Петокласниците – на външно оценяване по география

Изпитът започва от 10:00 часа и включва 25 задачи
7 юни 2017 08:30, Петя Славова
2
Петокласниците – на външно оценяване по география
Снимка: архив, Булфото

6 000 петокласници ще се явят на външно оценяване по география и икономика днес, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Изпитът ще се проведе в 215 училища от всички региони на страната, избрани на случаен принцип.

Външното оценяване започва в 10.00 часа за учениците от първа смяна и в 13.00 часа за тези, които са на училище следобед. Продължителността е 50 минути и е съобразена с възрастовите особености на децата. Тестът включва 25 задачи, от които 18 са с избираем отговор и 7 със свободен.

Основната цел на външното оценяване е да се установи какви знания са усвоили учениците, дали разбират материала и дали могат да приложат наученото.

Друга цел е мониторинг на образователния процес, за да бъдат приложени мерки за подобряване качеството на образованието. На база резултатите от външното оценяване Министерството на образованието и науката ще направи анализ до каква степен децата покриват очакванията от обучението по география и икономика, определени в новата учебна програма за пети клас. Няма да се правят съпоставки на ниво регион, училище, отделен клас или ученик.

Децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им. Анализът на резултатите ще има за цел да разкрие връзката между обема на учебното съдържание и образователните изисквания на новата учебна програма.

Изследването е разработено от Център за оценяване в предучилищното и училищното образование, МОН и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Процент и средноаритетично, както и знания и умения с изрази и дроби са до 6 клас вкл.Какви хидрограми, какви анализи в 5 клас? Като имат 50% слаб резултат защото материала е сбъркан, какво правим?И защо у нас мненията са все анонимни: тестове, анкети през сайта на МОН без автори? Писмата от хората не се ли четат?
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"друга цел е мониторинг на образователния проце..."Прави се извадка на случаен принцип от цялата страна. Или 1000 отделни деца, или избрани класове - общо около 1000 деца. Това е достатъчно.Но защо постоянно се правят такива оценки, не е ли важно да направиш извадка на мненията на учитлите, които работят? Алал бала е всичко, отчитане на дейност.И какво искате да установите? Че хидрограмата не е материал за 5 клас, някога е била в 7 и 8 и сте я свалили механично?