Олимпийците ни по химия със злато и три бронза

Учениците ни мериха сили с участници от още 75 страни в Тайланд
15
Олимпийците ни по химия със злато и три бронза
Снимка: СООПН

Един златен и три бронзови медала спечели българският олимпийски отбор по химия на Международната олимпиада, проведена от 6 до 15 юли в Након Патом, Тайланд, с участието на 76 страни.

Петър Христов, 11 клас, СМГ, завоюва златен медал, Весела Механджиева, 12 клас НПМГ - бронзов, Кристина Костадинова, 12 клас, НПМГ - бронзов, Кръстьо Драгинов – 12 клас, ПМГ, гр. Гоце Делчев – бронзов.

Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Олимпийският отбор по химия е сред най-силните отбори в дисциплините по природни науки, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН.

Престижното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация "Америка за България".  

Отборът ще пристигне на Терминал 2, Летище "София" с полет от Доха тази неделя в 19:15 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам много безработни химици точно от СУ , в САЩ и България..Тази която е САЩ бе докторантка кара специализация в Япония , и в САЩ мие съдовете в клинична лаборатория, умряла е от глад..
11
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 6 години
спортистите от олимпиади получават по петдесет хиляди лева или апартамент от държавата, а тези ученици ще получат по една хартиена грамота.Но тези ученици след време ще поемат от терминал 2 към нова Родина и то завинаги.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХимикИ като не е умряла химията, колко химически завода има работещи в България? Ти знаеш ли колко тона цианиди стоят на склад в КЦМ-ето, а ценни метали се изнасят от концесионери за без пари. Дано да имат късмет децата и се реализират в чужбина, защото тук ще разберат израза "3ло куче под кисела джанка". Асистентите вземат 600 лева и проектите им са един път и половина.
9
4
 
7
 
! Отговори
Химик преди 6 години
До Анонимен - Като е умряла, защо не спрете да дишате, ядете, да се обличате, да се лекувате - химията изобщо не е приключена. Това, че в България хората са прости и не искат да се занимават с наука, не значи че дадена наука не се развива и няма бъдеще...Има голям потенциал в химията, но трябва малко мозък, а не празни приказки....
8
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
браво на децата родителите и преподавателите такива деца и трябват набьлгария успех
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умствения потенция на Българина въпреки разбитата образователна система е огромен. Тука гледам че бок луците от негодните племена на ака синовете на чистачката отдолу се пръскат от яд.
6
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
До До ГОШО ТЪПОТОСредното го...пропуснах,но висшето,не...успях.
5
0
 
4
 
! Отговори
До ГОШО ТЪПОТО преди 6 години
Личи ти,че не си бягал само от час по химия. Пропуснал си и средното образование.
4
1
 
12
 
! Отговори
Простаците преди 6 години
Не ме интересуват... ЧЕСТИТО НА УЧЕНИЦИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ ИМ. ТРУДЪТ ВИ Е ВЪЗНАГРАДЕН. БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЯМА С КАКВО ДА СЕ ГОРДЕЕ,ОСВЕН С ДЕЦА КАТО ВАС.ВИЕ СТЕ ГОРДОСТ ЗА БЪЛГАРИТЕ,КОИТО ВИ ОЦЕНЯВАТ. БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ. ЖЕЛАЯ ВИ НОВИ УСПЕХИ!!!
3
4
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
От любимите ми предмети най...обичах химията.За това често бягах от час,с...кеф.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичкото е "Америка за България пълното цяло ОМ
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Химията е приключена наука , учете за физици , или айде лекари че взимат най-много пари.. От Естествените науки най-безработни има химици.. ще се гърчите от глад..