Учителите – със сковани ръцe! Пишат по 10 документа за Слаб (2)

Всяко едно дете, получило двойка, се смята за ученик в риск
31 май 2017 15:30,
64
Учителите – със сковани ръцe! Пишат по 10 документа за Слаб (2)
Снимка: архив Reuters

Образователното министерства изисква по 10 документа от учителите при всяка двойка на края на срока, която те напишат на учениците си. За безумното количество бумащина сигнализира учителката Марта Радева от Провадия, автор на петицията срещу административното бреме на педагозите, наложено с новия училищен закон и наредбите към него. Към момента тя е подписана от над 1000 педагози и родители от цялата страна.

Преподавателката е класен ръководител от 1-во ОУ "Хр. Смирненски" в Провадия. Пред "Сега" тя разказа, че всеки ученик, който получи двойка за края на срока (дори само по един предмет), се смята за дете в риск. Поради тази причина за него трябва да се изготви план за действие за преодоляване на затрудненията, който обаче влече след себе си куп документи.

Най-напред класният ръководител трябва да подготви карта, в която да посочи на какво се дължат слабите резултати и да предложи мерки за подобряване на успеха. Необходими са още декларация за информирано съгласие от родителите, доклад за съответния ученик, ежемесечни протоколи от заседанията на работната група, която е създадена специално за конкретното дете, допълнителни писма до родителите и т.н. и т.н.

Всички тези изисквания са записани в наредбата за приобщаващото образование. "Аз съм написала досега 77 документа, при положение че имам 11 деца с двойки за първия учебен срок. Един класен ръководител трябва да се занимава само с това да пише документация, което му сковава не просто ръцете и ума. Сковава му крилете", коментира Радева.

По думите й от бумащина не остава време за реална консултация с децата, някои от които имат ниски резултати, само защото им е скучно в часовете. "Когато едно дете се прикове към чина за консултация, понякога се постига обратен ефект. Но и учителите нямат нужното време и енергия, за да предложат нещо интересно", споделя преподавателката.

Колегите й се опасяват, че наредбата ще принуди учителите да спрат да пишат слаби оценки, което е безпринципно. Освен това при двойка за срока децата трябва да вземат определен брой допълнителни часове извън часовете за консултации, което е физически невъзможно. "Освен план за действие за двойкаджиите, класните ръководители трябва да пишат протоколи, декларации, писма, становища и доклади и за децата с изявени способности. Ние сме до такава степен изчерпани, че децата, които заслужават внимание да се работи за надграждане при тях, за тях изобщо няма време", коментира пред bTV и Гинка Недева, учител по английски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
27
 
! Отговори
чочо преди 6 години
една от причините да се махна от учителстването е този абсолютно недоносен закон , който е пълна глупост и миена на ръцете на бюрократите- образованието е никакво , а писането е ужасно и безсмислено......
10
27
 
8
 
! Отговори
кравар преди 6 години
Ако някоя крава не дава мляко, чорбаджията ме хока, че на съм я хранил и не съм я поил. Даскалите по-горе ли са от мене, че като не учат на нищо децата да не им държат сметка ?
9
0
 
41
 
! Отговори
Чикън преди 6 години
В тая държава се работи, не за качество, а за цифри и отчети.По планове и отчети сме нация номер 1 в света.
8
4
 
16
 
! Отговори
нема проблем преди 6 години
пишеме на шведите тройки незаслужено и не се разправяме с глупости!
7
2
 
31
 
! Отговори
е сега преди 6 години
ясно ли е защо нема кадрии... то да е само заплащането... представям си в няке селско училище,, пълно с римляни даскалицата какви съчинения тр. да пише с кофи мастило...
6
2
 
15
 
! Отговори
да преди 6 години
Скоро ще стане като в секса.Който е нормален хетеросексуален е луд .А който учи и има 6 е *** .Това е неомарксизма. Който не е разбрал ще разбере.
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тези т.нар. "деца в риск" да бъдат натоварени и закарани в Министерството на образованието, там големите експерти от рода на Кунева да ги правят отличници.
4
10
 
14
 
! Отговори
Отличник преди 6 години
До 99Бях отличник. Сега заплатата ми е 6000 + бонуси. В България. Колко е твоята? За тройкаджия ли работиш?
3
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плащам в ОДЗ допълнително за уроци по английски. За една година "уроци" мушморока знае три животни на английски. Вярно, малък е разсеян е и не очаквам да чете Шекспир в оригинал, но такова "преподаване"...Та, значи ако един ученик е за двойка, основна вина има учителя, че не го е научил на нищо.
2
2
 
36
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Не знам как да ви го кажа ...Вие не разбрахте ли,че ония от Брюксел не ни искат грамотни,искат ни прости и готови и на най-черната работа в WC им...
1
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я им пишете тройки и да ви се махат от главата. Даскарли, разберете най-после,че тия с тройките със сигурност ще станат депутати!