Бригада 2017-а в САЩ: 5000 българчета... миячи, сервитьори

Обещават им до $12 на час. Топдестинациите: Аляска, Мейн
29 май 2017 07:00,
168
Бригада 2017-а в САЩ: 5000 българчета... миячи, сервитьори
Снимка: flickr

Около 5000 наши студенти ще стегнат куфарите тази година и ще заминат на бригада в САЩ, пише "Монитор", като цитира данни от програмата Work and Travel, която изпраща курсистите отвъд Океана през летния сезон.

Топдестинациите са Аляска, Мейн и Keйп Код. Студентите ни се трудят предимно в сферата на хотелиерството.

Най-често младежите ни работят като камериери, сервитьори, продавачи в магазини, работници в увеселителен парк. Традиционно най-добрите оферти са тези, при които имат бакшиш. Заплащането варира от 8 до 12 долара на час.

Продължителността на програмата е 4 месеца, като след края на работния период студентите имат право още един месец да пътуват из Щатите.

Това е т.нар. туристически престой, след като те са свършили работа. През това време те могат да видят Ню Йорк или Ниагарския водопад.

Единични са случаите, при които курсистите, заминали на бригада, не се връщат обратно и остават в САЩ, обясняват консултантите от Work and Travel.

Тoва може да се случи, ако студентите се запишат да учат в американски университет, ако се оженят или омъжат по време на престоя за американци или пък кандидатстват за туристическа виза и бъдат одобрени.

Право да заминат да работят отвъд Океана имат само студентите, които следват редовно. Затова ако бъдещите висшисти имат желание да заминат на бригада в САЩ, трябва добре да обмислят каква форма на обучение да запишат, защото ако изберат задочна, няма да могат да работят в Щатите през лятото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
27
 
! Отговори
Винету преди 6 години
повечето остават там и разнасят пици или карат камиони ...за девойките - кафенета и ресторанти ...голямата американска мечта пак по-добре отколкото да стоиш в село Големо Уйово и да слушаш как Мара Отварачката й текат лигите да се върне при оня мазньо щото нема кой и плаща масрафите
105
5
 
19
 
! Отговори
До Петър Николов преди 6 години
Направило те е конкурентноспособен, на пазара, като слуга! "Реалния живот", който ще имаш, ще ти го определя господаря!
104
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, запиши се на бригада и виж, бе, Ванчо. Или се опасяваш, че няма да се справиш?
103
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези бригади са си реално като казармата. Веднъж предложих на политтроловете и патрЕотите тук сделка - те да карат моята бригада, аз да карам тяхната казарма. Никой не се нави :D
102
4
 
39
 
! Отговори
Петър Николов, Варна преди 6 години
2011 година бях на бригада в САЩ, чистач и поддръжка на парк и игрище за голф. Много коректно отношение, натрупах ценен опит, усъвършеснтвах си английския което сега ме прави конкуретноспособен на пазара на труда. След бригадата обиколих сраната, посетих много забележителности което разшири мирогледа ми и ме подготви за реалния живот.
101
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
99 % от тези 5000 ще напуснат страната за постоянно до няколко години. Отворете им очите как живеят белите хора в белите държави и после ги чакайте да стоят тук в мизерията.
100
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А замо за миячи и прислижници ли ги взимат българчетата в САЩ? Не ги ли взимат по програми за "включено наблюдение", подпомагащо различни социологически изследвания?
99
4
 
41
 
! Отговори
Димо Вълев преди 6 години
2004-та бях на бригада в САЩ. Миячи, чистачи, знахари все едно. Важното е, че е работа, че е приключение и най-основното , че е опит. Виждаш свят практикуваш умения, оправяш се сам. Като закъсаш мама и тати нямат възможност да ти пратят бурканите с месо и да закърпиш положението. Всичко останало е дежурните коментари на политтроловете, които не са напускали пределите на сървърното помещение , но са компетентни по всички въпроси.
98
1
 
23
 
! Отговори
sport преди 6 години
Продължавам да се чудя какви хора четат, още по-лошо, какви коментират? И как всички плювачи не споделиха частица личен опит? Някои от коментиращите го казаха много точно - отиваш, придобиваш някакви трудови навици, научаваш се да разчиташ на себе си, а не да се криеш в полата на майка си. Ако имаш достатъчно акъл и си находчив, успяваш и пари да направиш /2-ра работа, но не винаги е задължително/. Аз нямах време да обикалям, защото работих и последния месец. За спестяването по $40/седмица смях.
97
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съюза на работодателите, незабавно трябва да изиска забраната за тези бригади. Тези студенти трябва да работят лятото за нашите бизнесмени, за да се научат хем да работят, хем да мизеруват. Така няма да видят и как стоят нещата по белия свят, и даже ще си останат повечето в България... Така де!
96
3
 
27
 
! Отговори
До 119 преди 6 години
Американчета в България също идват по работа.Студенти и стажанти практикуват така нареченото "включено наблюдение", подпомагащо различни социологически изследвания.У нас обикновено отсядат в някое селска къща и няколко месеца подред вършат всичко, с каквото се занимават и останалите членове на семейството. водят специален изследователски дневник. В Румъния пък се бяха хващали за по 1 година като работници в заводи. От години така се проучва целия свят.Други практикуват у нас като проповедници.
95
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понякога се чудя що ре.дак.ци.ята ги търпи тия руски ***. Всеки ден едно и също, никаква разлика. Явно наистина им правят много трафик.
94
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето българчета, след такава бригада обикалят съответната чужда страна, за да я разгледат. Поинтересувайте се повече, преди да пишете тук онова, което е родила само фантазията ви.
93
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ха ха хаНе си прави труда да пишеш. Никой не ти обръща внимание.Но, ако хейтенето тук ти помага да се съвземеш, за да не се самоизмъчваш, като мразиш само себе си, тогава си пиши. Все тая.
92
1
 
24
 
! Отговори
До 111 преди 6 години
Ясно е, че рядко напускаш границите на твоята махала, а като главен източник на информация ти служат клюките и черногледите обобщения на бабите пред блока, които имат в най-добрия случай завършено основно образование и трудов стаж в ателие за химическо чистене или в кухнята и столовата на някое сиропиталище. Такива разсъждават точно като теб!Но теб специално никъде не биха те взели за мияч(ка), чистач(ка) или жрец (жрица) на онзи занаят - дори и за тези професии са нужни качества.
91
0
 
22
 
! Отговори
фсб преди 6 години
До Анонименне е задължително да обикаляш накрая, разбира се. Правиш го ако искаш, а аз за това главно отидох. Видях си приятелите си, които следваха тогава в Щатите и си изкархме супер. Единия в Чикаго, другия в ЛА.
90
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа обикаляш след бригадата не е задължително но е много препоръчително!Така само се опознава държавата а след това и света.Това ти е шанса да видиш и посетиш уникални места и природни резервати.Парите нищо не струват ако ги използваш само като консуматор или да си ги донесеш в България!Но младите така или иначе тоа не ги интересува.Че те повече от половината не са посетили Царевец и Трапезица а ние искаме да пръскат пари за такива "глупости" като Големият каньон и Ниагарският водопад
89
1
 
19
 
! Отговори
червен пенсионер преди 6 години
Не ходете в САЩ. Кой ще ни изкарва пенсиите тук?
88
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарю Решетников, в момента в България масово не бачкат два типа хора:1. Роми2. Мързеливи българиПри тия ЧСИ и да ходи, няма какво да вземе. 10 души чакат за тяхното място, ама друг път. С репортажи молят хората да работят като шивачи и заварчици, ама няма :D
87
0
 
25
 
! Отговори
До 97 преди 6 години
Като вземат бакалавърска степен и научат английски език добре, ще могат сами да си потърсят стажантско място в научен институт,технологичен център и т.н. Ще им е от полза, ако преди това веднъж или два пъти са отишли на по-непретенциозна бригада и са пообиколили различните щати - така вече ще са добили представа за много неща и ще бъдат ориентирани.Защо някой трябва да му осигурява място в кантора? Ако сам си го издейства, позицията му ще е по-стабилна! Другото е сродно с нашенското връзкарство