Учители – детективи: Разкриват фалшиви адреси на първолаци

Ровят в НАП, НОИ и Търговския регистър, а ефектът?
14 юни 2017 07:00, Александър Попов
44
Учители – детективи: Разкриват фалшиви адреси на първолаци
Снимка: Булфото, архив

Учители от елитни столични школа са се превърнали в детективи и са тръгнали на лов за фалшиви адреси, вписани в документите за прием в първи клас.

Те проверяват, както по домовете на място, така и през системите на НАП, НОИ и търговския регистър за съответствие на заявения адрес на работата на родителите, заяви пред "Монитор" шефката на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева.

Още по темата

Това е положителна мярка, проверка на коректността на двете страни, друг е въпросът доколко може да бъде ефективна, обясни тя.

Именно заради съмнения в измами с адреси, миналата седмица стана ясно, че родители са сезирали прокуратурата за съмнения със злоупотреби.

Шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева обясни, че проверки на адресите се извършват във 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев" и 20-о ОУ "Тодор Минков". Практиката се прилага също така и в 133-то СУ "А. С. Пушкин", добави още Кастрева.

От тази година Столична община спусна единни критерии за прием в първи клас. Сред тях основна тежест има адресът на дома. Отделно се дават точки и за близост на местоработата на родителя до училището. Именно затова и учителите проверяват при съмнение тези два критерия.

Директорката на 2-ро СУ Елеонора Лилова потвърди за проверките, които организира нейното училище при съмнение за злоупотреба. Тя разказа за случай, в който родител подал адрес за месторабота в квартала на училището. Проверка в Търговския регистър обаче показала, че на мястото няма офис. Директорката обясни също, че спрямо подадените документи в друго училище, се оказало, че на един адрес живеели 9 различни лица.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
:Крепостничеството преди 3 години
не беше ли отличителна черта на феодализма.Стигнахме ли го?Защо да не може да запишеш детето си в което държавно училище искаш?Кое е това ,което свързва обучението с мястото на живеене?
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В масовия случай децата на ,,успелите" са с тотално изкривена ценностна система ,растейки в изкуствена среда ,правеща ги инвалиди и неспособни да сесправят в нормална среда, без помощта и парите на комплексираните родители. Предпочитам да подготвя децата си в нормална среда ,за да бъдат подготвени за реалния живот самостоятелно след навършване на пълнолетие. Така ще бъдат полезни и пълноценни на себе си и околните, сами поемайки отговорност и контрол над живота си
33
0
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
В грешка си- частното образование не е гаранция за качество. Най -вече осигурява сигурност и усилено изучаване на чужди езици. Коментарът за некадърност е присъщ за комплексираност
32
0
 
8
 
! Отговори
До Успял българин преди 3 години
Сигурно се шегуваш. Имам поглед върху частните начални "училища". Специално за едно в Княжево. Прекрасно и модерно място е, в която децата казват- "о, четенето е толкова демоде", а децата не научават основни неща за света, в който живеят. Но не са виновни, толкова децата, пък и училището.Каквито са ни "успелите" българи такива и децата им. Учил съм в едно от първите частни училища през 90те. Там основните теми на 13 год бяха кой с каква дрешка е с кого се е изчукал и каква нова дрога пробвал
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом сме я докарали до там,че и началните училища са на няколко скорости,време е търтеите в МОН да се замислят,а не да експериментират всяка година с нови планове,програми и по няколко учебника по един и същ предмет!
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всички училища са като гореизброените, нямаше хората да се опитват да хитруват, госпожо Кастрева. Всеки родител иска за за детето си добро образование, в училище с добра материална база и при добри педагози. Осигурете ги и няма да се налага учителите да бъдат детективи.
29
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Чудят се каква простотия да измислят ,за да симулират дейност. Адресната регистрация в Испания се подновява на всеки три месеца, а за настоящ адрес се изисква договор за наем, платен наем, ток и вода при нова регистрация, и е един от критериите за записване в училище
28
1
 
5
 
! Отговори
аз там преди 3 години
Просто системата е сбъркана и прави хората на луди. Целта е да ти набутат детето смес с други без да имаш избор. За техните в Горна баня дето с автобусите ги карат да не би да е на териториален признак?

И точно НОИ и НАП ще си отворят регистрите за учителките да проверяват ... тотална неграмотност на всички нива...
27
1
 
6
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Хахаха, до там ли я докарахме ? Горките ни дечица ... където и да ги запишете, ще ги провали системата. Който го може , най-добре да си образова децата в къщи.
26
5
 
1
 
! Отговори
ПРИ ГЕРБ Е ТАКА преди 3 години
СТИГА СТЕ ПИСКАЛИ.
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всички с фалшива регистрация - децата им да се запишат в училище в краен квартал
24
2
 
3
 
! Отговори
145 преди 3 години
Кастрева, защо мълчиш за 145? Приватизираното от "сдружение" у-ще.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как се прави проверка "чрез системите на НАП и НОИ", след като съдържащата се в тях информация е защитена и достъп се предоставя по специален ред?
Значи отива даскал Ботьо в НАП и иска декларация на работодателя Х, после отпрашва към НОИ, за да му кажат дали родителят У се осигурява при работодателят Х.
Смях и трагедия!
22
0
 
10
 
! Отговори
22 ... преди 3 години
А най-смешна се оказва самата Кастрева.
Подобно нещо може да разпореди наистина тотално неграмотен в правно /и друго/ отношение човек. Какво прави тази жена на този пост? Така ли ще реши проблем, който реално няма в дъното си адресната регистрация на децата, а много по-дълбоки и важни неща?
Смешна и жалка картинка е цялото ни образование. И останалите ресори - също. Но то води пред всички, наред със здравеопазването.
21
6
 
7
 
! Отговори
Наистина ли са ни преди 3 години
толкова глупави учителите?
"Те проверяват, както по домовете на място, така и през системите на НАП,НОИ и търговския регистър за съответствие на заявения адрес на работата на родителите,заяви пред "Монитор" шефката на Регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева."
Кой измисли тази тъпотия?Това, че едно дете в момента не обитава едно жилище няма нищо обко с адресната му регистрация.Може да е у баба си за лятото.В ТР пък какво ще видят?Тия са тотално изперкали и правно неграмотни!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак решават задачата откъм резултата.
И как установяват "фалшиви адреси"?
Никак. Просто кьор фишеци-квази новини.
Нищо такова не могат да установят.Има си ред и ако не запишат дете с официална адресна регистрация, която дава повече точки, родителите му ще спорят и ще спечелят.Това дете може да си е на село през лятото.Всеки ще се оправдае някак.
Проблемът не е в това, а в централизираната икономика на държавата,доколкото може да иде реч за икономика въобще. И в ниското качество на образованието
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължавайте да избирате за кмет Фъндъкова и нейните послушковци за общински съветници и ще става все по-зле. Те техните деца са ги уредили и им дреме за вашите.
18
3
 
13
 
! Отговори
sante_dog преди 3 години
Това с адреса на офиса е супер смешно. Ако работя от вкъщи. Отделно в ТР се записва адреса на за кореспондденция и управление на компанията, но реално може да работиш в друг обект на компанията. Отделно много фирми са регистрирани на адреса на собственика. А ако съм дистрибутор и по цял ден обикалям и разнасям стоки. Къде ми е офиса- Цяла София/България/Европа?

Проблема е защо има училища които предлагат НЕкачествено образование. А не защо хората иска добро за децата си!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
граничните пунктове да подават информация в неиспуо за децата,напуснали страната-така няма да има мъртви души,а реални души и държавата няма да хвърля пари на вятъра.много училища ще затворят.да бъде създадена и социална полиция-да върши детективската работа
16
1
 
17
 
! Отговори
i6 преди 3 години
Това ми навява спомени от преди 30-40 години - учителите обикаляха по жилищата да издирват децата за първи клас.