Професорката с тройките – напуснала, студентът – с наказание

Комисия от УНСС реши, че Соня Докова не е провела добре изпита си
14 юни 2017 08:52,
175
Професорката с тройките – напуснала, студентът – с наказание
Снимка: Кезим Медев, Facebook

Проф. Соня Докова, която на 9 юни написа тройки и четворки за бели листове на второкурсници в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), е подала заявление за прекратяване на трудовите ѝ правоотношения с висшето училище. Това станало факт докато специална комисия разследвала случая.

Още по темата

"Бяхме решили да наложим наказанието "забележка" и подаване на оставка от поста ръководител на Катедра "Регионално развитие", но вече няма как, защото не е наш служител. Тя е на пенсионна възраст с 2 години удължение, право на което имат всички професори. Предвид създалата се обстановка, за да не усложнява ситуацията и да се уронва престижът на университета, е решила, че за нея това е най-доброто", коментира за "24 часа" доц. Миланка Славова, заместник-ректор на УНСС и председател на комисията, разследваща случая.

Името на проф. Соня Докова стана известно след като студент от УНСС разказа във Facebook за изпит, който протекъл по доста абсурден начин. Тя закъсняла, а след като най-накрая задала темите, обявила на студентите, че ако сега предадат празни листове и излязат ще получат тройки. Малко по-късно отправила същото предложение и за 4-ки.

След двете оферти в изпитната зала останали едва четирима. Двама от тях се заговорили, проф. Докова сметнала, че това е опит за преписване. Казала им, че ако искат тройка, могат да напуснат. Останалите двама, решили да пишат, са получили двойка.

"Реших да напиша това, което мисля. Нямам проблем с оценката, имам проблем с отношението на преподавателката", коментира Кезим Медев. Младежът, който е част от Студентския съвет, решил да се оплаче на шефа на катедрата, но разбрал, че това е именно проф. Соня Докова.

"Обиди ме, абсурдно е просто. За мен беше шок, толкова много хора получиха тройки и четворки за празен лист, а ние, които останахме и писахме, бяхме скъсани", допълни Ангелина Георгиева. Затова се обърнали към комисия.

"Комисията реши, че са допуснати нарушения при провеждането на изпита от страна на проф. Докова и нейния екип. На студентите не е дадено достатъчно време за развиване на въпросите и не са оценени достатъчно обективно всички от тях", каза още доц. Миланка Славова.

Другата констатация на комисията била, че Кезим Медев е нарушил правилника да не уронва името и авторитета на университета, тъй като още на 9 юни е имал този проблем и не се е обърнал към органите на УНСС, а е публикувал становището си в мрежите. Той твърдял, че няма представа за ролята на социалните мрежи върху обществеността.

"Има бели листове, но не са изцяло бели. Има листове с по-слабо разработени въпроси, има и такива, на които са написани имената и въпросите, които са се паднали. На тях е отбелязана оценка от текущия контрол. Според правилника на университета всеки студент, който получи оценка Добър (4) от текущия си контрол, има право да бъде освободен от изпит. Останалите с текущ контрол под 4 трябва да положат изпит. Проф. Докова в някакъв момент след започването на изпита е предложила да зачете оценката от текущ контрол", коментира заместник-ректорът.

Според комисията нарушение е, че преподавателката не е оставила студентите да работят и да им постави съответните оценки.

Предложението за наказание на студента Кезим Медев пък е последно предупреждение за отстраняване от УНСС.

"Един млад човек трябва да носи отговорност за изявите си в социалните мрежи, които уронват престижа на организацията, в която работи", коментира доц. Славова.

Според нея като член на студентския съвет той е имал много повече лостове за въздействие върху университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
7
 
! Отговори
ТТТТТ преди 6 години
До Анонимен 130Остай дупетатите, те и диплома не са длъжни да имат, камо ли някой да надзърта какво пише в нея.
130
2
 
24
 
! Отговори
Грешка човешка преди 6 години
Ами така е, като свободните места в университетите са повече от завършващите гимназия, до такова театро се стига. Приемат те с диплома 3. После на изпит даваш празен лист и ти пишат 3. И така в един хубав ден завършваш виШо. Но пък да пише слаб на този, който не участва в схемата!
129
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В частния сектор диплома не ти искат, камо ли оценки да гледат. А и на депутатите никой не им гледа оценките от училище и университет.
128
5
 
10
 
! Отговори
Студент преди 6 години
Партийното *** от ГЕРБ-Гърмен си го получи. Студентите от УНСС скочиха в защита на българския професор!
127
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кезим Медев, който беше най - младият кандидат за общински съветник, продължава с успехите си и в София. Ние от ГЕРБ - Гърмен сме сигурни, че това са само първите крачки на Кезим както в професионален план така и в политиката, и заявяваме, че може да намери нужната подкрепа в наше лице.Това говори всичко ..профила ГЕРБ Гърмен и снимка с Бойко Борисов
126
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе човек, маса народ приема за окей да му пишат тройка без изпит и никой не се обажда :DТова означава едно - случилото се ги устройва.Означава още, че ги мързи на куче и нямат грам желание да тестват собствените си възможности. Също така означава, че явно смятат възможностите си за ниски, иначе биха се пробвали да бъдат изпитани, да докажат, че знаят нещо. Означава също, че са роби :D
125
6
 
7
 
! Отговори
Това е играта преди 6 години
"Университетът не е за ректора, нито за преподавателите. Те са временни явления. Студентите са константата." казва "благородния казим".Кои преподаватели са "временни"? Българските?!Кои студенти са "вечните"? Ислямистките радикалистчета!В българските университети! Българските университети без преподаватели? Българските училища без учители? Ей сега Айше от пети клас ще постне едно постче във Фейсбук срещу учителката Иванова!Да, това е играта.
124
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, ха ...лъсна им голия *** на търгашите от българското "образование".То затова България се напълни с неграмотници и некадърници с дипломи.И как няма, като се има в предвид какви *** станаха професори, чедно как (примерно Лъчо Мозъка и др. ...) Сигурно вече имаме повече професори на глава от населението от целия свят. Въздух под налягане.След като реформираха здравеопазването в бизннес, образованието в бизнес, отбраната в бизнес, резултатите са видни. За жалост са и плачевни.
123
15
 
4
 
! Отговори
Много опасно! преди 6 години
Изглежда доносникът студент Кезим Медев е воден от някакъв вечен идеал и вечна борба. Каква е тя? Всички сме "временно" на този свят. Значи той гони "вечни цели". Такава цел е например за изгони чрез насилие професорите и да ги замени с вечните истини на исляма, проповядван от ислямски молли в българските университети. Но пък е и глупав и явно радикализиран! Ще прави университет без преподаватели и ректор. Това е не само глупост, това е откровена радикализация. Полицията да си свърши работата!
122
7
 
3
 
! Отговори
зубърски душички преди 6 години
На тези, ако им бяха писали 6-ци само се чудя щяха ли да разнасят случая пак ? Просто субърските им душици са съкрушени
121
12
 
5
 
! Отговори
С умисъл преди 6 години
Из интервю на помачето Кезим в ИнфомрежаУниверситетът не е за ректора, нито за преподавателите. Те са временни явления. Студентите са константата.Значи това момче си е било нахъсано да "премахне преподавателите% и да заплашва ректора. Чудно как може да има университет без преподаватели, само със студенти? Чудно как на интелектуалния капитал на нацията лепваш етикет "временно явление". Това явно е изпълнение на поръчка, защото е напълно безсмислено и злонамерено.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оу, да, забравих за световния измекярски заговор. Ами, да направят благодарните студенти на профиДокова една подписка, като им е толкова любима, да разобличат лъжеца?Ето, ти ги разбираш нещата, стартирай една петиция. Достойните студенти на УНСС ще те подкрепят.
119
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казим Медев е Гербераст и отгоре на това е приятел на Куневица.. Знаем че всичките мюсолмани либерали го раздават..
118
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДоносите на измекярите винаги сработват. На честните хора никой не обръща внимание. Честните хора си подават оставките като проф. Докова, остават измекярите.
117
6
 
10
 
! Отговори
Бръм преди 6 години
До аха аСтудентът Медев Кезим, да покаже колко незаконни сделки е направил и разрешил като член на студенския съвет в общежитията на унсс. Това първо. Второ-да даде двойкарската си работа, а не само двойката. Защо не е снимал какво е сътворил на изпита и не го е публикувал като долното си доносче в изпълнение на заданието унищожаване на българската академия?
116
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В грешка си, работодателите също се оплакват от българското образование. Родителите също. Не се оплакват само тези, дето си взимат дипломата без изпити.
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, пиши, при него сработи.
114
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе, ще пиша във Фейса :))) Като АхМедев.
113
0
 
17
 
! Отговори
аха а преди 6 години
Защо са наказали студента? Защо им извадил на показ нааканите *** ,ли?
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, вместо да дращиш тук, пиши до прокуратурата.