Заради новите критерии: Да станеш първолак – сложно

На опашка за класиране се оказаха родителите и в столичното 12 СУ
7 юни 2017 10:23, Петя Славова
48

Приемът на първокласници се оказва сериозен проблем, който е достигнал и столичното 12 СУ "Иван Асен II".

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с родители на деца, които не са класирани да учат в учебното заведение, а, както твърдят те, живеят на няколко преки от него.

"Всички, които ни виждате тук на опашката за класиране, живеем на две преки от училището още, откакто са родени децата ни", разказа един от родителите.

Още по темата

За него проблемът се корени в новите критерии за прием за първи клас и родителят е преценил, че документът за настоящ адрес би трябвало да има някаква тежест и да подсигури място на сина му в училището.

"Директорите на учебните заведения нямат вина. Дори искаме да изкажем благодарност към госпожа Захариева, директор на 12 СУ, защото веднага след класирането тя ни посрещна, обясни ни ситуацията и каза, че е с "вързани ръце", продължи бащата.

По думите му вината трябва да се търси на друго място. Той сподели и притесненията си къде ще бъде записан синът му през новата учебна година, тъй като необходимият брой точки  е 43, а той е успял да събере само за 12 за СУ-то.

"За другите учебни заведения в квартала имаме само 7 точки и не можем дори и да се надяваме да стигнем до второ класиране", коментира бащата.

Според регламента 43 са точките по постоянен адрес, а за съседен район – 29.

По-рано стана ясно, че такъв проблем, заради новите критерий за прием на първолаци има и в 51-во СУ "Елисавета Багряна".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
21
 
! Отговори
Teodor преди 6 години
"... такъв проблем, заради новите критерий..."А вие дали покривате новите критерии, тъй като очевидно е, нуждата от начално образование е значителна...?
1
1
 
9
 
! Отговори
Първи преди 6 години
*** критерии на *** чиновници