Родители на първолаци на бунт пред 51-во СУ. От МОН: Проблем има!

Скандалът с приема стигна до прокуратурата
Обновена: 6 юни 2017 09:20 | 6 юни 2017 08:52, Петя Славова
88

Родители изпратиха жалба до прокуратурата заради начина, по който се осъществява приемът на първокласници в столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна". Те алармираха пред Bulgaria ON AIR, че има други родители, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в този район, за да могат да запишат децата си в училището.

"Два месеца преди записването има голяма активност от хора, които се регистрират по настоящ или постоянен адрес в нашия квартал. Бележката трябва да е от работодателя с входящ номер и мокър печат - лесна работа", сподели възмутен баща на първокласник.

Според някои от родителите проблемът е в Столичната община, тъй като миналата година е имало критерий за уседналост и проблемът не е съществувал. Желанието на хората е записването да спре до приключването на проверката по случая.

Част от родителите се надяват да се прегледат документите и да има дисквалифицирани първокласници заради фалшиви бележки за местоживеене. Някои споделиха, че нямат резервен вариант, ако децата им не бъдат приети в това училище.

"Нямаме нужното образование да открием фалшивите декларации. Бележките за местоживеене са издадени от общината и не можем да ги оспорим", коментираха казуса в "България сутрин" учители, които са част от приемната комисия в 51-во СУ.

Те добавиха, че сградният фонд не се е променял в последните 20 години и нямат достатъчно помещения да съберат всички деца. Учителите посочиха още, че не се е случвало да бъдат отписвани деца заради фалшиви бележки.

Цветелина Вълчева от Министерството на образованието призна, че ситуацията е изключително неприятна, а проблемът съществува и в други желани училища.

"Един нормативен акт може да бъде тълкуван само от органа, който го е създал. Нямам идея защо са премахнали критерия за уседналостта. От Столичната община трябва да променят точките или критериите", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Интересно, защо Директорът които иначе се пъчи за щяло и нещяло по телевизора, сега е пратил зам.директора да му сърба попарата? Само за сведение същата тази дама преди 3 години беше проверила в Google, че фирмата ми е на някакъв адрес, а не в Търговския регистър където са регистрирани фирмите в цяла България! Толкова са некомпетентни!
80
0
 
4
 
! Отговори
МУНЧО преди 6 години
В Мездра такива проблеми НЯМА!
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масово хората мамят за да запишат децата си в градина или детска градина. Вероятно затова е виновно международното положение или ислямска държава
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е мъчно, че българите имаме уникалното качество да се обвиняваме един друг за проблемите и никога да не обвиняваме тези, които са отговорни, а именно хората на власт. Във всяка държава, ако човек види, че за определено престъпление няма наказание, ще продължи да го прави. Не обвинявайте съседа, че идва от село, обвинявайте държавата, депутатите и т.н., че по селата няма работа и хората мизерстват. Тъжно е, че търпим, търпим, докато не ни писнео и не емигрираме, вместо да се борим.
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Престанете да се дърлите на тема софиянци и селяни - щом човек живее в София е софиянец и точка. Така е по цял свят. И да, София е пренаселена. Но така е с повечето европейски столици. За проблема с училищата се сърдете на общината и на държавата като цяло. Общината не отваря нови училища, не се наемат нови учители и не се работи върху инфраструктурата изобщо, изключвайки пътищата и метрото, които се правят с европейски средства. Същото е и в страната - правят се само магистрали.
76
0
 
5
 
! Отговори
MadSlav преди 6 години
До scbgВъв вашия отговор, бих направил само една корекция, робите вече ги имат.Както всичко останало, седят и гледат отстрани.Да допълня за всички софиЯнци, не виждам защо си мислите, че сте нещо повече от другите(независимо от къде са дошли) ?Когато човек се разрови малко в родословното ви дърво, сигурно ще излезе, че сте от с. Долно нагорнище...., ама хайде, бъдете си със здраве и по малко избивайте тия комплекси :)
75
1
 
5
 
! Отговори
pipi преди 6 години
До полиИ аз подкрепям казаното. Дъщерями се оказа в точно тази ситуация. Съжалява, че е толкова прехвалено. Отвтре нещата са други.
74
0
 
10
 
! Отговори
поли преди 6 години
До АнонименИ какво му е доброто? По 28-30 деца в паралелка. Занималните са претъпкани и са сборни. Как децата от три класа си подготвят домашните - не е ясно и не се получава. Една от занималните е в мазето и както казва госпожата стола ми изсъхва като стане май месец. Децата се бият и това не прави спечатление на учителите. Можеш да си вземеш дете без проблем от двора, защото е такава лудница, че не е ясно кой учител за кого отговаря.Вижте им резултатите на матурите в 7 клас - около 50 място
73
5
 
3
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Може ли някой да ми обясни защо децата на хора които са си сменили адресната регистрация преди месец не заслужават да учат в определено училище?не се приемат доводи от типа - Защото няма място за моето. Защото за много хора няма друро но не реват. Хората си сменят местоживеенето по различни причини. Качественото образование явно е една от тях.
72
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 71Специално 51-во е едно от най-добрите училища в БГ.И то благодарение на същия този директор, който се опитаха да оплюят всички.Често казано, ако училищата поддържат такъв стандарт на обучение като 51-во, то не ми пука какъв е директора, па ако ще да ходи на работа и с перо забито в ***.
71
6
 
3
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Продължение: Тоя тест отрочетата на кореняците ще го изкарат ама друг път, интересно тогава кой ще им е виновен? Сами си съсипват града от алчност, що не си построиха паркове и градинки, а вместо това си застрояват съществуващите и после продават на "селяни", м?
70
13
 
1
 
! Отговори
Men преди 6 години
До scbgДа проблема е в селянията на кореняците. Най-големите простаци и *** които съм срешал са софиянци. Надменни, нагли, винаги си мислят, че са с нещо повече от останалите. Нали са каймака на обществото, има елитни частни училища, които предлагат транспорт от врата то врата, що не си запишат децата там. Да позная ли? Елитни са на приказки, като трява 10к евро на година да изкарат за децата си се крият като мишки и все някой друг им е виновен. На всичкото отгоре в тези у-ща има тест.
69
0
 
30
 
! Отговори
scbg преди 6 години
До ДО 63-scbgНе сам дошъл да работя нито кондуктор, нито шофьор. Инженер съм, след 5.5 години следване. Вариантите за работа бяха две мутренски фирми обиращи всичко в общината със стартова заплата 600 лв....И съм от сравнително голям областен град. Проблемът не са селяните, а селянията.. Това е политика, на ония нещастници в парламента - те искат роби, ако може да се бием помежду си.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната издънка на общинарите. Раздават разрешителни за строеж на кило. Не правят обследване на трафик, жители и т.н и нормално в един момент да не достигат училищата!
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Специално 51-во не е нищо особено. Известно е най-вече с ексхибиционистичните изяви на директора си във ФБ.Но както се казва, лоша реклама няма. Нали все пак сме и в ЕС. Може пък родителите-еврохейци да искат да възпитат децата им в еврохейските ценности на директора.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е това престижно училище, че чак "фалшифицират" бележки за прием в първи клас
65
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И навремето идваха селяни в София, но тогава те бяха уплашени и бързаха да се приспособят към реда в София и манталитета на софиянци, което в крайна сметка беше добре за всички - и за тях самите, и за нас.Сега обаче, селяните които идват са груби, нагли, арогатни и невъзпитани и се опитват да наложат собсвения си манталитет и на софиянци, които за съжаление вече са малцинство в собствения си град.Затова София е заприличала на гето, кло-ака или ***, не зная точно.
64
1
 
4
 
! Отговори
N/A преди 6 години
Най-добре го е казал 57 "Баба ви". Иначе в почти всички училища в момента го има този проблем.
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато нещо е хубаво и добро в България не му се прощава. Така направиха с директора по-рано,сега с ,,протестите". Искат всичко читаво да се затрие за да остане само *** от ***,завистници,злобари и хейтъри. Е гати без.мозъчното интернет поколение.Плюйте,плюйте те плюнките падат на гърба ви.Ще го установите но късно и ще търсите вината другаде ,но г.л.у.поста е до живот. Докато има боклуджийски кофи,ще има и ,,клиенти" за тях .С този мозък сте до там! Примери бол.
62
2
 
6
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Спрете с глупостите бе нихилисти и неможачи.51 во е с прекрасна атмосфера и учителски състав. Просто и за децата е удоволствие . За това е този наплив А ти 61ви гдето си,, чувал за директорчето" явно не си чувал и слушал първите седем години,а в следващите не си се развил. Как говорите за неща за които нищо не знаете бе .Чували сме че се друсаш и явно това ти се отразява.Спри защото ще си отидеш млад.