На морето да учат как се срещат туристи, другаде – за машинисти

Симеонов иска образование, обвързано с нуждите на икономиката
13 юни 2017 11:45,
65
На морето да учат как се срещат туристи, другаде – за машинисти
Снимка: архив "Булфото"

Образование, свързано от ученическия чин с нуждите на икономиката – както на национално, така и на регионално равнище предлага вицепремиерът Валери Симеонов. Според него това трябва да е една от мерките за борба с демографската криза в България.

Симеонов даде и пример за просвета, съобразена с нуждите на регионалната икономика.

"Например нормално е в Добрич, Варна и Бургас да се дава приоритет на обучението на кадри в туризма. Също така кадри в земеделието, което да осигури един тил, който да бъде пояс, прилежащ към крайбрежието, в който да се отглеждат еко зеленчуци, плодове и т.н.", каза той.

Още по темата

Добър пример според него било и обучението още в средното образование на кадри за жп транспорта.

"Този пример, този модел, е много добър. Той е свързан с държавния жп транспорт, с държавната инфраструктура, която осигурява жп превозите. Той трябва да се предложи и на регионално равнище, съобразно регионалните нужди на съответните регионални икономики", каза Симеонов пред БНТ.

Друг начин да се бори демографската криза е раздаването на държавни стипендии за обучение.

"Държавата преценява от какви специалисти има нужда и инвестира в образованието – не само в средното, а и във висшето", каза вицепремиерът. Той даде да се разбере, че предлага държавата да дава стипендии за обучение на млади българи в престижни чужди университети срещу ангажимента след завършването си да се върнат да работят в България.

Симеонов разкри, че в момента по морето не може да се намерят спасители срещу 1200 лева заплата. В Слънчев бряг пък за един готвач се предлагали 2500 лева на месец.

"Трябва да се изгради патриотична ценностна система, от което България 27 година е лишена", каза още той и допълни, че ще се работи за връщането на младите към корените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
21
 
! Отговори
добре Симеонов преди 6 години
Добре, Симоенов. Пробвай. Нищо няма да излезе. МЛАДИТЕ НАПУСКАТ ЗАРАДИ ТЪПИТЕ МУТРИ И ПОЛИЦАИ! Машинисти и сервитьори му се привиждат на него.. СУПЕР ЗЛЕ. Като наказание за България си.
14
2
 
24
 
! Отговори
Враца преди 6 години
Присъствието на тоя в управлението на държавата е обида за нормалните хора
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парад на неадекватността!
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време го бяха измислии - държавната поръчка има разпределение за работа.Ако не го изпълниш - плащаш.Ама имаше работа. Сега работодателите ако искат,да си вземат с договори стипендианти,да ги издържат докато учат и да стажуват всяка година при тях,а после да са длъжни да бачкат 5- години при тях. А те чакат наготово,после нямали кадри.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос с повишена трудност: На колко уискита е Валери Симеонов на снимката!- На 3- На 4
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително примитивно мислене за 21 век!Всеки може да учи каквото иска и където иска!По неговата логика на Отманлии трябва да учат за шейхове (митничари)!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работа трябва,работаааааааааааа и добри заплати.Кви зеленчуци кви 5 лева. От другите ЕС членки с големите субсидии и от Туркия идат евтино и убиват нашите производители. Колко готвачи се търсят за 2500лв. заплати ? А в БДЖ постоянно правят съкращения.Напълно неадекватно мислене.Трябва да се строят нови заводи.Индустрия трябва.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сидеров предаде щафетата на лудостта на Симеонов!
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоу селският тарикат, патриотизмът си е патриотизъм, бизнесът е с пари. Вие колко пари похарчихте за намиране и обучаване на кадри, които да се върнат и следващата година м?
6
3
 
22
 
! Отговори
Асен преди 6 години
Този любител на чашката с червени очи да мълчи, че като проговори само простащини ръси. Кабелджия изедник!
5
2
 
30
 
! Отговори
трътлю преди 6 години
Хотелите да вземат да плащат за фонд обучение на кадри, а не да чакат отново държавата. Ба си алчните собственици, хем искат, хем не дават, хем реват, че няма кой да им работи. А бе я по-добре да ги закриват всички бетонни кочини по *** и да се приключва.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симеонов от 8 юни: "Китайците си имат велика китайска стена, а ние велика ограда с Турция!"Този *** съвсем е изтрещял!
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VALERI SIMEOPNOV SVETAL LAC V BALGARSKATA POLITIKA--EDINSTVENIAT CESTEN POLITIK V bALGARIA,DA DADE GOSPOD TOI DA NI STANE MINISTAR-PREDSDATEL.
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майтапчия , а тия край магистралите за *** ли да учат бе вилики мислителю? Баси до къде я докарахме тоя да е вице премиер, голем срам и майтап!!!!!!
1
4
 
18
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Аз мерки за борба с демографската криза не видях. Веднага мога да предложа отпадането на дискриминацията при отпускане на детски помощи и дори напротив, повече стимули и пари за работещите майки и ограничения за тези без образование, работа и под 16 години. Като цяло кризата ще продължи до момента, до който доходите ни като цяло не станат европейски.