Повече пари за малките ученици – обещания от червения Дядо Мраз

От БСП ще има само обещания за подаръци, съзря Искрен Веселинов
12 юли 2017 17:00,
20
Повече пари за малките ученици – обещания от червения Дядо Мраз
Снимка: архив Булфото

Два часа управляващи и опозиция си разменяха обвинения в популизъм и социално разделение и обсъждаха стигат ли парите за дрехи и обувки на децата. Повод за това стана предложението дали да се отпуснат еднократни помощи и за учениците от втори до четвърти клас от семейства с ниски доходи. В момента помощи от 250 лева има само за първокласниците.

В крайна сметка с 84 гласа "за", 25 "против" и 72 "въздържал се" не бе прието предложението на БСП, което целеше да се подобрят условията за образование на децата от семействата с ниски доходи. Основният аргумент на мнозинството бе, че така се противопоставят децата до 4 клас с тези до 12 клас, което е несправедливо. Те видяха проблем и във финансовата обезпеченост на проекта, който според левицата ще коства 30 млн. лева. Мнозинството обвини червените и че предлага поредния популистки законопроект.

"Вече спрях да броя милиардите, които трябваше да бъдат похарчени. БСП ползват Народното събрание за пропаганда - те са добрите, а управляващите са злодеите. Предлагат пак да раздаваме пари, за да бъдем добри", обвини Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

"След като уволнихте Карл Маркс като идеолог, сте взели за ваш идеолог Дядо Мраз. Подаръци ще има за всички от сърце, подаръци ще има, но не от БСП. От БСП ще има само обещания за подаръци", допълни още Веселинов.

От левицата пък контрираха, че не могат управляващите да говорят за несправедливост, предвид че са гласували само вдигането на минималната пенсия, а не парите на всички пенсионери. Червените напомниха и заявените приоритети на правителството в сферата на образованието, както и думите на премиера.

"Премиерът Бойко Борисов каза, че ще правим магистрала на знанието. Опозиция и управление са на едно мнение. Да подкрепим мнението на премиера, но не с неговите методи, а с финансова помощ, защото има хора, които не могат да си пратят децата на училище", настоя соцдепутатът Христо Проданов.

От левицата обясниха и че се предлага да се отпуснат помощи до 4 клас, защото това е периодът, който е най-рисков за отпадане от образователната система.

Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти" обаче предложи да се помага материално, тъй като има безотговорни родители, които могат да похарчат средствата за друго.

Хасан Адемов от ДПС пък коментира, че предложението е частична мярка и че трябва да се търси комплексен и интегриран подход за проблемите в образованието.

"Нашият законопроект е стъпка за решаването на този проблем. Подходът не е комплексен, принудени сме да е на парче, но няма как да обясним на майка или баща, че нямаме комплексен подход. Наистина ли някой мисли, че държавата няма 30 млн. или така се казва, просто защото проектът е на БСП?", запита Ирена Анастасова от БСП.

В дебата за парите на децата депутатите се върнаха и назад във времето и си размениха взаимни нападки кой е виновен за бедността в страната.

"БСП управлява 63 години - от 1944 насам. Когато говорите защо Европа е на две скорости, как искате да сте наравно с европейски страни, когато 63 години карате на задна скорост. Не сте социална, социалистическа или социалдемократическа партия, вие сте популистка партия и го доказвате всеки път“, обвини Спас Гърневски от ГЕРБ.

От левицата обаче му репликираха, че дава само политически аргументи без да коментира по същество законопроекта.

"Хубаво е да се връщате толкова много назад във времето, но бяхте част от СДС, която приватизира България. Докато чакаме резултатите от вашето управление, цели градове ще изчезнат. Докато чакаме интегрирания подход, цели градове ще останат неграмотни", отвърна Весела Лечева от БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
стига преди 6 години
сме давали на некачествени хора, да даваме на творящият народ-българите.Колко про-цента от приватизираното е на хора от БСП, колко на СДС и др., моля напишете.Комунистите родината ограбиха, поделиха си я на калпак, на нас, на обикновените хора не дадоха пак.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЗЕМЕТЕ ПАРИТЕ НА БСП И ЩЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ.
13
4
 
4
 
! Отговори
Хигиенист преди 6 години
Не на червените ***!
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е ГЕРБ да се грижи за електората си.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА МОЕТО ДЕТЕ И НА ОЩЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БКП И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НЕ СА МУ ДАЛИ НИТО Л-Е-В ДЕЦКИ ЗАЩОТО Е ДЕТЕ НА РОДИТЕЛИ КОИТО УЧИЛИ И СТАНАЛИ "БОГАТИ",ВСЕ СМЕ НАД МИНИМУМА ЗА "ДЕЦКИТЕ"НА ГЛАВА ОТ СЕМЕЙСТВОТО!!!Днес отиде на интервю за работа НО ПОНЕЖЕ Е УЧЕНИК АКО ИСКА ТРЯБВА ДА МИСЛИМ ЗА ИНДИВУДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОСЛЕДНАТА МУ УЧЕБНА ГОДИНА,ОФЕРТАТА ИНАЧЕ Е ЧУДЕСНА!!ЩОМ МОЕТО ДЕТЕ МОЖЕ,ЗАЩО ДРУГИ ДА НЕ МОГАТ,ПРИЯТЕЛИТЕ МУ ПЪК РАБОТЯТ НО СА ПО-ГОЛЕМИ,ЩОМ ТЕ МОГАТ ЗНАЧИ МОЖЕ,НЕ НА ПАРАЗИТИЗМА!АМАН!!
10
3
 
4
 
! Отговори
ДО ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ преди 6 години
ЩЕ ЗАПОМНИМ ГОСПОДИН ИСКРЕНЕ КОЙ ГЛАСУВА ПРОТИВ ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ И НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ГО ПРИПОМНИМ И НА ТЕБЕ.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП грешат в случая. Стига сме им наливали пари на ромите, колкото повече им даваме, толкова повече ще се плодят и по-безотговорни към децата си ще стават! Не е това начина, стига моркови, трябва и тояга!
8
1
 
9
 
! Отговори
Дядо ви Ташунко преди 6 години
Дядо Мраз че е червен знаят всички деца, той навлиза в културата на българина много по-рано от измисленият от Кока-Кола Дядо Коледа. Още Елин Пелин пише през 1910 стихотворението "Дядо Мраз и внуците му".
7
8
 
9
 
! Отговори
Бързо на Психиатър преди 6 години
Да говориш, че БСП управлява от 1944-та година, а в същото време да си бил кемт на Пловидв по време на управлението на СДС, и че сега си част от ГЕРБ, който пък управлява от 10 години, означава, че имаш много тежка шизофрения, Спасе Гърневски.
6
4
 
5
 
! Отговори
ПАРТИЯТА БСП , КАЗВА преди 6 години
ПАРИ ,ПАРИ ПАРИ ........И ПАК ПАРИ ДАЙТЕ .........!!!!ТОВА Е ---ТЯХНАТА ИДЕОЛОГИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
7
 
4
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ: преди 6 години
ПРОЧЕТЕТЕ БЕСТСЕЛЪРА ----"ЗЛАТОТО НА ПАРТИЯТА" ОТ ИГОР БУНИЧ И ВЕДНАГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ИСТИНСКАТА СЪЩНОСТ И ИДЕОЛОГИЯТА НА КОМУНИСТИТЕ!!!ТОВА СА ОТГОВОРИТЕ ---НА ВСИЧКО КОЕТО ЗНАЕТЕ, ПРЕЖИВЕЛИ СТЕ ,ИЛИ СТЕ УЧИЛИ ЗА КОМУНИШЗъМА и СОЦИАЛИЗъМА!!АВТОРА Е ВЕЛИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
2
 
9
 
! Отговори
Не е ясно преди 6 години
Как ще се постигне ефективен контрол относно това,дали тези помощи отиват по предназначение?Дори и да не се изплащат под формата на пари, а да се дават примерно дрехи и обувки за децата,как да сме сигурни, че родителите няма да продадат тези вещи, за да си осигурят пари за цигари и за ракия?Помните ли онзи баща на 5 деца, 2 от които бяха умрели от недохранване? Когато репортерката каза, че с парите от детските надбавки може да купува мляко и хляб, той отговори"Тия пари и за цигари не стигат!"
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите ще се удвоят.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблем е че парите отиват в небългарски ромски и турски семейства и страната се обезбългарява.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щях да одобря това предложение, ако в текста беше добавено, че:1. Такива помощи ще има само за децата на онези родители, на които не може да бъде осигурена работа, която да е по силите им.2. Освен горното условие, да има още едно - дори родителят да е безработен не по негова вина или да е с малка заплата, такива помощи да се дават само за първите му две деца. Иначе какво излиза? Не може да издържа деца, ама ги създава и чака да бъдат хранени за сметка на някой друг!