След 7 клас: И в най-елитните школа има още свободни места

Само в Немската гимназия в София всички бройки са заети
11 юли 2017 14:10, Василия Пейчева
6
След 7 клас: И в най-елитните школа има още свободни места
Снимка: Архив, Reuters

Дори в най-елитните гимназии в София на трето класиране остават незаети места, макар и единични. Това става ясно от данните за последния етап от класирането на седмокласниците в гимназиите в столицата.

Още по темата
В момента свободните места за трето класиране са 1363, като най-много от тях - 1306 - са в профилираните и професионалните училища без квоти за момичета и момчета, пише "Сега".

Единствената гимназия, която вече е запълнила отпуснатия план-прием, е 91-ва Немска езикова гимназия. В Софийската математическа гимназия свободните места са 3, а в технологичното училище "Електронни системи" към ТУ-София - 1 бройка.

Втора Немска гимназия е обявила 2 свободни позиции за момичета и още толкова за момчета, а Испанската - едно място за момче и две за момичета. В Първа английска гимназия има място още за 8 души (по 4-ма от двата пола), във Втора английска гимназия - за 6 момичета, а във Френската - за 3 момчета.

Шефката на регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева прогнозира, че след третия етап на класиране ще има още закрити паралелки. Все още не се знае колко ще са те.

По думите й рискови са главно паралелките в училища в отдалечените райони на София. На първото класиране в София бяха закрити 5% от профилираните паралелки и 11% от професионалните.

От РУО-то се надяват 272-те деца, които са получили двойки на изпитите от националното външно оценяване и са участвали в поправителната сесия, сега да се включат в третото класиране. Общо 294 ученици са останали пък некласирани на втория етап.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да завършиш основно образование след 7 клас е пълна глупост. Милена Дамянова и кръга около нея са виновни за сегашното положение. Това е опит да се напълнят гимназиите с ученици и да се ликвидират основните училища в малките селища,където учениците са главно роми, както се вижда пак не стигат ученици. Те няма да стигнаг и следващата и последващата година,ще се закриват паралелки и специалности,след това средни училища и така ще бъде.Държавата се нуждае от необразовани граждани-това е извода
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ан

а на тебе да ти пуснем ли такъв тест, да не се окаже, че ти липсва нещо в мирогледа на тебе... кисело ли е гроздето?
4
1
 
6
 
! Отговори
ан преди 1 година
набедени за елитни
учат само езици и заминават,а в смг имат по няколко деца в клас с които работят,за да се хвалят с първи места на състезания1а останалите просто си преписват и с голямо самочувствие за математици
пуснете им тест по химия физика биология география да ги видим колко знаят,а това са предмети в основата на мирогледа,който тотално им липсва
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тогава защо е този стрес и за деца и родители когато всички са приети и дори има свободни места, ама няма ученици и сега чакат двойкаджийте да си вземат изпита с оценка 2.51 за да се включат в класирането. Закриват паралелки. Така закриваха и детски градини. 2000 год. например не се родили много деца, следващата също. Закриваме. После наколко години били по силни, обаче места вече няма. Айде да плащате по много левове за частни. Зер и те трябва да ядат. Няма само държавно и евтино.
2
3
 
8
 
! Отговори
цццц преди 1 година
Елитни гимназии!?
Къде е това?
Наистина ли вярвате, че с делегираните бюджети има елитни гимназии?
1
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Езиковите трябва да се закрият защото са антибългарски и емигрират след училище.