Преквалификацията – дълг на бизнеса за кадровия проблем

Връзката между образование и бизнеса през очите на бивш просветен министър
13 юни 2017 13:37, Екип на Bloomberg
3
Преквалификацията – дълг на бизнеса за кадровия проблем
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всеки човек образова себе си, за да получи професия. Малцина са тези, които го правят, за да бъдат културни хора, да се занимават с изследователска дейност например. Мнозинството иска професия, а тази професия в съвременния свят дава по-добри материални условия – т.е по-високо заплащане. В момента такова в България няма. Бизнесът пък иска да има висококвалифицирани хора, които да вършат възложената работа. Такива няма.

Това каза в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria бившият образователен министър и вицепремиер в кабинета на Иван Костов, както и настоящ преподавател в НБУ доц. Веселин Методиев.

"Тези две гледни точки могат да се съберат само при едно условие – този, който се занимава с бизнес, да започне съзнателно да инвестира в квалификация и преквалификация. Ако аз съм работодател, за когото работят 250 човека, трябва да похарча пари, за да ги направя по-добри. Правейки това, ще си спечеля по-добро име, по-голям пазар и т.н.", добави Методиев.

"Тази квалификация не може да се очаква да се случи сама. Това, което не правим в България е да започнем проучване какво искат работодателите, асоциациите и прочие, а какво иска майсторът, който работи. Защото той познава технологията, той познава новото, новата техника. И знае, че до него трябва да застане един млад човек, който да бъде обучен. Този процес не е непознат, по такъв начин например във Великобритания се работи от XIX век", допълни гостът в студиото.

"Трябва обаче да се тръгне по правилния път – да инвестираме в квалификация и преквалификация. Ако чакаме държавата да създаде нов ред, нови правила, смятам, че ще си останем с чакането", категоричен е бившият началник на просветното ведомство.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който се интересува може прочете статия на матемитика Проф. Ланджев , във вестник Култура защо това не е възможно за университетите.. има линк от википедия. Не е възможно сътричество между органзации със силно различаващи се хоризонти или между бизнеса и университетите..
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е вярно само за професионалните гимназии - техникуми..

Университета има хоризонт 50г. напред той те готви за това което незнаш което е в бъдещето да можеш да го усвоиш сам..
А бизнеса е с максимален хоризонт 5години..
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Бизнесът пък иска да има висококвалифицирани хора"

В България бизнеса иска точно обратното - нискоквалифицирани хора, защото работата която може да предложи е нископлатена и нискоквалифицирана. Постоянно на интервюта чувам: Прекалено квалифициран сте за тази позиция.