Жилището според училището – новият избор на родителите

Майки и бащи купуват дом в квартала, в който искат да учи детето им
26 юни 2017 07:00,
29
Жилището според училището – новият избор на родителите
Снимка: архив "Булфото"

Училището, в което детето ще бъде записано в първи клас, е новата основна причина, поради която хората избират в кой квартал да закупят жилище.  

Родители масово купуват дом в кварталите, които са в близост до школото, в което искат да запишат детето си, когато стане първи клас. Майките и бащите правят това, защото адресът има основна тежест при приема на най-малките ученици.

"Например майки и татковци са ставали новодомци в райони около столичните 73-то СУ и 51-во СУ", разказа министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред "Монитор".

Още по темата

Той допълни, че родителите обикновено правят това, когато децата им са между 3 и 5 години.

Преди дни стана ясно, че от следващата година се очаква постоянният адрес в София да има по-голяма тежест за прием в първи клас. Възможни са няколко варианти за конкретния механизъм.

Един от тях е критерият постоянен адрес да има тежест над 51%.

Вторият е да се дават различен брой точки в зависимост от годините, в които семейството е било на този адрес.

Друг вариант е постоянният адрес да е единственият критерий и при равен брой точки да се прави вторично класиране. Също така ще се обсъжда вариантът от следващата кампания за прием в първи клас да се въведе и уседналостта.

Просветният министър обяви, че се очаква въвеждането на единна електронна система за прием за първи в клас, по подобие на тази за детските градини. Тя обаче може да влезе в сила най-рано от учебната 2019 - 2020 година.
До идеите за нови критерии за прием на децата в първи клас се стигна след като родители сезираха прокуратурата със сигнали за злоупотреби на майки и татковци с адреса на семействата им. 

Заради подозрения в измама някои столични училища дори  правеха проверки за достоверността на заявените от родителите адреси. Тази година за първи път Столична община спусна единни критерии за прием, които бяха задължителни за всички училища.

Миналата седмица стана ясно, че незаетите места за първи клас в столицата след трето класиране са общо 1356.

Повечето престижни училища са напълнили паралелките и няма нито едно свободно място. Сред тях са 73-то СУ "Владислав Граматиков", 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов", 51-во СУ "Елисавета Багряна", 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев", 32-ро СУИЧЕ, 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията, 20-о ОУ "Тодор Минков", 22-ро СУ "Г. С. Раковски".

Пълният списък със свободните места в конкретните училища може да се види на сайта на Регионалното управление по образование. Попълването на свободните места в София ще продължи до 14 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Брех...и после ми говорете, че българите били бедни! Е*гати баровците! Другарката *** - дали ще си купи жилище в САЩ?Народа и осигури парите! Глупости на търкалета в общи линии! И като знам какви са лихвите по кредитите - жална им майка!Колега на брат ми се включи в кооперация "на зелено" ...приключи с плащането на кредита...жилище не получи - за сметка на това - инфаркт на 50...фирмата обяви несъстоятелност преди години!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем се побъркаха