40% функционална неграмотност на 15-годишните българчета

Експерт: Проблемът не е свързан с финанси, а с управление
29 май 2017 21:27, Екип на Bloomberg
50
40% функционална неграмотност на 15-годишните българчета
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът в образователната система е, че тя предлага напълно еднакво образование на съвсем разнообразните си ученици, това заяви Явор Ганчев от Национална мрежа на родителите в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Образованието не е съобразено с интересите и талантите на учениците. Както у нас, така и в много други страни, системите на общественото образование са наследени от 19 и 20 век. През 21 век е голяма безотговорност да игнорираме този проблем. Усилията трябва да бъдат насочени към разнообразие, самоуправление, автономия на учещите общности. Всяко училище поотделно трябва да решава какво да се учи. Така образованието ще отговоря на нуждите на учащите и ще е адекватно спрямо света, в който живеем", добави още Ганчев.

Той заяви, че Национална мрежа на родителите, заедно с други НПО е изпратила отворено писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев във връзка с тези проблеми.

"Според мен частното училище дава повече свобода и възможности", сподели Нана Мелконянц, ученичка в частно училище, която също гостува в предаването.

"Не съм си и помислял да се местя в държавно училище", каза от своя страна съученикът на Нана – Антон Лазаров.

"Проблемът в образованието не е свързан с финанси, а с управление. Държавното училище би могло да има същите предимства като частното. Решението е свободата на управление на образованието да влезе в публичното образование", заяви Ганчев.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
31
 
! Отговори
Kалина преди 6 години
Проблемът в образователната система е:1. Че я направихте бизнес.2. Че по външно държавна заповед сринахте ценностите в и за образование, защото на Европа и трябва работна ръка, не образовани и мислещи хора.3. Абсолютно съзнателно обезличаване на професията на учителя, докарвайки я до унизителност с цел сриване на авторитета на институцията. С цел неграмотност. С цел подмяна на история, психика,ценности.
18
0
 
20
 
! Отговори
Без коментар преди 6 години
В едно съвременно индоевропейско семейство в България грамотни са дядото и бабата. Децата са полуграмотни, внуците напълно неграмотни. Всеки сам да си направи изводите.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Всяко училище поотделно трябва да решава какво да се учи." - абсолютно безумие!!! Всяка диплома за дадена степен на образование трябвада гарантира, че даден ученик е усвоил даден набор от знания. Окончателно се убеждавам, че образованието у нас съвсем целенасочено се срива!
16
3
 
18
 
! Отговори
Читател преди 6 години
До АнонименРодителите сядат да се занимават?! В повечето сллучаи те са още по-неграмотни! Което личи и от постовете тук...
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тия блябльосвания в статията... Проблемите са само два: 1.кражби и корупция и 2. некадърност и некомпетентност - като се почне от министерство и директори и се стигне до учителите. За миналата година САМО по програми в системата се изхарчиха 3 милиарда!!! Тази година ще са пак толкова. Резултатът?!?
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зле,много зле.Злоба и дебелашка наглост на 15-16г.Оставени са те да определят кое е правилно, а не добрите примери.Консуматорство и едностранчивост във възпитанието.И тези като станат родители всичко се повтаря още по зле.Попадаме в една спирала на простотията.
13
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Склонен съм да вярвам на 1.Защо?При "лошият" социализъм нямаше тази повсеместна добрина да изкарват всички.Сега дали знаят или не все тая.Учителите гледат да се харесват на учениците и родителите за да не си създават проблеми.Масовите родители си въобразяват че техните деца са много умни.Набляга се на някаква извратена псевдодемокрация."Аз ли ще го науча,да се маха от главата ми".Учителите не са уважавани и част от причините са те.Държавата също не се интересува от това.Затъпяването е пълно.
12
9
 
6
 
! Отговори
Глупости! преди 6 години
До Анонимен Никой не цели да унищожава "великото" българско образование. Неграмотници като теб пишат и говорят подобни глупости, за да оправдаят собствената си некадърност. Образованието ни има нужда да се реформира според изискванията на 21 век, това е от една страна, а от друга са проблем претенциите за дипломи без покритие на скодоумното население, т.е. без усилия да му се дава път към висок стандарт на живот, какъвто не заслужава.
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
освен, че в частно училище учи момето, добре се храни гледам, не си брои стотинките за баничка...
10
0
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Лудостта явно е всеобща,после някои се чудят,защо се пръквали терористи и всякакви ***.
9
16
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
Неграмотният лесно може да бъде маниполиран да гласува за комунистите,вярвайки,че тая олигархично мафиотска партия е загрижена за народа.
8
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунизма и Тодор Живков 99% от учениците бяха функционално неграмотни, но кокунистите криеха това от народа защото тогава хотата нямаха демокрация и интернет.
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая кифла, дето нямало `рийш ли да се премести в държавно училище, да я питам, ако мама и тати са обикновени роби в тая държава дали ще има право на избор?...
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре, че родителите сядат след работа да се занимават с отрочетата си, щото ако чакаме на учителите, които са недоплатени и това им е оправданието за несвършена работа... положението ще е по-зле
5
0
 
28
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До наблюдателАми, до ги пускат по стълбицата до там, до където им са знанията, а не да ги бутат в пакет нагоре до 8 клас и ще имаме реална картина, поне за тези които са стигнали до оценяване... По мое време шведите стигаха някъде до към 5-клас и отпадаха поне 99%...
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двама мои познати преподаватели във ВУЗ в Русе и София пишат нови учебници по предметите си. Така им е наредено, защото студентите не ги разбират.Трябвало да им се обяснява още по-просто. На глупав човек не можеш да му обясняваш сложно.
3
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бае ти Тодор съм кандидатствал за да вляза в техникум.Сега влизат неграмотни без изпит и половината са *** дето не могат да си напишат името.Имам 3 ки по висша математика и са изкарани със знания.Сега им пишат 6 ци , но не знаят и на една десета от моите знания
2
7
 
31
 
! Отговори
ученик от 20 век преди 6 години
А бе,какви са тези простотии дето ги пишете,че видите ли'' системата предлага напълно еднакво образование на разнообразните си ученици'' ?По-голяма дивотия от тази досега не бях чела!И питам аз как ще се преподава една математика ,химия или физика или който и да е друг предмет РАЗЛИЧНО на всеки ученик?Училището е за това да дава еднакви знания на всички ,а колко ти си запомнил -това е отделен въпрос.То щото сега се преподава за всеки различно,затова толкова и знаят сегашните .Мъка мъка и ***
1
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако такива тестове се правеха по времето на бае ви Тодор процентът щеше да е двойно по-висок.