Учителите – със сковани ръцe! Пишат по 10 документа за Слаб (2)

Всяко едно дете, получило двойка, се смята за ученик в риск
31 май 2017 15:30,
64
Учителите – със сковани ръцe! Пишат по 10 документа за Слаб (2)
Снимка: архив Reuters

Образователното министерства изисква по 10 документа от учителите при всяка двойка на края на срока, която те напишат на учениците си. За безумното количество бумащина сигнализира учителката Марта Радева от Провадия, автор на петицията срещу административното бреме на педагозите, наложено с новия училищен закон и наредбите към него. Към момента тя е подписана от над 1000 педагози и родители от цялата страна.

Преподавателката е класен ръководител от 1-во ОУ "Хр. Смирненски" в Провадия. Пред "Сега" тя разказа, че всеки ученик, който получи двойка за края на срока (дори само по един предмет), се смята за дете в риск. Поради тази причина за него трябва да се изготви план за действие за преодоляване на затрудненията, който обаче влече след себе си куп документи.

Най-напред класният ръководител трябва да подготви карта, в която да посочи на какво се дължат слабите резултати и да предложи мерки за подобряване на успеха. Необходими са още декларация за информирано съгласие от родителите, доклад за съответния ученик, ежемесечни протоколи от заседанията на работната група, която е създадена специално за конкретното дете, допълнителни писма до родителите и т.н. и т.н.

Всички тези изисквания са записани в наредбата за приобщаващото образование. "Аз съм написала досега 77 документа, при положение че имам 11 деца с двойки за първия учебен срок. Един класен ръководител трябва да се занимава само с това да пише документация, което му сковава не просто ръцете и ума. Сковава му крилете", коментира Радева.

По думите й от бумащина не остава време за реална консултация с децата, някои от които имат ниски резултати, само защото им е скучно в часовете. "Когато едно дете се прикове към чина за консултация, понякога се постига обратен ефект. Но и учителите нямат нужното време и енергия, за да предложат нещо интересно", споделя преподавателката.

Колегите й се опасяват, че наредбата ще принуди учителите да спрат да пишат слаби оценки, което е безпринципно. Освен това при двойка за срока децата трябва да вземат определен брой допълнителни часове извън часовете за консултации, което е физически невъзможно. "Освен план за действие за двойкаджиите, класните ръководители трябва да пишат протоколи, декларации, писма, становища и доклади и за децата с изявени способности. Ние сме до такава степен изчерпани, че децата, които заслужават внимание да се работи за надграждане при тях, за тях изобщо няма време", коментира пред bTV и Гинка Недева, учител по английски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
21
 
! Отговори
Ха преди 6 години
До Анонимен работата на учителите също е категоризирана. За сведение на тези, които са били само 12 години в училище. И аз не съм учил за полицай и не съм такъв. Но всеки работи с това, което има. И лошото е, че децата, които уча днес няма да станат нито учители, нито полицаи. Те просто ще стигнат до 7-8 клас и ще бъдат неграмотни за четмо и писмо, но дали ще пълнят районното, или ще са друг вид престъпници, не знам.
30
1
 
36
 
! Отговори
развеселина преди 6 години
В какъв риск е двойкаджията? Слаби ученици винаги е имало и ще има. Когато не учиш какво може да очакваш освен двойка.Като не искат двойки МОН да премахнат оценката Слаб 2. И без това няма никакво значение-всеки калпазанин получава "купа" диплома.
29
9
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
сигурен съм, че не би си пратила децата в нейното училище : ) със сигурност е нещо не-елитно и е учителка по психология : )
28
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В училище може да остане само някой, който за нищо не става. Всички останали се махат след 1-2-3-4 г безплодни опити да се борят с административните безумия и не само. Разбира се, има и изключения. Жалко е, понеже има много качествени хора, които имат желание да работят, но за тези 550 лв да си изтривалка на чиновници, родители (смятащи те за обслужващ персонал) и т.н. стрес от всякакво естество - повечето не издържат и се махат.
27
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 38Една позната на 35 години стана учителка. Цитирам я : "Толкова айляк работа не съм имала през живота си "
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е така, за съжаление. И да, и най-качествените учители не издържат и се налага да напускат училище, както някой по-долу предлага (написал го е на шльокавица). Това е целта явно - да останат неграмотно учители, за да излизат неграмотни ученици - *** народ лесно се управлява и манипулира.
25
0
 
24
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
Кък с админстративни хватки в МОН си въобразяват че борят неграмотността! Трябва обаче да си завършен *** за да си го помислиш!
24
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Днес приключи работния им ден още в 10.30 часа. Чак в понеделник са на работа."Административната работа на учителите понякога е в повече от реланата преподавателска дейност. Така че работният им ден изобщо не е приключил със звука на звънеца.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХаУчил съм да да не съм учител !Докато все пак съм пребивавал 12г. в училище, ти си влизала в полиция да си вадиш лична карта. Така, че да не си "мерим" работите. Моята ако беше лесна нямаше да е първа категория.
22
0
 
10
 
! Отговори
Vesko преди 6 години
... и за пореден път се планира краткосрочно, вместо дългосрочно:Плюсове:Да ще си преизпълним изискванията от Брюксел за новия програмен период. Няма да има наказание и няма да има спиране на Евро пари.Негатив:Всичките тези деца ще влязат в РЕАЛНАТА икономика и РЕАЛНИЯ пазар на труд. Което, означава отново понижаване на качествената работна ръка->по-малко експорт на услуги->по малък бюджет->по малко пари за присвояване от правителството.Дано сте си направили сметакта правилно!!
21
3
 
13
 
! Отговори
Ха преди 6 години
До краварПиши когато научиш кравата да чете. Тогава ще си равен на учител.
20
0
 
31
 
! Отговори
Vesko преди 6 години
Това е един замаскиран начин върху учителите, да късат по-малко ученици. Правителството има норма да подобри в статистиката (поне на документи), образованието. До 2020 според новия програмен период трябва да има по-малко деца напуснали образователната система. Това означава и по-малко двойки. И сега правителството вкара техническата процедура, законно да не се пишат двойки....
19
4
 
38
 
! Отговори
Ха преди 6 години
Ами стани учител, ще ти е много е много "хубаво". Деца, които не знаят български, не помнят дали са къпани, родителите им неграмотни ... а ти искаш нещо да научат. Пробвай се. След това "оперативната" работа ще ти се стори отдих...
18
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По какви критерии се оценява труда на учителите ? По знанията на учениците ! Според това вечно недоволно съсловие трябва по време на час да си джуркат у фейса, докато учениците се самообразоват.Аз съм оперативен работник. Ако нямам резултати, обяснения, наказание и уволнение !
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата глупост на образователната ни система са ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ..... ама къде Янка Такева............?
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението е просто - за всяка такава двойка, документите да ги пишат разните инспекторати или както там се наричат, а не хората от конкретното училище.
15
0
 
10
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Това, че дете с двойка е в риск е повече от ясно и очевидно.Но това не значи, че не може да се помисли, за облекчаване на бумащината.
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко едно дете, получило двойка, се смята за ученик в рискОбразованието ни е под всякаква критика.Произвежда полуграмотни и неграмотни хора с образователна диплома.Малкото успешни ученици, които печелят олимпиади и др. подобни са постигнали резултатите си не благодарение на образованието ни в текущия му вид, а въпреки това.За сметка на това ни заливат със заучени фрази и глупости като "се смята за ученик в риск". Каква е тази глупост? Не било дете, което не учи, а било в риск?!?
13
15
 
4
 
! Отговори
кравар до 16 преди 6 години
Именно ! Навремето тези, които не успяваха да влезнат с нормална специалност в университета, записваха "Педагогика", че иначе обратно на село и агрофитнес до живот !Лошото в случая е, че някой от тях станаха "учители" за резил на еснафа.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До краварМагаретата нямат право да се месят в работата на конете!