Иновативно училище търси деца с интерес към изкуства и чужди езици

90% от завършилите "Артис" продължават образованието си в професиите на бъдещето в чужбина
5 юли 2017 10:42, Екип на Dnes.bg

Училище записва в осми клас деца с изявен интерес към изобразително изкуство и чужди езици. Училището е "Артис" и наскоро получи статут "иновативно" от Министерство на образованието. Заниманията с изкуство и овладяването на чужди езици помагат на децата да развият умения, които се търсят от все повече работодатели по света – творчески подход при решаване на проблеми, адаптивност, работа в екип, емоционална интелигентност, любознателност и учене през целия живот. 90% от възпитаниците на "Артис" продължават обучението си в чужбина.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) 50% от работните места днес вече могат да бъдат заети от роботи. "В бъдеще тази тенденция ще се запази и все повече професии ще се автоматизират", споделя Даниела Тодорова, директор на иновативното училище "Артис". "Същевременно ще се увеличава търсенето на професионалисти, които владеят свободно чужди езици и имат умения, които изкуството им помага да развият. Нашите възпитаници продължават образованието си в добри университети в България и по света благодарение на подготовката си при нас. Една от възможностите, които училище "Артис” предлага и осигурява на завършилите зрелостници, е прием направо във втори курс в Нов български университет в специалностите от департамент "Изящни изкуства”, допълва тя.

Като част от традиционното партньорство с университета през май т.г. "Артис" получава покана гимназистите да направят изложба там. С портфолиото си с рисунки от "Артис" пък Димитър Трайков печели миналата година пълна стипендия за графичен дизайн в Оксфорд".

Иновативно училище търси деца с интерес към изкуства и чужди езици
С рисунките си от "Артис" Димитър Трайков спечели пълна стипендия в Оксфорд

"Ние търсим деца, които имат смелостта да мислят извън кутията", коментира Пламен Натов, собственикът на училището и създател на сугестопедични езикови центрове "Алегро Виваче”. "Нашите ученици не биха се чувствали добре в една стандартна система, защото те възприемат информациията и света по различен начин, усвояват знания с помощта на изкуството. Това обаче не означава, че при нас не се учи. Напротив, тази година "Артис" е на едно от първите места по резултати на държавните зрелостни изпити по английски език със средна оценка отличен 5,84. Половината от нашите възпитаници имат пълни шестици на този изпит. Те владеят еднакво свободно два езика, английски и италиански", пояснява той.

Проучване показва, че в "Артис" родителите ценят най-много преподавателския екип (усмихнати, позитивни и лъчезарни учители; магистри по изкуствата, действащи художници), сугестопедичния метод в усвояването на чужди езици, спокойната и подкрепяща приятелска атмосфера, и малките паралелки от по 8-10 човека. За учениците най-ценно е "съчетанието между типичната езикова гимназия и училище по изкуства ", както и това, че ходят с желание на училище. Попитани как биха описали "Артис" с три думи, децата отговарят: "Любов, свобода и положително отношение".

Частно средно училище "Артис" е създадено преди 17 години. В него се обучават деца от 1-ви до 12-ти клас. Дипломата, която учениците получават в края на обучението си, комбинира интензивно изучаване на чужд език и профил изобразително изкуство. Принципите, които училището следва, са: хармония в средата и отношенията, развитие, вдъхновение, професионализъм, отговорност, сътрудничество и принадлежност. От 3 години "Артис" има нов собственик и управление, като за този период броят на учениците е нараснал с близо 80%

За повече информация или среща се обадете на телефон: 0882 024 821.
 


Още по темата: Артис
Още от
Спонсорирано съдържание