Бъдещите студенти: По-малко икономисти, повече инженери

МОН: Да се свие и приемът в "Туризъм", да се увеличи в педагогика
20 юни 2017 14:07,
26
Бъдещите студенти: По-малко икономисти, повече инженери
Снимка: архив Булфото

По-малко икономисти и повече инженери трябва да приемат университетите, смята просветният министър Красимир Вълчев.

На дискусия, посветена на кадрите, които подготвя висшето образование, той обяви, че е необходимо да се намали приемът и финансирането по част от професионалните направления във ВУЗ-овете. Това са предимно специалностите, създадени през последните 25 години.

Още по темата

"Става дума най-вече за професионални направления Икономика, Администрация и управление, както и Туризъм. За повечето позиции там е необходимо средно образование", каза просветният министър, цитиран от "Дарик".

Той обясни, че се планира да се стимулира приемът в инженерните професионални направления, както и в аграрните и педагогическите, тъй като там има най-голям недостиг на кадри.

На форума, организиран от КНСБ, синдикатите акцентираха на проблемите, свързани със заплащането на преподавателите в университетите.

Има сериозна разлика в средните заплати - например 2060 лв. е средното възнаграждение в Икономическия университет във Варна, а 860 лв. е за Минно-геоложкият университет в София.

Според КНСБ най-онеправдани са младите асистенти, които средно получават 600-700 лв. месечно. Синдикатите настояват за увеличение с поне 20%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да увеличавате приема в Педагогика, повече млади учители няма да намерите с тези мизерни заплати. Сега за 3 места в Педагогическия се бори половин студент.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз това казвам. Тея хиляди икономисти годишно са излишни и само горят пари за подготовка на хора, които няма как да бъдат реализирани после. *** инженер да станеш е трудно и "работливия" български народ не иска.