1988 кандидат-студенти посочили "Психология" в СУ, местата - 63

Проф. Герджиков: Университетът е най-мечтаният ВУЗ
12 юли 2017 16:04, Анисия Иванова
20
1988 кандидат-студенти посочили "Психология" в СУ, местата - 63
Архив: Булфото

На първо място от първото класиране в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за поредна година е специалността "Психология", следвана от "Публична администрация", "Социология" и "Английска филология", а веднага след това са четири специалности, свързани с информатиката и информационните технологии. Това са "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Информатика" и "Информационни системи", като преди "Информатика" е "Българска филология". Това заяви днес на пресконференция ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков и отбеляза, че вчера излязоха резултатите от първото класиране, които показват, че "интересът към Софийския университет расте".

Той отбеляза, че тези четири специалности, свързани с информатиката, биха били на първо място, ако бяха в една специалност. Специалността "Право" е на десето място, но продължава да бъде много търсена, като това се отнася за всички най-желани 20 специалности в СУ, коментира ректорът.

Той каза, че специалността "Психология" е посочена от 1988 кандидат-студенти, а местата за прием са 63. Това означава, че има 30 кандидати за едно място в специалността, отбеляза проф. Герджиков. Той обясни, че за новоразкритата специалност "Графичен дизайн", при кандидатстването за жени - всички са били с най-високия бал 12, и няма приети без този максимален бал.

От общо 109 специалности в СУ през тази година само в седем от тях не се признават за прием оценките от матурите. Сред тях са регулираните специалности - "Медицина", "Фармация", "Журналистика", в които се кандидатства само с изпити. Второто класиране ще излезе на 18 юли, а третото - на 25 юли.

По думите на ректора СУ остава най-желаното българско висше училище, като кандидат-студентите ни през тази година са 7230, или със 730 кандидати повече от миналата година.

Кандидатите сега са 7230, в първия етап са класирани 5576 кандидат-студенти, а местата за прием за учебната година в Софийския университет са 4916. От СУ обявиха, че ще приемат всички кандидати, които са с равен бал в специалностите.

Кандидат-студентите в национален мащаб намаляват и затова увеличаването им в СУ е голям успех, коментира ректорът. По думите му няколко са причините за този успех, като първата от тях е свързана с реформата, която Министерството на образованието и науката прави през последните години.

Ограничението на приема в специалностите с по-ниско качество в различни университети през последните две години насочва кандидат-студентите към висшите училища и специалностите, в които качеството е по-високо, каза проф. Герджиков.

Той отбеляза, че от СУ са преработили основно онлайн платформата за подаване на документи и сега много малка част остава на кандидат-студентите да "попълват на ръка". СУ има 18 сгради и 6-7 кампуса и вече може при записването кандидатите да платят на касата във всеки кампус за всяка специалност, обясни ректорът. Според проф. Герджиков "примамливо за кандидат-студентите е, че СУ е на първо място в рейтинговата система в почти всички професионални направления, в които предлага обучение".

За повечето ни кандидати помогна и тестът на изпита по български език и литература, който го доближи до формата на матурата в 12-и клас, каза ректорът, цитиран от БТА

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 6 години
Всеки търси лесно и доходно! Седиш си и ала-бала , разтягаш "локуми!"
17
0
 
2
 
! Отговори
да се знае преди 6 години
качествени юристи готви само софийски университет, а другите правни факултети са алабала, юристи с купени дипломи от платени факултети.Правната система в България щесе оправи когато за съдии и прокурори първо назначават завършили софийски универси-тет.Вижте случая с двете варненски прокурорки от районна прокуратура, и двете са завършили не софийски университет.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 1956г и най-вече след 1989г БГ се управлява от пълни ***-кликата Кобурготски-Живков и с-ие! Кому е необходимо да "произвеждаме" образовани кадри за държавна сметка и безплатно да ги "екпортираме" в чужбина,а да внасяме лук от Холандия,моркови от Англия,картофи от Испания,домати от Турция и т.н.? А се знае,че в Европа БГ е с най-добри условия за производство на селскостопанска продукция!Ако "висините" не управляват по новому,а "низините" не искат да живеят по старому следва РЕВОЛЮЦИЯ !
15
4
 
1
 
! Отговори
дон преди 6 години
като гледам числото,нужна им е терапия, а не логия
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Философия се влиза лесно и с матура. Друг е въпросът, че е трудна специалност и не е лъжица за всяка уста. Но се избутва лесно, въпреки че преподавателите са леко дръпнати и надменни, ако имаш късмет и с невежество и без разбиране, можеш да имаш и висок успех, неподплатен, разбира се със знания...жалка работа, на никой не му пука - учи ли ти се, не ти ли се учи.
13
7
 
4
 
! Отговори
булшит преди 6 години
Избирайки прагматична специалност като Счетоводство пред СУ и тралала специалност като Психология преди 10 години беше най-доброто решение в живота ми. Бакалавърската ми степен се призна в Англия, успях да завърша магистърска степен тук и сега живота ми е песен. Не зная що за въздухари се превъзнасят по Психологии, Философии и разни там измислени специалности без бъдеще. Сигурно 1% от завършилите Право се реализират добре. Да мислят трезво
12
8
 
5
 
! Отговори
Qwerty преди 6 години
Студентите са в пълна заблуда. Жалко, че родителите им също. Това са професии като цяло за средняци без да обиждам никого. Престижни професии са свързани с математика, икономика, финанси, медицина, инжинерство, право, физика. Със сигурност пропускам още няколко.
11
0
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Олигофрено педагогика му е майкатааааааа....
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗА ПРОГРАМИСТИ И ЗА МЕДИЦИНА СЕ ИСКА АКЪЛ, А ТУК САМО СЕ ЗУБРИ.
9
5
 
8
 
! Отговори
Психо преди 6 години
Че лудите станаха много, ама чак пък от психолози на килограм... Не мислят младите, ама щото е модерно явно напоследък.
8
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли кой да им каже на тези деца, че с тези специалности са за никъде. За програмисти да учат и медицина. Другото е умряла работа.
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От изброените топ специалности дори английската филология е загуба на време- човек може да владее отличен английски и без да задълбава 4 години, особено излизайки от английска гимназия. С IT също е относително, там практиката е много по-важна за реализацията, а в нашите ВУЗ-ове все още се преподава твърде архаично.
6
3
 
19
 
! Отговори
Бивш студент преди 6 години
Едно време беше Правото, напълнихме се с юристи, не че ни трябват, сега е ред на психолозите.....
5
0
 
19
 
! Отговори
Татяна Младенова преди 6 години
Толкова ниско ли са паднали, че да се хвалят, че тестът по български език и литература ги е доближил до матурата. Матурата е обидно ниско, защото трябва да обслужи статистиките на МОН и всички да изкарат. Мой познат записва българска филология с оценка от матурата 3,67, завършил столичен техникум по нещо си с общ успех 3,75. Той дори не знаеше какво е това филология. Срам. До там я докараха такива като А.Герджиков, С. Игнатов, М.Дачев и други псевдомъжлета филоложчета.
4
0
 
10
 
! Отговори
Питане преди 6 години
А как стои въпросът с т.нар." истики"- китаистика, японистика и т.н. Има ли реализация?
3
5
 
7
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
До Анонимен 2 Не си пров.Психолога е като дялан камък.Където го сложиш, все не става.Дали па някой такъв психопат няма да оглави държавата? Корделка какво е завършила?
2
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1988 бaлъци..просто нямам думи.За какво им е на тези да учат психология,психологията ли ще ги храни?1988 бъдещи безработни(а не,те ще бягат в чужбина,като за високо образовани хора като тях няма работа тук,все пак и на гърците им трябват сервитьори и друг обслужващ персонал)Жалко,народът адски изпростя,младите също.Няма ли кой да каже на тези будали,да си седнат на зaдниците и да се занимават с нещо по-ценено.Психолози ще ми стават те,трябва наистина да се нуждаеш от психолог,за да искаш да си..
1
2
 
31
 
! Отговори
Бай Ганчо преди 6 години
В държавата-лудница са нужни повече психодоктори