Родители на първолаци на бунт пред 51-во СУ. От МОН: Проблем има!

Скандалът с приема стигна до прокуратурата
Обновена: 6 юни 2017 09:20 | 6 юни 2017 08:52, Петя Славова
88

Родители изпратиха жалба до прокуратурата заради начина, по който се осъществява приемът на първокласници в столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна". Те алармираха пред Bulgaria ON AIR, че има други родители, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в този район, за да могат да запишат децата си в училището.

"Два месеца преди записването има голяма активност от хора, които се регистрират по настоящ или постоянен адрес в нашия квартал. Бележката трябва да е от работодателя с входящ номер и мокър печат - лесна работа", сподели възмутен баща на първокласник.

Според някои от родителите проблемът е в Столичната община, тъй като миналата година е имало критерий за уседналост и проблемът не е съществувал. Желанието на хората е записването да спре до приключването на проверката по случая.

Част от родителите се надяват да се прегледат документите и да има дисквалифицирани първокласници заради фалшиви бележки за местоживеене. Някои споделиха, че нямат резервен вариант, ако децата им не бъдат приети в това училище.

"Нямаме нужното образование да открием фалшивите декларации. Бележките за местоживеене са издадени от общината и не можем да ги оспорим", коментираха казуса в "България сутрин" учители, които са част от приемната комисия в 51-во СУ.

Те добавиха, че сградният фонд не се е променял в последните 20 години и нямат достатъчно помещения да съберат всички деца. Учителите посочиха още, че не се е случвало да бъдат отписвани деца заради фалшиви бележки.

Цветелина Вълчева от Министерството на образованието призна, че ситуацията е изключително неприятна, а проблемът съществува и в други желани училища.

"Един нормативен акт може да бъде тълкуван само от органа, който го е създал. Нямам идея защо са премахнали критерия за уседналостта. От Столичната община трябва да променят точките или критериите", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
8
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
То че е елементарно е елементарно. Обаче не си ли чул че в България правила не важат. Всичко става по "втория начин" и с пари под масата. Именно за това тези хорица негодуват. Повечето са може би най-обикновени работници с по 600-700 лв заплата и за тях 2000 или 3000 лв са си много пари. А разните новодошли бизнесмени, собственици на фирми, които в по-голямата си част не плащат и никакви данъци, спокойно могат да извадят исканата сума.Или с други думи - получава се дискриминация по доходи.
20
2
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
51во СОУ е дъното на образователната система.Не записвайте децата си там .Качеството на преподаване е много ниско.Обидно ниско е и реномето на това квартално школо.Нелепият провинциален директор ,краде пари от фондации ,които разпределя сред избрани хора .Тоя същия Асенчо Александров, се беше изтипосал гол ,по *** на няколко еротични снимки и ги беше разпращал на даскалиците.Не проваляйте бъдещето на децата си и ги запишете другаде
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то като дойде всичко живо в столицата, това ще е - само шмекерлъци. И без това сме си шмекери.68273
18
6
 
21
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Елементарно е.1.Местораждане на родителите.2.От колко време живеят на даденият адрес.3.Какви данъци са платили на общината.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами все пак 51-во е от елитните и най-желани училища. Квартал Хиподрума, стар столичен квартал, само на десетина минути от Идеалния център. Кой не би желал детето му да учи там? Все пак демокрацията е състезание - ще спечелят по-добрите или може би по-богатите. Ще видим.
16
6
 
20
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
До до 15Вярвам ти. Но правилата са еднакви за всички. А проблема не са тези от провинцията, защото места има за всички. Проблема е, че има училища които не предоставят качествено образование. Защото от толкова училища в София желаните са 5-6. А защо останалите са нежелани. Защо не се сигнализира за това в прокуратурата? Но директорите са масово партиини назначения. Не е проблема че някой е продал нивите, да търси бъдеще за семейството си. Смешно е да се говори това когато има 2млн зад граница!
15
7
 
19
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Аз също живея на 100 метра от националноизвестното 133-то у-ще. Не можахме да запишем дъщеря си в него, тъй като "мизата" за влизане е 5 000 лв. Ние не можем да отделим толкова от семейния си бюджет, докато повечето провинциалисти могат. Сега дъщеря ни е 2-ри клас в 39-то у-ще в Младост-2 и се налага всяка сутрин да я карам до там, което ми отнема около час.
14
0
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Ако си от София и смениш квартала също е проблем вярвай ми.
13
0
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Това е защото при ГЕРБ няма корупция.
12
6
 
17
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
До до 4Ами с нищо не е повече. трябва да са с равни права и задължения. Дали си продал ниви, обор, и прочие или живееш в панела на баба си ,построен от родителите на продалите нивите си, е без значение. Всички са обикновенни родители. Необикновенните са в Италианския лицей. За останалите не трябва да има дискриминация по признак къде си роден. А ако си от София и просто смениш квартала? Или тогава може? Малко тесногръдо ми се вижда...
11
1
 
17
 
! Отговори
Ивайло преди 6 години
Проблема не е само в София. Мога да кажа за подобни случаи в Русе, а сигурно ги има и във всеки по-голям град. Едната ми племенница ми не бе приета в детска градина (желана от много хора), а живее на 70 метра от входа. Другата ми племенница не бе приета в първи клас в 2 училища, които са на 5 минути път от тях (но места има в "нежелано" училище, до което стига за 15-20 минути).
10
0
 
15
 
! Отговори
СЕГА ПАК преди 6 години
ще ни налазят "експерти" от МОН да обясняват колко е сложно. А иначе лично знам хора там , дето не са се спряли от командировки в чужбина "да обменят опит"
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селски неволи. Кой го интересува...
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен директорката на 73-то ми поиска в прав тескст 2000 лв за да запише сина ми.
7
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много задълбахте в темата. А случаят е повече от прос-т.Колкото повече несофиянчета се запишат в столичните училища, толкова повече избиратели за ГЕРБ ще има след години.Никой столичанин никога не е гласувал за ГЕРБ и това се знае дори от тези, които не го признават.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаят че ГЕРБ е партията на наглите и прости се-ляни и автоталибаните, които не спират на червено и мачкат хора по пешеходните пътеки.Затова и са покровителствани от властта. Случаят с учениците е същото нещо, но в малко по-различен вариант.
5
24
 
17
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
А с какво детето на някакъв ***, продал нивите на дядо си и довлякъл се в София е нещо повече от детето на едни обикновени столични родители, които са родени, израснали, изучили и работят в София.Докога нахалните и проЗДи навлеци ще мачкат софиянци под закрилата на кметицата и премиера, също ***.
4
18
 
22
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
А защо трябва да има уседналост? С какво детето на този който си е купил апартамент или си е наел квартира в района преди 3 месеца заслужава по малко от детето на този който живее в района от 2,5,10... години? Крепостничеството го премахва още цар Освободител. Ще го връщаме ли?
3
2
 
28
 
! Отговори
КОРУПЦИЯТА в ГЕРБ преди 6 години
стигна и до първолаците. Няма толкова корумпиран СЕЛСЪВЕТ като столичния. То не бяха топлофикациите, не беше далаверата с ***, не разпределяха маршрутите на частните автобуси и маршрутки, не бяха спирките по 4000 лв, не беше водата по 2 лева и билета по 1.60. Сега след гаврата с реститурираните станции за метрото и детските градини и тоалетни да са живи и здрави бабите на първолаците да чакат по 1 седмица за ред пред началните училища
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не комунистите са проблема на държавата, истината е че хората са тарикати и всеки се пробва! Така че, каквито хората, такава и държавата! 100 години няма да се оправим с този начин на мислене, въпреки че е удобно да са виновни я комунистите, я Бойко Борисов!