягат ученици другаде, където ще им напишат по-висока оценка.
16
0
 
16
 
! Отговори
Тракалета на кълбета преди 1 година
Смехотворна и безумна класация.
Дипломите си се пишат от учителите в училищата и там, където се целИ висок резултат, за да не се разбягат питомците и да не останат без бройки, се надписват яко оценки. Не случайно в големите градове успехът е по-нисък. Там не се нуждаят плачевно от ученици.Понеже си ги имат.И оценките вероятно са по-реални.
Не знам кой си е играл да прави подобни безполезни статистики, но освен да се обършат изцапани ръце /и други работи/ с материалите от тях, за друго не стават.
15
0
 
4
 
! Отговори
androsbg преди 1 година
Оценките не означават образование или цени знания. Да не забравяме, че 99% от учениците завършващи дори не могат да си напишат автобиографията или незнаят как работи икономиката, как им се определят заплатите, за какво служат данъците... Изобщо трагедия
14
0
 
10
 
! Отговори
Слаб материал. Пак. преди 1 година
Оценките от дипломите не са никакъв критерий за качеството на образованието. Дипломите точно нищо на никого не могат да кажат. Най-често те се пишат едно към кесим и се получава така, че неграмотни деца стават отличници, за да се пазят училищата бройките /и субсидиите/.
Ако въобще има обективен критерий, то това са общите резултати от НВО и ДЗИ, получени при стандартизирани за всички изпити.А най-вече критерий за качество е успешната реализация на учениците при кандидатстване за гимназии и ВУЗ.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13.
История и български за мене попадат извън 2 сигма на разпределителната крива.
12
0
 
17
 
! Отговори
Стефанов преди 1 година
Статията е за дипломите от средното училище, но тези дипломи не са обективен критерии за придобити знания - за това се правят матури. Нека излезат резултатите от двете матури и тогава може да се сравняват резултатите по региони.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

В СИП-а явно не сте наблегнали на запетайките.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам колко са алчни преподавателите в Плевен, но когато трябваше да кандидатствам и съм питал бившите ми преподаватели, са ми казвали: "Виж какво не ти е ясно и в СИП-а ще наблегнем на него". Да не ти казвам за един случай на републиканска олимпиада по физика през 80-те, когато са дали работата да я провери професор от Физическия факултет. Просто някакъв от МГ Плевен го мързяло да разписва 2-3 страници фермани и използвал троен интеграл.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цялата статия се споменава СОУ, а по новия закон за образование няма такова понятие. Промениха го на СУ (средно училище).
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво от това, концертите на фолк певачките пълнят залите и стадионите.
Защо след като всички са отличници и питаят любоФ към знанието, АЗИС изкарва повече пари от един лекар или инженер? Или един футболист с сравние със същите.
D Какво не ни е наред,бе хора?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дипломите говоря...., заглавието също.
6
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как е сега, но по мое време ученето и успеха го решаваха две неща:
Да зубриш материала(ако.щеш го разбирай, а после го забрави),и да си симпатичен на учителката.
Мазник зубрач беше идеалът за млад човек на повечето преподаватели.....
5
2
 
15
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
вскички преписват като луди и като ги питаш и...... вдигат раменете!
само цецето не е преписвала - тя си я е изкарала 4-ката чисто и благополучно!!!!
4
4
 
15
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
по мое време средния успех беше по-нисък, а уж изпростявал народа :)
3
31
 
5
 
! Отговори
Часника среднис преди 1 година
Не се косете разградлии, за всичко има хора, и аз съм от Разград, 5.50 през живота си не съм виждал, ама бича е в моите ръце, а отличниците козируват. Все някой трябва и да управлява, а отличниците не го могат това. Видяхте как беше при най-учения премиер Жан Виденов, видехме и при най-простия - бате Бойко. При учения Виденов гладувахме, е, аз точно не съм, при простия Бойко секи джитка с кола и даже най-бедните ядат пържоли.
2
4
 
25
 
! Отговори
off преди 1 година
Само не мога да разбера, като се правят после сравнения с другите държави по знания, защо сме на последните места в Европа? По тази логика, трябва учениците да имат тройки и четворки, а не шестици.
1
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи че даскалите в Плевен са най-алчни за пари. Затова и дават добри оценки на платилите за частни уроци