75% от българите искат: Без такси за забавачка

Децата ще ходят редовно и ще са готови за училище, сочи проучване
30 май 2017 14:15, Анисия Иванова
28
75% от българите искат: Без такси за забавачка
Снимка:

Таксите в детските градини трябва да отпаднат смятат 75% от българите. Това сочи проучване на Алфа Рисърч, направено по инициатива на фондация "Тръст за социална алтернатива" (ТСА).

Според 75% от гражданите детската градина за деца между 3 и 4 години трябва да е безплатна, почти толкова (73%) са и мненията, че градината трябва да е безплатна и между 5 и 6-годишна възраст.

Като основни ползи от премахването на таксите анкетираните изтъкват, че повече деца ще ходят редовно на детска градина (61%), както и че децата ще бъдат по-подготвени за началното училище (46%).

Според 35% от родителите премахването на таксите за градина ще подобри като цяло уменията за общуване на децата.

Според 63% от анкетираните премахването на таксите за детска градина би облекчило семейния бюджет. Почти половината (47%) считат, че родителите ще се чувстват подкрепени от държавата, но само 20% смятат, че липсата на такси би довела до увеличаване на възможностите за трудова заетост за родителите.

"Не сме изненадани от резултатите и ще потърсим диалог за обсъждане на промени в законодателството с представители на институциите", коментира Евгения Волен, директор на програми за предучилищна възраст в Тръста.

Според ТСА премахването на таксите за посещение на детска градина е добра практика в държави, където се търси преодоляване на класовите различия чрез осигуряване на ранен достъп до образование за хора в икономически неравностойно положение.

Проучването е направено от Алфа Рисърч по инициатива на фондация "Тръст за социална алтернатива" (ТСА). То е национално-представително и обхваща 1022 пълнолетни граждани в страната за периода – 12-24 април 2017 г.

 


28
Още от
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 11 месеца
Да, но само онези, които НЕ работят.
След като ги мързи да си гледат децата, да плащат за детска градина.
Тези, които работят, осигуряват се и плащат данъци имат основание да искат облекчение. Защо пък да не се помисли точно техните деца дас е приемат без такси?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички данъкоплатци независимо дали имат деца или не би трябвало да си кажат мнението по този въпрос
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва леките жени и коли да са безплатни
24
1
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 11 месеца
аз искам всичко да е безплатно, без моята работа, тя трябва да е 200 марки на минута :)
23
0
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 11 месеца
Да, от тях- данъци,такси,ДДС и др
22
0
 
9
 
! Отговори
Испания преди 11 месеца
Майчинство- 4мес; яслите са само частни-300/350€ такса от 9 до 17ч( закуската е от вкъщи)- при работеща майка с недостатъчни доходи детските надбавки за деца до 3 г ти ги увеличават от 24€/мес. на 100€; на 3г. отиват на училище от 9-14ч(закуска от вкъщи) и от 15.30-17ч; от 9- 17ч. ,ако го запишеш на стол: обедно меню-4/4.50€ на ден( с недостатъчни доходи може и нищо да не плащаш).Сега на 20 юни приключват училище, започват началото на септември.
21
1
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 11 месеца
До Анонимен 18
А държавата и общината от къде генерират тези пари, с които уж субсидират детските ясли и градини? Не е ли от данъците на родителите, баби и дядовци, дето сега работят до 65 г.?
20
3
 
6
 
! Отговори
До Аврам преди 11 месеца
До 8 аврам

Тези деца, освен че са на родителите си, са бъдещето на държавата ни и утре от техните данъци ще се плащат нашите пенсии. И работещите им родители с данъците си сега хранят цялата държава и плащат субсидиите на ББ и вс. други. Освен мес. такса родителите плащат за мин. вода, т. хартия, салфетки, правят изпросени дарения на ДГ и каквото др. се сетите...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обратното. Трябва яко плащане за детските ясли и градини.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така нар.месечна такса вкл. дневната храна, която 2/3 се субсидира от държавата (+общината).
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много добре, но да се направи като в европейските страни - децата на безработните да посещават ДГ само до 15 ч. седмично. ЦДГ са социална услуга в помощ на работещите родители, които не могат да си стоят вкъщи и да си гледат децата. Познявам доста неработещи майки "домакини", които си дават децата в детски градини, за да могат да ходят на кафе с приятелки или да си напазаруват в мола. Нека предимство да имат децата на двама работещи родители или деца с един родител, който работи!
16
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Предпочитам да плащам 3 пъти по-висока такса, ако групите се сведат до 15 деца, вместо 30... и услугата се подобри - спокойни преподаватели и санкции за родителите на деца, които използват непристоен език и показват липса на респект към персонала
15
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Имам 3деца- чаках 1 г за да се освободи място в яслата в София, без да платя и 1 лв(кандидатствах онлайн от чужбина). В Бг ми поискаха рушвет за смяна на ДЯ по адресна регистрация ,което попари желанието ми за смяна на яслата(търсете си правата, не раздавайте с лека ръка пари на някой ,който трябва да си свърши работата ,за която вече веднъж сте платили)
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 11 месеца
До Анонимен 6
Съжалявам, че ще те разочаровам, но предучилищната не е безплатна (в детската градина)
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези които нямат деца ,нямат място в този,, диспут" Съгласен съм със ,,софийският баща"
12
6
 
8
 
! Отговори
Софийски баща преди 11 месеца
Абе вие спорещите имате ли деца? Някой може ли да ми каже как е ,,записал" детето си в детска градина или ясла.Ами то е по лесно да се запишеш за космонавт. НЯМА МЕСТА ,какви безплатни градини? 500лева е мизата да ти уредят детето с връзки. И 100 на месец ще даваш само исамо да можеш да се вредиш. Безплатно ли ???? Нека някой ми каже че е отишъл ей тъй и си записал детето,той или е брат на Фандъкова,или общински съветник,или сестра му е директор на детска градина.
11
0
 
7
 
! Отговори
12 преди 11 месеца
При положение, че не малко деца са на частни ясли с такси 400-700лв, просто защото няма места си мисля, че първо да се покрият децата на 100%, после да се мисли за премахване на такси.
10
2
 
19
 
! Отговори
Край преди 11 месеца
90% от българите смятат че кебапчетата трябва да са безплатни.
89% смята че и бирата трябва да е безплатна.
75% смятат че забавачката трябва да е безплатна останалите 25% смятат че не трябва да е безплатна а за да ходят на забавачка трябва да им се плаща.
За сега е безплатно да си пишете по форумите.
9
0
 
10
 
! Отговори
o_o преди 11 месеца
Детските градини в кралството предлагат 15 часа седмично безплатно. Всичко останало се заплаща и е много над 60лева на месец. Майчинствтото е 9 месеца, а не 2години като в БГ. Тук може да се работи и почасово и на пълен раб. ден.Това в БГ никога няма да се случи!
8
2
 
14
 
! Отговори
аврам преди 11 месеца
Алооо,тези деца ,дето сте ги родили ,не са на държавата и на Бойко,а са си ваши -така че,бъдете така добри да си правите сметката как ще ги гледате -ясно ?