На морето да учат как се срещат туристи, другаде – за машинисти

Симеонов иска образование, обвързано с нуждите на икономиката
13 юни 2017 11:45,
65
На морето да учат как се срещат туристи, другаде – за машинисти
Снимка: архив "Булфото"

Образование, свързано от ученическия чин с нуждите на икономиката – както на национално, така и на регионално равнище предлага вицепремиерът Валери Симеонов. Според него това трябва да е една от мерките за борба с демографската криза в България.

Симеонов даде и пример за просвета, съобразена с нуждите на регионалната икономика.

"Например нормално е в Добрич, Варна и Бургас да се дава приоритет на обучението на кадри в туризма. Също така кадри в земеделието, което да осигури един тил, който да бъде пояс, прилежащ към крайбрежието, в който да се отглеждат еко зеленчуци, плодове и т.н.", каза той.

Още по темата

Добър пример според него било и обучението още в средното образование на кадри за жп транспорта.

"Този пример, този модел, е много добър. Той е свързан с държавния жп транспорт, с държавната инфраструктура, която осигурява жп превозите. Той трябва да се предложи и на регионално равнище, съобразно регионалните нужди на съответните регионални икономики", каза Симеонов пред БНТ.

Друг начин да се бори демографската криза е раздаването на държавни стипендии за обучение.

"Държавата преценява от какви специалисти има нужда и инвестира в образованието – не само в средното, а и във висшето", каза вицепремиерът. Той даде да се разбере, че предлага държавата да дава стипендии за обучение на млади българи в престижни чужди университети срещу ангажимента след завършването си да се върнат да работят в България.

Симеонов разкри, че в момента по морето не може да се намерят спасители срещу 1200 лева заплата. В Слънчев бряг пък за един готвач се предлагали 2500 лева на месец.

"Трябва да се изгради патриотична ценностна система, от което България 27 година е лишена", каза още той и допълни, че ще се работи за връщането на младите към корените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
23
 
! Отговори
милена преди 6 години
Ами то и от депутати не се нуждаем.Най-добре е г-н Симионов да подкара влака.Как може да се изказва така.Значи може да искам лекар да стана, но защото съм от Варна ще трябва да нося подноса. По отношение на идеята да се дават стипендии за учение в чужбина и после да се върнеш в България,идеята е добра, само ако заплатата после е над 2000 лв.иначе ако си мислят, че някой ще им работи за 500 лв много се лъжат.
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болката на този мушмурок е, че плаща по 2500 заплата за готвач в заведението си. Човека иска да има много готвачи и тогава да плаща по 500 за готвач. Крива ти е сметка ва Върелка, оти я за ида да работя в Турция ти кът искаш да *** цакаш с заплатта ва. Последното ти го написах в твой стил за да ме разбереш.
33
1
 
18
 
! Отговори
Вицепремиер преди 6 години
Имаше един вицепремиер, който каза "****ти държавата щом аз съм и вицепремиер...". Появи се и втори но не си признава.
32
0
 
17
 
! Отговори
Кина преди 6 години
За кадрите в туристическия бранш е абсолютно задължително владеенето на бойни изкуства на високо ниво !
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде се карат курсове затова
30
1
 
15
 
! Отговори
шалвар преди 6 години
пак господ го е създал тоя но много противен и грозен го е създал
29
1
 
18
 
! Отговори
гафур преди 6 години
това същество преди говореше за оградата на границата а сега взе да говори за морето и туризма това подсеща ли ви нещо
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега еко плодзеленчук е много скъп в сравнение с плодзеленчука от минали времена дет инициативни градинари са произвеждали незнаейки за тази марка еко,която бе изискване за опаковката,а по произведен плодзеленчук са били първенци в райони,региони както излъчвани за национален мащаб по БНТ в предаване за земеделието Бразди,също по отглеждането и прираст на животновъдното стопанство тогаз не се приказвало за еко фураж,зърно и въобще за някакви си пояси по райони,а имаше от всички дом.птици,риби,др
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеонов, ти какво си учил бе?!За да станеш кабелар и депутат в Народното Събрание каква квалификация се иска?
26
3
 
22
 
! Отговори
доц. д-р чоко боков преди 6 години
не съм предполагал, че че се появи по-проста, неграмотна, нагла и тлъста мутра от тази на тиквокъл, сред т.нар. управляващ елит. е, грешал съм, появи се, и то каква. приятен ден.
25
0
 
18
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Тази практика я имаше при лошият и гнил социализъм. Съществува и в доста "западни" страни. За това БГ е 1000г. назад. Щото все рушим и после наново.
24
2
 
10
 
! Отговори
crazy преди 6 години
*** сте... ще ме хванете за шлифера пак да гласувам за вас.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като му чета изказа му, явно му е изгоряло училището, още докато е бил във втори клас. И не е продължил другаде.
22
2
 
10
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Образование свързано с държавната икономика...? Виж съседната статия за изпита в УНСС и нека пак да поговорим за икономика, държава, образование.... Пълен леш по всички показатели.
21
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе смешници дето се изявявате тук,това което предлага е факт от мноооого време в Германия,Швеция и да не изреждам почти цяла Европа!Дори ние при комунизма имахме техникуми по еди какво си в различните окръжни градове!Какво толкова се дзверите на казаното?!Май ще излезне че сме си *** по рождение!
20
1
 
13
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
Няма ли кой да им показва коментарите под статиите на тия ***-мутри-управници?Белким прихванат малко акъл.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Далавери хотелиера слушайте, далеч ще стигнете
18
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати тъпия човек. Значи може да имаш заложби за художник, но след като си се родил в Бургас ще ставаш сервитьор и толкова. Каква мисъл само? Ало, Валерка ми това и при комунизма го нямаше бе. Борисов какво още чакаш, тоя всеки ден срива с поне 1% авторитета на правителството ти с "мъдрите" си разсъждения.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов бий му шута веднага на този. Стига е излагал България, точно заради такива "управници" младите напускат България.
16
2
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Този продукт на безразборна шведско-монголска любов дали е учил как се строят огради и къщичка за граничари?