Мама на служба в МОН или общината? В 1 клас с предимство за децата!

Допуска се, че с предимство се приемат деца на работещи в държавната администрация
Обновена: 10 юли 2017 13:07 | 10 юли 2017 13:02,
37
Мама на служба в МОН или общината? В 1 клас с предимство за децата!
Снимка: архив, Булфото

Деца на държавни и общински чиновници имат предимство при класирането за прием в първи клас в някои от училищата в София. Това е установила Върховна административна прокуратура след произволно проучване на допълнителни критерии за класирането на първолаците.

Още по темата

От ВАП са оспорили разпоредбите пред Административния съд в София и са сезирали Комисията за защита от дискриминаця.

Допълнителните критерии са въвдени от педагогическите съвети на някои училища. Според тях се дава предимство на деца, чиито родители към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, Столична община или държавната администрация.

Бонус класиране в първи клас има и за дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация. Предимство се дава и на дете на работещи в сферата на образованието и т. н.

От прокуратурата обясниха, че след като са започнали разследването са получили и още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии. И тези изложения са изпратени на Комисията по дискриминацията по компетентност.

Според ВАП Комисията по дискриминацията не се е ангажирала достатъчно със случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Все си е тая и преди и сега- нашенецът така разбира нещата и няма да се промени нищо.И да политизираш българския манталитет, нищо няма да се промени. Оня ще си иска 20 пари на пътя дето го уволниха(друг път да знае кво иска, или да не иска такива кокошкарски суми, да става за резил), тука ще си е така със записването. Абе щом си оптимист, ок. У нас шуробаджанащината трябва да се узакони и всичко да миряса.
10
0
 
16
 
! Отговори
урк преди 6 години
Това си е узаконена корупция...онази на белите якички.Ама така са го направили,че да не ги пипнат...ейййй царе сме на това!!!Били държавни???
9
0
 
20
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Ако до преди 89, нещата ставаха с връзки, сега стават с още повече връзки. Вече всичко действа на принципа мой човек, и простолюдието остава да .... супата. Много хубаво че мама е в общината, или учителка. Ама това не трябва да е критерий. Неможе зсамо защото мама е учителка в някое училище на другия край на София, детето и да има точки във съвсем друго училище. Ако е да се дават точки, за това че мама е учителка трябва да са само ако е в същото училище. Всички други критерии са дискриминация.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи мамините синчета продължават да се толерират още от тази крехка възраст? Честито на печелившите!
7
4
 
23
 
! Отговори
dk преди 6 години
четейки си спомних как 63-64 та година ходех за хляб в местната фурна и чакахме простолюдието да изкарат типовия хляб ,а за служителите от администрацията без опашка отделно гише бял хлябтъжно о то много ,но тези привилегии ми напомнят точно това ,което отричахме и ни беше втръснало и досега на 62 години не обичам типов хляб ,заради загнездените комплекси за 2 качество човекгадове с гадовете пак си пробутвате екстрите на нашия гръбне че например всички деца на известните не учат
6
1
 
26
 
! Отговори
лошо преди 6 години
А критикуваха властта преди 1989г.че имало връзки и привилегии!новите чиновници ги надминаха по привилегии....
5
1
 
16
 
! Отговори
Един преди 6 години
Както при Тошо и БКП-привилегии! Както казва предният коментар жалък и *** неграмотен народ.
4
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдааа, модела "Боко-Картофка" в действие.Високи заплати и привилегии за администрацията която НЕ ПРОИЗВЕЖДА НИЩОа после се чудите що държавата е закъсала.............Кой луд ще отиде да работи в частният сектор???До 2009-та хората се бореха да получат работа в частна фирма а след като Тиквонийдойде на власт всички започнаха да се бутат на държавна службица като при соца.И пак се питайте КОЙ гласува за главанака от Банкя.Жалък и *** народ.
3
1
 
31
 
! Отговори
Демокретенугов преди 6 години
Какво чудно има - някога предимство за децата на АБФК(активен борец против фашизма и капитализма), а сега за децата на администрацията - преден пост на властта и активни избиратели.Нека има предимство за дете на учител, но твърдо не за дете на хрантутник.
2
5
 
10
 
! Отговори
Bubu преди 6 години
V tazi zagubena darjava nyama smisal da se jivee.Hora byagayte v cujbina i dayte dobro nacalo na decata si.
1
0
 
45
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Ама от ВАП изчакаха да мине класирането, да се запишат децата на готованците от администрацията и тогава оспориха. Евала за бързата реакция. Нищо че критериите се знаят от началото на годината...