Нов начин за прием на първолаците... от догодина

Просветното министерство мисли да въведе уседналост като критерий
11
Нов начин за прием на първолаците... от догодина
Снимка: Булфото, архив

Критериите за прием в първи клас ще бъдат променени догодина, заяви Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София, пред БНР.

Още по темата

С цел туширане на създалото се напрежение сред родители на първокласници, които живеят близо до столични училища, но чиито деца  не са приети на първо класиране, от МОН поеха ангажимент да преразгледат въпросната наредба, обясни Кастрева.

През тази година десетки деца, живеещи на метри от оградата на столичното 51-во училище, са останали извън първото класиране. Подозренията са, че много от родителите на приетите деца са променили адреса си непосредствено преди кандидатстването. Заради това родителите им се оплакаха на главния прокурор.

Кастрева уточни, че за да няма проблеми и през следващата година, ще се мисли за въвеждане на уседналост.

"Спецификата на София във връзка с административното делене на града се оказа определено препъни камък в реализирането на тази политика, свързана с административните райони , предвид обстоятелството, че има училища, които са в гранични зони“, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
51у_ще преди 6 години
Преди 52 г. Кварталното ни училище беше най-обикновенно ,,бяхме 7 деца от един блок в един клас .имахме прекрасни учители. Сега сьм в стрес дали внучето ми ще учи в моето у_ще? В ясла не ни приеха....
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в кв. захарна ф-ка изобщо няма училище. децата къде да ходят,като другите у-ща са заети? в пазарджик ли?
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали всички сме равни бе? Що пак се оказва,че някъде има и по-равни?Какви са тия местоживеения и адр.регистрации и то за училище? Истината е,че кадърните учители преподават в централните райони,никой няма да ги избута в периферията на градовете или по селата и затова всички родители се натискат да дават децата си да учат в тези училища.А останалите,какво да правят!Затова връзки,лакти,бой,подсечки,пари,рушвети,лъжи и измами! Който може се оправя,който не може да,си бере гайлето!
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селенджосите наводниха Столицата и проблемите започнаха един след друг!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече има първолаци, скъсани на приемен изпит, преди да са научили буквите. Как да му се живее на човек, като порасне, в такава държава.
6
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 6 години
И още нещо: като късогледите ни политици затриха икономиката на по-малките населени места, няма как да обвиняваме хората, че се опитват да си оправят живота другаде - в чужбина или в големите градове. Общините ТРЯБВА да осигурят места в детски градини и училища за ВСИЧКИ деца, при равни условия на подготовка и обучение. Записано е и в Конституцията. Само че е по-удобно да се прави бизнес и с това. Пример - Австрия. Нанасяш се, отиваш в кварталната градина и детето ти е записано. Без условности.
5
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Естествено пак се подхожда късогледо. Проблемът няма да се реши каквито и критерии да залагат. Трябва да се направи истинска ОБРАЗОВАТЕЛНА РЕФОРМА, за да не тичат хората към определени училища, където подготовката е по-добра от другаде. И 200 години уседналост на рода до девето коляно да въведат, все тая докато образованието ни е в това състояние.
4
1
 
9
 
! Отговори
запознат преди 6 години
Какво значи "през тази година"?!А миналата година как беше? Набор 2009 е най-големият след 1989г. Проблемите бяха още по-големи.Хора живеещи в района от преди да се роди детето им в собствено жилище, посещавало детска пак в района, плащащи данъци отново там и ... греда, не прието в първи клас.Миналата година говориха същото, промяна няма. Тази пак някакви обещания за промяна от ...догодина.Докато се наканят и първолаци ще са набор 2012, а той е на-малкият от 1945г. Честито!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо само за 51-во се говори има и други училища със същия проблем, например 73-то. И добре , че се мисли за догодина, но защо не се замразизаписването на училищатата със жалби, а те си се записаха, пък останалите да чакаме догодина с новите правила да запишем 8 годишните си деца ли?
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A тазгодишникте първокласници до догодина ли да почакат?
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откриха Америка. В Испания адресната регистрация важи 3месеца, и се изисква при смяна на адреса(промяна) последно платен ток,вода, наем+ договорът за наем. Децата се приемат по уседналост