Българският език "шльокавица" ли е?

Експерти: Книгите да се върнат в живота на хората!
24 май 2017 13:15,
34
Българският език "шльокавица" ли е?
Снимка: Facebook

Имаме ли проблем с писането на "шльокавица"? Това е въпросът над който трябва да се замислим, смята създателят на Уча.се Дарин Маджаров.

"Преди години не ни е правило впечатление, защото се е срещало много по-рядко. Ако наистина милеем за азбуката, е хубаво да се замислим", посочи той и уточни, че никой не посяга на "Под игото" с варианта му на "шльокавица", а по този начин се подава сигнал.

Маджаров отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че библиотеките бележат ръст и се прави всичко възможно книгите отново да станат част от живота на хората.

"В Уча.се има хиляди коментари всеки ден и една част от тях са написани ужасно. Часовете по български език в училищата са страшно малко в момента, необходимо е да има промяна в системата", каза още той.

Александър Кръстев от "Аз чета" обяви, че от "Под игото" на "шльокавица" ще бъдат издадени 500 книги, а по думите му това е гениална кампания.

Той е на мнение, че колкото повече се говори за този проблем, толкова повече се привлича вниманието.

"Реално има проблем с писането на "шльокавица". Много от възрастните хора са учили само с книги и учебници и си мислят, че когато младите хора не го правят по този начин, те не учат. С интернет младите могат да учат в пъти по-бързо от нас", каза още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Латиницата която използваме ,защото сме бедна държава и докато нашите домове и администрации нямаха компютърни устройства никоя софтуерна компания не е искала да разработва нещата на кирилица , имало е в годините софтуер на кирилица но са били скъпи и само определени администрации са ги притежавали. Та това наименование шльокавица не го разбирам.
23
0
 
2
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Вече всичко Българско е шльокавица ! А вие се правите на изненадани ли !?! Така е защото и вие сте шльокавица !
22
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 6 години
До Phila delphiaЕ .... де'*** шльокавицата ти ... колко ли *** трябва да си да коментираш на латиница статия против това ...
21
1
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Същият успех написаното щеше да има ако беше с корейската азбука.Или с ръкописното писмо на Войнич, ако някой знае какво имам предвид.А на морзовата азбука направо щеше да бъде написано неузнаваемо!Прочее с други думи ако мога да се изразя, една съседна държава като Сърбия използва и кирилица и латиница. И няма никакви драми.Обаче латиницата е кодифицирана. Тоест има официални правописни правила.А ние нямаме. Даже там където се налага да се пише на латиница.
20
0
 
2
 
! Отговори
До: номер 19 преди 6 години
Какви глоби бе, човече?Те хората сами са се глобили - като никой не може да им прочете какво са написали, сигурен съм в това!Мислиш ли, че някой ще се съобрази с написаното?
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
GARASH - става за ядене!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали тази провакация не беше "краш тест" за подмяна на азбуката ни? Идентичност не се подменя от раз, а на час по лъжичка....
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А каква е политиката на правителството за пропагандиране на българското?Като гледам няма такава,а същевременно се провежда политика за опростачаване на младите хора,всяка година се издават нови и нови учебници от знайни и незнайни автори,който видоизменят всичко в оразованието.А контрола е нула!
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото решение: жестоки глоби за текстове, написани на "щльокавица". За издателката на "Под игото" - максималната плюс обществено порицание!Колкото до ученето по Интернет: жестока заблуда е, че това е учене. Прочетеното от екрана отива в кратковременната, оперативната памет, а от хартиен носител - в "хардуера". Да, справки се правят лесно и бързо, но не си ли ги запишеш, от едното влязло, през другото излязло!
15
1
 
11
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
отвори който и да е вестник , независимо в книжен или цифров вариант - майка ми от години спря да купува , защото трябва да и ги превеждам от журналистически на български език.
14
1
 
8
 
! Отговори
Явор Колев преди 6 години
ШъТ! Ще ми четат те! Аз "читанката" затворих, поне се опитах де. Мразя да има по-умни от мен. А все пак съм земеделски техник по образование. Даже някаква награда получих. Не бе, сигурно пише нещо там, ама на кой му се чете.
13
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никой не му трябва тая кирилица само дърпа назад хората които искат да учат западен език. За какво ми е тоз български в световен мащаб? Никаква работа не върши и всички мисялт, че е Руска.
12
11
 
5
 
! Отговори
Phila delphia преди 6 години
Ima problem s narkomestata v rbg - svidno e i ot polumeseca s zvezdite...
11
2
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 11Е не е така.Има си електронните библиотеки с хиляди заглавия на знайни и незнайни авториМежду другото като си купуваш книгите за Хари Потър по голям интелектуалец ли ставаш
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес във века на Интернет само с няколко кликвания можеш да четеш какъвто Спам си искаш и колкото си искаш. Залива ни страшно много объркана и ненужна информация.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаАма, верно си голяма шматка!))
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има закон за българския език- рекламни табели на български, с латински букви да се забранят,а подобни "издания" да се изземват и унищожават!Преди да е станало късно!Трудно би се прокарал такъв обаче с политици-чуждопоклонници и неграмотници
7
15
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Айде стига сте ревали с тези книги.Едно време книгата в Бг бе единственият носител на информация и който беше по любознателен ще не ще си купува книга.Днес през интернет ни залива информация.Само с няколко кликвания можеш да четеш която книга си пожелаеш.На какъвто език искаш.Времената се променят драматично бързо и колкото и да ритаме връщане назад няма.
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Ф:Това не е латински. Няма такова животно "латински с български думи"! Това издава единствено неграмотност и невежество!
5
5
 
26
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
Нищо "гениално" няма в издаването на "Под игото" на шльокавица!Това е поредната добре обмислена стъпка в плана за обезбългаряване, и поредният пирон в ковчега на българската култура!И мнението на подобни платени клакьори слабо ме интересува!Българската писменост и култура ни е запазила като народ през вековете, дори по време на Османското робствозатова някои с все сила се мъчат да я унищожат!Лошото е, че са напът да успеят!Защото го допускаме!