БЗНС и Съединението на изпита по история в СУ

991 са кандидат-студентите, подали заявления за явяване на изпита
Обновена: 17 юни 2017 10:43 | 17 юни 2017 10:40,
15
БЗНС и Съединението на изпита по история в СУ
Снимка: архив, Булфото

В 9:00 часа в 65-ата аудитория в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" започна изпитът по история на България. Кандидат-студентът Денислав Танчев от София изтегли двете теми, от които избират да пишат явилите се на изпита по история на България, съобщи пресцентърът на СУ.

От подготвените от изпитната комисия теми са изтеглени - "Самостоятелно управление на БЗНС (1920-1923 г.)" и "Обявяване и защита на Съединението", както и вариант 1 на теста. 991 са кандидат-студентите, подали заявления за явяване на изпита по история.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова е поздравила кандидатите и изразила увереността си, че са тук, за да покажат пространно знание за историята. 

"За някои от вас историята е призвание или ще бъде такова, за други е път към успеха, за трети - вероятно любопитство към тайните на миналото", е отбеляза проф. Божанкова и е добавила, че за всички е важно да покажат това знание и това разбиране, което да убеди комисията, че са достойни да станат студенти на Софийския университет.

Деканът на Историческия факултет и председател на изпитната комисия доц. Тодор Попнеделев е приветствал кандидатите и е отбелязал, че са на правилното място и в истинския университет. Пожелал е да им "върви по вода и да направят това, което искат и могат". Членовете на изпитната комисия са проф. Пламен Митев, проф. Веселин Янчев и доц. Георги Николов.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по история, са: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; История; Археология; Етнология; История и география; Архивистика и документалистика; Минало и съвремие на Югоизточна Европа; История и философия; Хебраистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

С изпит по история на България и с изпит по български език и литература бъдещите студенти могат да запишат специалността "Право", а с успешно взети изпити по история на България и по английски, немски, френски, испански или италиански език - специалността "Международни отношения".

С изпити по история на България и по английски, немски, френски или испански език кандидат-студентите могат да запишат специалността "Европеистика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Това с двете теми за изпит съм го пропуснал , но доколкото виждам е във връзка с отмяната на казармата през 2007 , тъй като до тогава много хора гледаха да ги приемат , за да я оттърват . Точно заради псата на достатъчно желаещи
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
две теми има за избор от 10 години насам когато аз кандидатствах. И между другото това да не избера Софийския беше една от най-умните постъпки, които някога съм правила. Лежи на стара слава и надути преподаватели. И степента до която студент ще утилизира образованието си зависи не от ВУЗа, а от .. студента! Естествено има ВУЗове магнити за по-особена група студенти като НБУ, УНСС и Свободните. Вече едва ли не който не е поискал, той няма диплома
4
3
 
5
 
! Отговори
Уау! преди 6 години
Имат две теми и могат да избират?!? доста са го закъсали университетите ни!! Количество, за сметка на качество!
3
3
 
5
 
! Отговори
тоа па, преди 6 години
първия коментар е бас-бая слаб в сивото вещество... :) като на педито евгени минджев, дето пита защо няма световно известни модели или актьори от България..?!
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЪЕДИНЕНИЕ ,С КОЙ ??????
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е що БЗНС , а не партия ГЕРБ например.