Слаб (2) за БСП! Искат двойкари от 2, 3 и 4-ти клас да повтарят

Така щял да се намали рискът от отпадане на ученици след 5-ти клас
Обновена: 2 юни 2017 09:18 | 2 юни 2017 08:52, Златко Желев
95
Слаб (2) за БСП! Искат двойкари от 2, 3 и 4-ти клас да повтарят
Снимка: Dnes.bg

Учениците да повтарят 2, 3 и 4-ти клас, ако не показват нужните знания и умения. Това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от БСП.

Според социалистите така ще се намали рискът от отпадане на ученици след 5-ти клас.

Сред другите идеи е въвеждането на правилото по един учебник на предмет за всеки клас. Така хлапетата в различните краища на страната няма да учат по различни помагала, а според червените това ще доведе и до намаляване на цената на учебниците.

БСП иска още не образователното министерство и правителството, а НС да приема държавните образователни стандарти, както и да отпадне държавното финансиране за частните школа и детски градини.

Социалистите настояват и за възстановяването на техникумите, като специализирани училища, свързвани с професионалната подготовка.

Учителите пък да имат право на един месец платена отпуска за повишаване на квалификацията си.

Друга промяна е парите за образование да достигнат 4% от БВП на страната.

Дали всичките тези идеи ще се облекат в законодателни промени? Ще видим!


 


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 81:

Когато съществото, дето се води "ученик", влизайки в училище дори не може да говори членоразделно, няма абсолютно никакво възпитание и желание да учи, нито семейна среда, която да го подтикне към образование, НИТО ЕДНА образователна система не може да се справи с него.

Такива трябва да бъдат вкарвани в зверилници, където да бъдат дресирани в подчинение, страх пред закона и трудови умения, а щом станат на 14, да бъдат пращани да копат. Друго от тях не става, освен добитък.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
продължение
"Невключените, отпадналите и засегнатите от насилието са жертви на система, която не съответства на техните нужди и на проблемите на света, в който живеят. Вече е нетърпимо за нас да продължава прикриването на това несъответствие с преследване на жертвите и със замазване на симптомите на проблема. Включването на невключените, но без да стане услугата приемлива, е именно замазване на един от тежките симптоми. Преди да боядисаме тавана, трябва да поправим течащия покрив....
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП да прочете какво е описано в мрежа за родителите:
" Изследванията на PISA показват функционална неграмотност сред около 40% от 15-годишните български ученици. Това измерване се провежда само сред тези, които ходят на училище. Изводът от това измерване не е за учениците, а за училищната система – тя не се справя с ограмотяването. Изследването показва, че ходенето на училище не води само по себе си до ограмотяване. Води, очевидно ..."
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Най-после някой се сети, че децата се ограмотяват в начален етап. Подкрепям идеята. Само грамотни деца могат да възприемат учебния материал от 5, 6 и т.н. клас.
Какво е положението сега - ученик ,който не разбира текст или не умее да извършва действия с естествени числа, според сега действащия закон минава в 5 клас.
78
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Тези предложения най-малкото си заслужава да се обсъдят. Не е ясно обаче как това, което предлагат, се връзва със заглавието на статията "Слаб (2) за БСП!" Сигурно "По п'убликацията работи: *** ***" се е попрестарал, за да угоди на гербаджиите.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време имах съученик-швед, когото в 5-ти клас го взеха войник :)
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 64
Човек,незавършил основно образование да няма право на социални придобивки,шофьорска книжка и участие в избори.

а бсп как ще вкарат депутат в парламента при тези правила?
75
10
 
1
 
! Отговори
до керенски преди 1 година
ми ти кво мислиш? че разчитам на даскала в училище ли? Уча си детето, че иначе става зян с такъва некадърници! Познатите ми масово си учат децата вкъщи!
74
1
 
1
 
! Отговори
Керенски преди 1 година
Бре че то всеки българин разбирал от обучение тогава да сиги уча на четмо и писмо в пкъщи.Няма нужда от подготовка на учители.Така ще се намерят пари за пенсионерите иГЕРБ ще имат пари за саниране и нах къщитете в селата.Дерзаите братя ДЕМОКРАТИ и дГосподата от парламента да се увелечат заплатите Двоино......ХА...ХАааааа......
73
0
 
7
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
МОТИВАЦИЯ, приятели! Липсва мотивация, желания, респект и т. н. ! Не само децата на ромите, има и българчета, които не искат да учат. Но преди всичко, семейната среда не ги мотивира. Знаем защо! Защото са на издръжка на държавата, не са гладни! Няма я вече поговорката КОЙТО НЕ РАБОТИ, НЯМА ЯДЕ липсва от речника! Семейството и държавата! Тези фактори трябва да решат проблема! Иначе неграмотните ще раждат даже и на 11 години, защото за това не е нужно образование.
72
3
 
22
 
! Отговори
Малоумник преди 1 година
Слаб (2) за автора на статийката ! Предложенията на БСП са абсолютно правилни !!!
71
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да попитам само - кой ще оценява децата преди да ги оставят да повтарят. Защото има много нарочени деца - просто учителят не харесва или тях или роителите им и им се пишат слаби оценки. Но да приемем, че има и такива които не могат да четат. Кой ще е виновен? Не са ли точно учителите, защото то 1-ви до 4-ти клас са при едни учител по всичко.
70
0
 
4
 
! Отговори
sport преди 1 година
До До 68 ?

Да, тези твои набори шведи сега произвеждат необразовани шведи. Ако са били образовани, или им е било против природата, или толкова образовани са били и те, за да не предадат идеята на следващите поколения. Да не говорим, че има много шведи на тази възраст, които също им е адски труден езика.
69
1
 
23
 
! Отговори
До 68 ? преди 1 година
Я по-полека!И други са живяли по онова време.На 50 г. съм. От моите набори няма шведи ; ) , които да не могат да четат и пишат,камо ли да говорят на български. Повтарящите класа бяха единици . Освен това тогава шведите бяха дисциплинирани а не токива нагли като сега.Никой не си и помисляше да закачи някой по-малък българин,щото знаеше,че ще си го отнесе.Имаха респект. сега какво е - много от шведите не могат и да говорят даже.
68
19
 
16
 
! Отговори
Родител преди 1 година
Поредната недомислица. Ако едно дете не се справя в училище, то още в средата на първия срок трябва да се вземат мерки - разговори с детето,с родителите, с психолог. Подпомагане от негови връстници, които нямат проблем със заучаването на материала. Детето трябва да се мотивира да успее, да усети подкрепа. ПОВТАРЯНЕТО НЕ Е РЕШЕНИЕ, ТО САМО ЩЕ ЗАДЪЛБОЧИ ПРОБЛЕМА.
67
24
 
9
 
! Отговори
? преди 1 година
От БСП няма как да очакваш нещо умно.
Да накажем децата в 2ри и 3ти клас и да ги демотивираме. Супер.
Както едно време, ромчетата повтаряха класове и понеже ставаха големи и едри терора беше пълен. Така, че не се шашкайте ако 12 годишния съученик, взима джобните на вашия второкласник.
66
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бг 62
Той не е научил азбуката ти го пускаш в по-горен клас
..

е що не знае азбуката ? за кво ходи на "учи"лище , щом не знае азбуката?
а некои претендират за увеличени заплати ...
65
5
 
9
 
! Отговори
Д,...Д,....Д,... преди 1 година
Двойкари? Преди само две седмици беше празника на славянската писменост. Такава дума - двойкар, нямаше в речника ни до преди ден.....
64
1
 
19
 
! Отговори
Цербер преди 1 година
"Образованието е да даде култура и възпитание, а след това академичност". Абе 60 и как ще дадещ култура и възпитание на неграмотен. Това, че си правим експеримент да ни управлява човек прочел една книга не ти ли показва до какво води неграмотността.
63
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От БСП трябва да внесат още едно предложение.Човек,незавършил основно образование да няма право на социални придобивки,шофьорска книжка и участие в избори.Тогава от ГЕРБ направо ще изтрещят.