Жилището според училището – новият избор на родителите

Майки и бащи купуват дом в квартала, в който искат да учи детето им
26 юни 2017 07:00,
29
Жилището според училището – новият избор на родителите
Снимка: архив "Булфото"

Училището, в което детето ще бъде записано в първи клас, е новата основна причина, поради която хората избират в кой квартал да закупят жилище.  

Родители масово купуват дом в кварталите, които са в близост до школото, в което искат да запишат детето си, когато стане първи клас. Майките и бащите правят това, защото адресът има основна тежест при приема на най-малките ученици.

"Например майки и татковци са ставали новодомци в райони около столичните 73-то СУ и 51-во СУ", разказа министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред "Монитор".

Още по темата

Той допълни, че родителите обикновено правят това, когато децата им са между 3 и 5 години.

Преди дни стана ясно, че от следващата година се очаква постоянният адрес в София да има по-голяма тежест за прием в първи клас. Възможни са няколко варианти за конкретния механизъм.

Един от тях е критерият постоянен адрес да има тежест над 51%.

Вторият е да се дават различен брой точки в зависимост от годините, в които семейството е било на този адрес.

Друг вариант е постоянният адрес да е единственият критерий и при равен брой точки да се прави вторично класиране. Също така ще се обсъжда вариантът от следващата кампания за прием в първи клас да се въведе и уседналостта.

Просветният министър обяви, че се очаква въвеждането на единна електронна система за прием за първи в клас, по подобие на тази за детските градини. Тя обаче може да влезе в сила най-рано от учебната 2019 - 2020 година.
До идеите за нови критерии за прием на децата в първи клас се стигна след като родители сезираха прокуратурата със сигнали за злоупотреби на майки и татковци с адреса на семействата им. 

Заради подозрения в измама някои столични училища дори  правеха проверки за достоверността на заявените от родителите адреси. Тази година за първи път Столична община спусна единни критерии за прием, които бяха задължителни за всички училища.

Миналата седмица стана ясно, че незаетите места за първи клас в столицата след трето класиране са общо 1356.

Повечето престижни училища са напълнили паралелките и няма нито едно свободно място. Сред тях са 73-то СУ "Владислав Граматиков", 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов", 51-во СУ "Елисавета Багряна", 2-ро СУ "Акад. Емилиян Станев", 32-ро СУИЧЕ, 31-во СУЧЕМ, известно още като Бастилията, 20-о ОУ "Тодор Минков", 22-ро СУ "Г. С. Раковски".

Пълният списък със свободните места в конкретните училища може да се види на сайта на Регионалното управление по образование. Попълването на свободните места в София ще продължи до 14 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожелавам на сегашните първокласници един ден така трудно да влязат и в университет, и висшето образование отново да значи нещо.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа се тормози повече за това къде ще учи детето в първи клас но не и дали ще следва в университет.И още един пример затова, че прехвалената демокрция е власт на малцинството над мнозинството- заради прецедент в София с ДВЕ училища, ще берат "гайле" всички в страната.Така е като се оставихте да ни управляват илитерати и еднокнижници.
20
1
 
0
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
Господин Граматик, аз явно съм от тозиdanybon/obrazovanie/klasacia-na-uchilstata-v-sofia-nvo-4-class-2016/, а Вие?
19
1
 
4
 
! Отговори
От провинцият сми преди 6 години
Скоро в Бг няма хора да има, но те пак пускат измислени новини за покупка на жилища. Хората масово бягат в чужбина и тук след има няма 20 години, в елитните училища ще ходят масово хора от малцинствата.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ко неКакви шопски проблеми, хахахха - 99% от учениците са деца на хора от провинцията
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го вярвам, но все пак има логика, качествата на един квартал до голяма степен се определят от ресурсите за децата- училища, градини, парк, поликлиника и т.н. Нормално е човек да държи на удобството, особено когато купува жилище, а това все пак не се случва всяка година.
16
0
 
0
 
! Отговори
Irasmio преди 6 години
Daje im naemat savsem otdelni jilista na takiva deca i na tehnite dresiori...za po-visoka koncentracia v ucheneto na starobulgarskia ezik...
15
0
 
1
 
! Отговори
HubuDabi преди 6 години
***....pazarat na palatki mnogo narasnal...
14
1
 
3
 
! Отговори
Владислав Граматик преди 6 години
До Мама на Двама: Извинявай, но ти в кой свят си ? В БГ качествените общински училища за в пъти за предпочитане пред 95 процента от частните.
13
3
 
9
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
Глупости, ако имаш пари за "ново" жилище до качествено училище, със сигурност имаш за частно училище, с което си пестиш мноого драми с местене и майстори ;). Аман от измислени новини.
12
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 години
Welcome to the real world!
11
0
 
18
 
! Отговори
Владислав Граматик преди 6 години
Добре, че в гимназията се влиза с оценки, че инак голямо купуване и продаване на жилища ще падне... Извън шегата, тук във Варна е подобна ситуацията. Записвах сега първокласник и в установих, че в 4-те водеши се за елитни основни училища имаше масова истерия, сменяне на адреси и т.н Аз лично имам познати които хич не живеят реално близо... но всички се "водят" до желаното училище по адрес.
10
3
 
7
 
! Отговори
ко не преди 6 години
ко ни интересуват там шопските проблеми? оревахте орталъка! елате в провинцията - няма деца за училищата! Блйскате се там ***, после ревете!
9
0
 
11
 
! Отговори
и в европа и в usa преди 6 години
В цял свят е така- в Щатите рейтинга на един жилищен район е именно качествено общинско училище ( частните са друга бира) и в Англия учиш , раждаш и тн според района на живеене. Като си в район с ***- там си учиш и ти
8
2
 
29
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Да бе, то да си купиш жилище е като да си купиш едно кило луканка :) Аре бегай. И после лапето като порасне какво? Ще си купят друг до университета, а? :))))
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не останаха учители, тия се юрнали да си купуват апартаменти до училищата... сладури.
6
3
 
3
 
! Отговори
Циник до 6 преди 6 години
Плазмодий...мърдаш ли още
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно винаги, когато едно младо семейство е мислило да закупи жилище се има предвид първо къде ще е училището. Не само в София, а и във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора.... Недейте да пишете глупости и да си измисляте "новини".
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, възможно е човекът да е получил инфаркт не заради фалита и изгорелите пари, а заради невъзможността да си запише детето в предпочитаното училище (според статията). Все пак да пожелаем на човека да се възстанови бързо!
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възможно е да има такива случаи, но очевидно са изключения. Съвпадението да имаш дете на точно определена възраст, да имаш поне част от парите за нов имот, и да имаш намерение да купуваш имот, явно ще касае много малко хора, за да се говори за тенденция.