На каква цена младите са готови да станат учители? На 1500 лв.

Работни заплати, перспективи... анализ на Синдикат "Образование"
29 май 2017 16:00, Анисия Иванова
98
На каква цена младите са готови да станат учители? На 1500 лв.
Снимка: Булфото

По статистика на Синдикат "Образование" младите до 25 г. биха станали учители при работна заплата от 1500 лева. Привличане на млади учители, които сега са под 5%, може да се случи с добра мотивировка и работни заплати, кореспондиращи с тяхното очакване.

Привлечените млади хора трябва да имат перспективи за тяхното хоризонтално и вертикално кариерно израстване. Сега хоризонталното кариерно израстване е много мудно, а вертикалното – недостъпно поради липса на мандатност на директорската длъжност, пише в анализ на синдиката, изпратен до медиите

От синдиката искат финансова подкрепа и стимули за учители, работещи с деца със специални образователни потребности, с деца от уязвимите групи и с талантливи деца.

Необходима е специална финансова подкрепа за учителите с допълнителни финансови стимули и намаляване на броя на учениците от ромски произход в група и клас за успешна интеграция. Необходим е специален финансов стандарт, по-висок в пъти за работа с надарени и талантливи деца.

Много е важно въвеждането на мандатност на директорската длъжност. Едновременно с мандатността е необходимо да се въведат изисквания към директорската длъжност, като ценз в управление на образованието, управленчески опит в години повече от изискуемите за кариерната длъжност "Старши учител".

Осигуряване на високо ниво на автономност, отговорност, доверие и грижа за учителите по време на професионалния им път и след приключване на тяхната активна кариера.

Срочно е необходимо да се въведат паралелно няколко дейности за компенсация и съхранение на учителите при увеличаване на пенсионната им възраст. Учителите трябва да могат да ползват година за квалификация, при изработени четири години, като тази година им се заплаща като платен отпуск.

Нормативът на учителя трябва да се намалява като тежест и брой часове след 50-годишна възраст, като се редуцира с един час по-малко седмично за всяка следваща година, като това да не се отразява на работната заплата.

Пенсията на учителите да достигне европейската норма от 70% от работната заплата, при сегашни малко над 40%. При натоварване над седмичната или годишна норма, надвзетите лекторски часове да влияят за по-ранно пенсиониране.

Да се вмени задължение на директорите чрез гарантиране и на необходимия финансов ресурс да назначат психолог и педагогически съветник във всяко училище, където е необходимо и повече от един. Броят на ресурсните учители и помощниците на учителите да зависи от нуждите на училището, а не от делегирания бюджет.

Финансиране на безплатни занимални и занимания по интереси, което трябва да бъде преход към европейска целодневна организация на учебно-възпитателния процес. Задължително преминаване в едносменен режим на организация до края на мандата, императив, заложен в ЗПУО. 

Обещаното увеличение на учителските заплати в Република България е в унисон с действията на други европейски страни - в Румъния се прави 200% увеличение на работната заплата, в Полша се обсъжда 20% увеличение на заплатата на учителите от 1200 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
14
 
4
 
! Отговори
и 400лв са им много преди 6 години
Държавното образование трявва да бъде закрито то е тумор от неграмотни на заплата към бюджета създаващи безработни и неадекватни за пазара на труда Училищата трябва да са пълни със специалисти реално преподаващи знания и умения сигуряващи свеж приток от кадри за бизнеса по професии търсени на пазара на труда сега.В момента има търтеи лежащи на сухо лелки и чичковци наричани 'учители'. които съдават некадърници безработни и нереализирани Всички са за пенсиониране и изгонване! ПО форума тук съдя.
42
10
 
6
 
! Отговори
един там преди 6 години
1500лв. заплата за учителите! Вие да не сте спали на течение! Тя средната работна заплата в България е има-няма 1000лв. Това и с 3 месеца летен отпуск и почивки през ваканциите! Друг е въпроса, че учениците трябва да имат респект и уважение към учителите, а не да ги изкарват извън нерви! Затова всички там измислени организации за защита на децата(учениците), вън до училищата! Да не говорим каква е ситуацията по селата- учителите да обикалят да се молят на родителите да ги пращат на училище!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има успешни училища има и такива, които за нищо не стават, явно не е само да учителите, а съм и свидетел как едно от вторите се превърна в успешно само с добро управление.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
42, не, не е по-лесно, защото тоя дето е влязъл само за пари ще изкара незаинтересовани и необразовани хора! Преподаването е призвание.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХАХА!Ами без образование няма как да излезем от този фалит.
38
3
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
Бруто или чисто. Щото те май си го представят чисто - тоест 2000 бруто. Да логично е да са под 5%. При 750 лв брутна заплата. По добре секретарки, фризьорки или нещо в кол център. Работа има, учители не. Сигурен съм, че за частни уроци родителите не пестят, но не знам защо, никой не иска да се инвестира в образованието на децата. Абе да ходят в чужбина. Май това е идеята тук.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39За съжаление живеем в материален свят и заплащането определя значимостта, която обществото придава на определена професия. По тази логика, може да се каже, че и лекарите не трябва да стават лекари за пари, и депутати, и т.н., но истината е друга. И проблемът със заплатите е най-малко на учителите, а най-вече на България.
36
2
 
7
 
! Отговори
до 39 "проблема преди 6 години
Прав си принципно, но предвид, че няма желаещи би било лесно да бъдат привлечени със заплати. Вместо крадене и безсмислени проекти да бъде инвестирано в образование и младите дето се чудят как да останат тук да станат учители например. Това е инвестиция, която би се върнала след това.
35
10
 
7
 
! Отговори
ХЕИ спец. преди 6 години
1500лв за мър люфци преподаващи османско присъствие ,*** химн и имащи по 3 месеца лятна ваканция на гърба на държавно гарантирана отпуска и нормирано работно време от 8 до 5 в което има нямат 2 часа реално присъствие в кабинет-класни стаи.Може ама когато ценза на тези преподаващи стане като този на Светлин Наков и когато министерството изгони над 80% от тях за абсолютна несъвместимост и некомпетентност относно заеманите длъжности.Половината са директори и тн бюрократи .Какви учители са те?
34
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и 1500 са малко за големите градове. Или ще се направи нов бюджет за образованието, или България няма да я има до 10-12 години. Безпросветни роми ще плъзнат навсякъде да крадат, а малкото просветени ще се изнесат. И не очквайте никаква икономика от хора, които не са образовани.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е само в заплатата, а в липсата на престиж и уважение, а учителската работа е една от тия дето се правят точно за това, а не заради парите! Не казвам, че не трябва да получават достойно заплащане, но ако някой е станал учител само заради парите, то по-добре да не става.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хаха късно е либе за китка... то вече няма почти млади желаещи да се реализират тук, освен някои изключения като айти например. Пък вие си говорете какво трябва да се направи за младите. Още малко се мотайте и ще трябва и млади да правите (както в стария виц ) пък после да ги отглеждате и възпитавате пък тогава след 20 години да станат учители.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До истНа практика е точно обратното. Учителите създават индиректно всички заплати, поради простата причина, че никой не може да стане никакъв, дори и обикновен работник, без да е минал през училище. Ама човек трябва да вижда по-далеч от носа си за да проумее иначе толкова елементарни неща.
30
6
 
2
 
! Отговори
дебел дупетат преди 6 години
ше ви дадем 1500 лв заплата и ще има бонус - розови пастички три пъти на ден .
29
2
 
16
 
! Отговори
ХАХА! преди 6 години
1500 лева?? НЕВЪЗМОЖНО! Просто няма от къде да дойдат тези пари.България се намира в технически фалит! Всички дефицити нарастват и ситуацията вече излиза от контрол! Само че това няма да ви го кажат във вечерните новини.Фалита не се обявава официално защото все още има приходи които играят ролята на поддържащи системи. Фондове, заеми, туризъм и емигранти.С други думи, пациента вече е във мозъчна смърт, но правителството се хвали със факта че дишането и органите работят чудесно.
28
1
 
25
 
! Отговори
желаещ преди 6 години
Инженер съм и имах огромно желание да започна работа в професионална гимназия като преподавател, но уви. Със заплатата, която училищата предлагат на млади учители, няма как да покривам ежедневните си нужни, да не говорим за спестяване или за нещо повече.Докато държавата не започне да инвестира в човешки ресурс, докато държавата не започне да насърчава младите да работят ЗА държавата, а не за "бизнесмени", няма как да се развиваме. peace =]]
27
0
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
Закъснял си бе ман иде лятната ваканция потърси наесен пак. С тая логика какъв учител ще станеш мнoго са ти 1500 лв.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 година бях на бюрото по труда и ми съобщиха само за едно свободно место за учител и то на не пълен норматив (половин заплата). Дори и да има недостиг на учители, не си личи по нищо че държавата търси нови.
25
1
 
8
 
! Отговори
борса преди 6 години
Влизам в сайта на бюрото по труда. Пускам търсене за учители в регион Бургас 5-8 клас. И не ми показва да има свободно позиции. Доста е странно.Иначе наистина трябва да се повишат абсолютно всички заплати.
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60 % от учителите ще излязат в пенсия до 201990% от тях не са съгласни да продължат да работят дори и при тези ниски пенсии. До 2 години децата ни ще имат 2 пъти по-малко учебни часове, защото няма да има кой да ги учи.