Нов риск за ромчетатa – краят на защитените училища

Създаването на обединени било "преливане от пусто в празно"
Обновена: 9 юни 2017 19:07 | 9 юни 2017 17:30, Камелия Цветанова
22
Нов риск за ромчетатa – краят на защитените училища
Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува преобразуването на защитените училища и създаването на обединени, защото според нея това ще доведе до отпадане на голям брой ромски деца от образователната система. Промяната е записана в последния закон за просветата.

Още по темата

Преобразуването на училищата се налага заради новата структура на образованието, при която основната степен вече приключва в края на седми клас, а не в осми клас, както бе досега. Поради тази причина всички 1256 основни школа у нас имат три варианта - да станат начални до 4-ти клас, да съкратят един клас и да станат основни до 7-и клас или да увеличат класовете си и да се превърнат в т.нар. обединени училища от 1-ви до 10-и клас. Последният вариант бе измислен с цел да се задържат в училище колкото се може повече деца, особено от малките населени места и малцинствата, които отпадат рано от училище.

Йотова обаче смята, че закриването на защитените училища и създаването на обединени училища е "преливане от пусто в празно" и тази формула няма да проработи.

По думите й защитените училища са били единственият шанс за децата от малцинствени групи, които живеят в отдалечени места и за деца, които в социално отношение са в неравностойно положение, да получават поне минимум образование.

"Президентската институция ще инициира серия от обществени дискусии, ако трябва и с промяна в току що проходилия закон за средното образование", посочи Йотова, цитирана от БТА.

Във Велико Търново вицепрезидентът откри четиринадесетия детски ромски фестивал "Отворено сърце", организиран от Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе".

В приветствието си тя посочи, че в България етносите винаги са живели в мир, разбирателство и толерантност и отбеляза, че фестивалът е открит урок за това как културното многообразие трябва да се толерира и развива, защото в него е кодирано бъдещето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 6 години
Предлагам първата дама да стане вицепрезидент!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
искам да стана ром , кажете ми къде да си подам документите и как става , и без това живее по лошо от тях
9
0
 
18
 
! Отговори
batevale преди 6 години
Не ми стана много ясно какво точно иска да каже вице президентът(А може и на нея да не и е ясно). Но съм забелязал ,че тези роми ,които са пожелали да живеят като нормални български граждани ,вече са го направили. За съжаление % им е много малък........И от толкова "включвания" и "изключвания" системата се претовари и "изгоря".......
8
0
 
20
 
! Отговори
КултурноМногообразие преди 6 години
не означава да се кокетничи с примитивизма и да се угодничи пред него! Не означава връщане назад в развитието, защото виждате ли, някои си били имали културни традиции, много държали на тях и не бивало да им пречим да ги практикуват, дори когато това е непоносимо и дори убийствено за нас.Още по-малко пък "културно многообразие" означава да качиш на гърба си мързеливец, изостанал в еволюционното си развитие и да търпиш той да те рита и да плюе на главата ти, докато го носиш и хрантутиш!
7
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво учение бе хора ходят за закуската ,която й се полага и изчезват да крадат.Стига сте харчили народни пари да се опитвате да ги интегрирате
6
1
 
39
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Айде стига са яли и поли до 18 години у тия училища !!! Да одат да работят!
5
3
 
42
 
! Отговори
българина преди 6 години
Ромчетата у киреча, никой не може да ги извади от там. От 2000г нито един народ не е успял да направи от тях хора, както и от *** човек!
4
1
 
37
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Бреййй....грамотен ром...цъка минуси...сигурно е осиновен от бездетно българско семейство!
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не и харесва да си подава оставката и да емигрира.
2
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българите се редят на денонощни опашки да си запишат първолака в у-ще, те се загрижили за потенциалните 12-годишни майки и татковци.
1
3
 
61
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Много съм притеснен за ромчетата!Тези зажъднели за знания сънародници...в най-люта зима газещи километри през балкана по джапанки 2 метрови преспи сняг...с едничкото желание - да идат на училище!