150 хиляди деца от уязвимите групи – вън от училище

Местят се в София, във Варна, но никъде не се регистрират
26
150 хиляди деца от уязвимите групи – вън от училище
Снимка: Булфото, архив

150 хиляди деца от уязвимите групи не ходят на училище и детска градина, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на дискусия за мерките за задържане на децата в образователната система.

Всяка година 15 хиляди деца отпадат от училищната мрежа, като половината от тях заминават с родителите си в чужбина, уточни Такева.

Според нея общините, МВР и другите институции трябва да затегнат дисциплината за регистрирането на семействата, които се местят от едно населено място в друго.

"Ако се направи проверка, ще видите, че една голяма част от хората от уязвимите групи идват в София, идват във Варна, но те не са се регистрирали, така който и да иска да направи проверка и да обхване техните деца в училище или в детската градина, не може да го направи", обясни Такева.

На дискусия, организирана от просветното министерство, вицепремиерът Томислав Дончев прзизна, че проблемът със задържането на децата в училище няма как да бъде решен с усилията само на една институция.

"Ако искаме резултат, трябва да се мобилизира целият държавен апарат. В решаването на този проблем трябва да се включат всички структури на МОН, на МТСП, на МВР, както и местната власт", отбеляза той.

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев обясни, че се предвижда промяна в механизма на делегираните бюджети, а от септември се предвижда увеличение на заплатите на педагогическите кадри с 15% и това е отразено в стандартите.

Предстои приемането на новите стандарти в края на годината, където ще се види увеличението на заплатите през 2018 г., добави Кирил Ананиев.

Образователната политика има за цел да се постигне по-високо качество на образованието и по-добър достъп до него или казано на "финансов език" постигане на по-ефективно използване на публичния ресурс, който се предоставя на образованието. Целта е българските деца и младежи да бъдат конкурентни на своите връстници по света, обясни заместник-министър Ананиев.

Добрата новина е, че правителството е поставило за свой приоритет образованието, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той отбеляза, че МВР има ясното съзнание, че подрастващите трябва да са там, където им е мястото - в училище. МВР има национална програма за детско полицейско управление, по която са открити 201 детски полицейски управления и са обучени над 4500 деца по различни модули по програмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас... Бъдещето на България става все по-черно.