Родители на първолаци на бунт пред 51-во СУ. От МОН: Проблем има!

Скандалът с приема стигна до прокуратурата
Обновена: 6 юни 2017 09:20 | 6 юни 2017 08:52, Петя Славова
88

Родители изпратиха жалба до прокуратурата заради начина, по който се осъществява приемът на първокласници в столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна". Те алармираха пред Bulgaria ON AIR, че има други родители, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в този район, за да могат да запишат децата си в училището.

"Два месеца преди записването има голяма активност от хора, които се регистрират по настоящ или постоянен адрес в нашия квартал. Бележката трябва да е от работодателя с входящ номер и мокър печат - лесна работа", сподели възмутен баща на първокласник.

Според някои от родителите проблемът е в Столичната община, тъй като миналата година е имало критерий за уседналост и проблемът не е съществувал. Желанието на хората е записването да спре до приключването на проверката по случая.

Част от родителите се надяват да се прегледат документите и да има дисквалифицирани първокласници заради фалшиви бележки за местоживеене. Някои споделиха, че нямат резервен вариант, ако децата им не бъдат приети в това училище.

"Нямаме нужното образование да открием фалшивите декларации. Бележките за местоживеене са издадени от общината и не можем да ги оспорим", коментираха казуса в "България сутрин" учители, които са част от приемната комисия в 51-во СУ.

Те добавиха, че сградният фонд не се е променял в последните 20 години и нямат достатъчно помещения да съберат всички деца. Учителите посочиха още, че не се е случвало да бъдат отписвани деца заради фалшиви бележки.

Цветелина Вълчева от Министерството на образованието призна, че ситуацията е изключително неприятна, а проблемът съществува и в други желани училища.

"Един нормативен акт може да бъде тълкуван само от органа, който го е създал. Нямам идея защо са премахнали критерия за уседналостта. От Столичната община трябва да променят точките или критериите", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това някакво престижно училище ли се явява?Заради голите селфита на директора,може би?
60
6
 
14
 
! Отговори
ДО 63-scbg преди 6 години
Нищо против ,,живеенето" ви в София но агресивните ви мурафети са дразнещи. Защото ви мързи да работите по родните си места и дойдохте кондуктори, шофьори ,продавачи и сервитьори да ставате. Няма война във вашите населени места за да се държите като мигранти. Просто София се задушава от пренаселеност,както Европа от мигрантите. Вие не го усещате ,но когато се наруши реда на прием в училище/което по -рано не беше проблем/ е естественно софиянци да са недоволни.
59
7
 
8
 
! Отговори
scbg преди 6 години
Все "селяните" Ви виновни...за гражданството си мечтаете. Виновни са ония 240 урунгели, че хора са принудени да напуснат родните си места. Като сте велики "софиянци" в чужбина пак всички сме под общ знаменател...- селяни. В никоя нормална държава, няма регулации кой къде да живее...
58
0
 
10
 
! Отговори
Стратия преди 6 години
Хубу ви е селяците кат ви работят за стинки , свиквайте с трудностите . На нас с римляните лесно ли ни е на село. Вие имате селяци които да ви работят , а ние трябва да съжителстваме с потомци на РИмската империя и все аристократи, дет не са свикнали да работят. Тъй чи нидейти рива толкоз. нали искахти ДиМУКРАЦИЯ
57
3
 
9
 
! Отговори
Директорчето гепи преди 6 години
Чувал съм от близки, че специално в 51-во до 7-ми клас се влиза с пари под масата или услуга на директора. Училището е гола вода като преподаватели, но е поддържано, а района е пълен със заможни хора.
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В банките когато се оценява дали да се даде кредит на даден субек се прилат интегрални колко време е държана каква сума. Едно е да държиш 100 000лв за една седмица, и съвсем друго е да държиш същата сума 2 години.Същото е и за критериите за прием в училищата, правени от некомпетентни хорица. Едно е да живееш на 100м от училището от 1 месец и съвсем друго е да живееш от 10 години
55
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека все пак да кажем на глас истината, която всички знаем, но някак си толерантно премълчаваме.Проблемите в София (не само този) се създават от наглите и комплексирани селя-ци, които на вълни ни заливат последните години.Преди нашествието такива проблеми нямаше.
54
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55Никой не казва, че едните са по добри от другите, просто разликата в манталитетът е огромен, факт
53
3
 
13
 
! Отговори
баба ви преди 6 години
И на който регистрира хора в апартамента си, да му търсят договор за наем и плащане на данък. А на семейството регистрирало се на чужд адрес да им се събира данък сгради без 50% отстъпка за първо жилище. За децата регистрирани на адреса на баби и дедовци може и без санкции, но те вероятно са пренебрежимо малко.
52
1
 
19
 
! Отговори
Все тая преди 6 години
До Ко ривети ве?Интересно така ли щяхте да бръщолевите, ако в квартала имахте три училища, кое от кое по-близо и в един момент се оказва, че детето НЯМА да тръгне в първи клас, защото никъде не е прието?!?!Какво успях да кажа на моето дете, когато тази сутрин ме попита "Мамо, ти записа ли ме на училище?". "Старая се, маме, опитвам се"... Визирам района на 73-то, които ни е прилежащо, ама Ц.
51
11
 
7
 
! Отговори
Fidus Achates преди 6 години
"Тук си прав, най-много някоя *** да излъже софиянче, но никога няма да видиш момиче от София със ***!"Най-обичам генерални заключения и общи знаменатели. 30 мин разходка из централните улици на столицата опровергават тезата ви със замах. А останалите момичета от страната? Тях кучетата ги яли. Къде е фундаментът, на който базирате заключенията си? С какво израстването в София превъзхожда детските години на всички останали в провинцията? Вашата игнорантност е показателна в много отношения
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От малки учим децата да лъжат и да не спазват законите. Затова е напълно естествено нашата държава скоро да изчезне
49
1
 
15
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Още повече се тъпчете у тоя клозет, наречен София. На село има места и яслите, и в детските градини и в училищата. И университет си имаме.
48
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като при депутатите има уседналост и при гражданите трябва да се приложи същото и тези проблеми веднага ще се решат.От 73 деца снощи чух,че на 40 родителите са представили бележка ,че от месец живеят в района на училището.Ако това не е една дебела лъжа и измама здраве му кажи.Хората са прави и да стачкуват до дупка!
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Смесените бракове на столичани с провинциалисти почти не съществуват."Тук си прав, най-много някоя *** да излъже софиянче, но никога няма да видиш момиче от София със ***!
46
5
 
14
 
! Отговори
Ко ривети ве? преди 6 години
Гуляму ривани. Кат знам децата ви кви "образовани" ши станат,гуляму ривани. Ще стават световни шампиони по Кънтър страйк и редовно пушене на тревичка. Вижте си първо стоката
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До скоро се твърдеше, че законно се издавали разрешителни за строеж и кметицата на Младост не била права.Е как сте издали разрешителни за жилищни сгради, като няма места в училища и градини?И като се имз предвид, че по закон всиччки училища ТРЯБВА ДА МИНАТ Н АЕДНА СМЯНА и този разчет е бил направен към броя население към онзи момент.Или издаваш разрешителни и се самозадължаваш веднага да осигуриш място на детето в близко училище, т.е. строиш и училище, или не разрешаваш строеж!
44
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос на враме беше някой да нададе глас по този въпрос. Тази схема е от 100 години и за ясли и за градини, не само за училища.
43
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Жельо Желeв не беше премахнал Софийското жителство, сега София щеше да е наполовина по-малка и жилищата и училищата и градините щяха да стоят празни, както започна да става през 90те при голямата емиграция зад граница.
42
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Жельо Желeв не беше премахнал Софийското жителство, сега този проблем, а и много други, съсипващи София (мръсотия, задръствания, престъпност) нямаше да съществуват.