Сезонен работник ли е българският учител? Къде са МОН, РУО?

Трима преподаватели от СМГ с историите си пред Dnes.bg
Обновена: 17 юли 2017 15:13 | 17 юли 2017 14:45, Анисия Иванова
77
Сезонен работник ли е българският учител? Къде са МОН, РУО?
Снимка: Dnes.bg

Сезонен работник ли е българският учител? Има ли криза за млади учители в българското  образование и каква е ролята на училищния директор? По данни на Синдикат "Образование" младите преподаватели у нас са под 5%, а от години едно от исканията на синдикалистите е да се въведе мандатност на директорската длъжност.

Неписана практика в родното образование са и временните назначения на учители. Практиката е откакто се въведоха делегираните бюджети - директорите подписват договори от септември до юни, учителят се освобождава за два месеца, след което се назначава или не по преценка на директора отново през септември. По груби сметки се икономисват около 1200 -1500 лв. на човек.

Тези проблеми станаха актуални след последния скандал в българското образование, но този път в центъра е една от най-елитните български гимназии – Софийската математическа гимназия.

Трима преподаватели от СМГ, двама от тях млади учители, попаднали в казуса "сезонен работник", потърсиха Dnes.bg, за да разкажат своите истории.

24-годишният Божидар Георгиев е за втора година учител по БЕЛ, но за първа в СМГ. След като завършва бакалавърската си степен по "Българска филология" в СУ, започва работа като учител, това иска и да работи въпреки условията в образованието.

Една година работи в 109 ОУ в Слатина и в 49 ОУ в Сухата река, в едното е на половин норматив, в другото училище - по заместване на колега, когато той се връща, трябва да освободи мястото.

"За втора година съм преподавател. За да започна в СМГ, миналата година се явих на конкурс и бях избран измежду 40 кандидати", разказва ни Божидар.

"Договорът ми беше срочен - от 7 септември до 30 юни. Коментарът на директора Антони Стоянов, че това е нормална процедура във всяко училище, много ме притеснява", признава младият човек и допълва "преподавателската дейност не е сезонна работа и не е редно да има такива договори".

"Означава, че всички млади учители сме вид процедура, необходима за кратък период от време, когато свършим работа, сме ненужни", коментира Божидар.

Друг мотив за това, че не е подновен договорът, младият учител на получава.

"Личен контакт с директора не съм имал, от медиите чух коментарите, заповедта за прекратяването на трудовия ми договор беше връчена от зам.-директора, въпреки че г-н Стоянов беше в училище, не пожела да се види с мен, а заместникът нямаше аргументи, които да изтъкне", допълва той.

Деца, на които преподава Божидар, и техните родители, започват протести в защита на младия учител, правят подписка, искат среща с директора на СМГ.

"Нищо конкретно не са разбрали, директорът споменал, че имал информация, която не искал да сподели, но ако чуели защо го прави, щели да му ръкопляскат", разказва озадачен Божидар.

Георгиев е преподавал на четири паралелки от петите класове и е класен на немската. "Класът беше страхотен – от 32 деца. Великолепен, сплотен клас, тази година завърши с общ успех 5,90", разказва той и допълва: "Имах планове за следващата година, ако директорът е имал забележки към мен и работата ми, беше редно от човешка и професионална гледна точка да ги сподели".

24-годишна е и Ана Илиева, възпитаник на СМГ до 7 клас, бакалавър от СУ по "Приложна математика". Миналата година е назначена на половин щат в училището, води часове на един от петите класове. Другото място, където работи, е Испанската гимназия.

Въпреки обещанията, че през новата учебна година ще бъде назначена на цял щат в СМГ, ще води и курсове по математика, нищо от това не се случва. В края на юни тя също получава заповед за прекратяване на трудовото си правоотношение, но лична среща с директора или обяснение не получава.

Парадоксът при нея е, че младата математичка е определена да е зам.-ръководител на отбора на СМГ, който в края на юли трябва да пътува за Индия за състезание по математика.

"От началото на юли трябваше да съм в училище всеки ден, за да работя с учениците за подготовката им за Индия.  В края на юни колегите математици ми дадоха папки със задачи, за да готвя децата, но от 1 юли нямам достъп до училището", разказва за нелепата ситуация Ана.

Билетът на Илиева обаче е купен, документите й са подадени в посолството на Индия, но тъй като тя вече не е на работа в СМГ, нейното име е записано като ръководител на друг български отбор, който пътува за състезанието.

След 6 юли Ана Илиева и Божидар Георгиев не са допускани да влязат свободно в училището.

"За да си вземем трудовите книжки, трябваше да подадем писмено заявление защо искаме да влезем, със записване на личните ни данни. Беше много унизително", признава Божидар.

Третият преподавател с временен трудов договор е Надя Владева, учител с 16-годишен стаж, преди СМГ преподава в частно училище "Света София". На 1 септември миналата година е подписан договорът й в СМГ, на 5 юли тази година получава заповед за неговото прекратяване.

В СМГ Владева води часове по БЕЛ на два шести класа, на 9-тите класове води немски като втори чужд език, а в края на годината е и класен за два месеца на 6 клас.

По думите й към края на учебната годината директорът Антони Стоянов обещал, че на 28 юни ще има среща с учителите, на които им изтичат договорите, за да разберат съдбата си.

"През целия ден бях в училище, но не бях повикана от никого, среща така и не се състоя", разказва тя.

На 29 юни се разпределят нормативите за следваща година. "Зам-директорът каза, че г-н Стоянов е предал да бъдем броени при разпределението на часовете, а на 5 юли ми беше връчена заповедта. Нямам обяснение защо е прекратен договорът ми", удивена е Владева.

"В много училища учителите са принудени да подписват временни договори. Това е порочна практика, много обидно отношение към българския учител и трябва да спре", категорична е тя.

За работата си през годината и тримата са получавали отлични оценки от ръководството, включително и от директора.

На областния кръг на олимпиадата по БЕЛ пет деца от СМГ са с шестици, четири - на техни ученици. Две шестици получават петокласници, на които Божидар Георгиев преподава, другите две са на деца от 6 клас, на които преподава Надя Владева. Ана Илиева също има ученици, класирани за втория кръг на олимпиадата по математика. Три деца от нейния клас участват в състезание в Шумен и едно от тях печели първо място.

Всички пети класове са ощетени от освобождаването на преподавателите, а те водят основни предмети - едните губят математик, другите учител по БЕЛ.

"Притеснителното е, че не се мисли за децата, защото и моите шестокласници за трета поредна година ще са с нов учител в 7 клас", казва Владева.

В подкрепа на тримата учители се вдигнаха родители и деца.

"Бих оправдала нашето освобождаване, ако родителите или децата са недоволни от работата ни, но това не е така. Напротив, те излязоха в наша защита, организираха подписка. Опитваме се чрез различните институции да обърнем внимание на проблема, защото несправедливостта е голяма", разказва Надя Владева.

"В медиите се пускат слухове, че няма млади учители, ние сме такива, даваме душа и сърце да работим с децата и сме го правили цяла година. За мен е обидно, че един млад учител е сравняван с процедура, която била нормална в края на учебната година. После нека се чудят къде са младите учители", допълва коментара й Божидар Георгиев.

И тримата знаят, че няма да останат без работа, но искат да се върнат в СМГ заради децата, заради вече положените основи.

"Тъкмо тръгнахме да изграждаме и спираме, на новото място ще започнем отначало", казва той.

Уволнените преподаватели искат справедливостта да възтържествува и са убедени: "Това не са решения на Софийска математическа гимназия и никой от нас не вини СМГ за ситуацията. СМГ са учителите и учениците, благодарение на тях са постиженията на училището. Ръководството само помага или вреди. Това са решения на ръководството. Последствията трябва да понесе този, чиито решения са неаргументирани".

Dnes.bg потърси за коментар и директора на СМГ Антони Стоянов, но не успя да се свърже с него на мобилния му телефон, разговорът беше отказан. Медията ще продължи да следи случая и реакцията на МОН и РУО по темата "българският учител - сезонен работник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Университетите бълват млади учители колкото за три Българии. Страната се е препълнила с учители, които не искат да си работят по професията.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Написаното е практика на много места, само забранен достъп до училището ми се вижда пресилено.
26
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В системата съм още от 86та година. Без връзки учител в голям град не се назначава. А заплата е направо смешна. По-добре кандидатсвайте в кварталната автомивка, имате по- голям шанс да получите работа, при това за двойно повече пари.
25
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак са писали статията некадърни джурналисти на сезонен договор. Става въпрос за СМГ и е очевидно частен случай защото е елитна и има наплив от млади учители. Където и другаде - договорите са си целогодишни
24
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моя позната 5 години преди пенсия я сменяха в 5 различни училища, начална учителка- и все с препоръки за да я назначат следващата година. Никой не мисли за децата или за това какъв стимул ще имат учителите за да проявят някакъв интерес, като знаят какво ги чака на 30-ти юни.Директорите не можеш да ги пипнеш, беше едно време като влизаха да преподават и да заместват.
23
5
 
35
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Без връзки си намерих работа в училище . Вече за 4-та година ще съм там . Договора не ми е прекъсван за лятото . Явно не е практика във всички училища , а в някои в които директорите се чувстват безнаказани . Като спестят 1200 лева от лятните отпуски къде щеги инвестират ? Това не става без подкрепата на общината и МОН , да знаете !
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DA GI IZGONYAT TEZI DIREKTORI CLENOVE NA GERB.
21
0
 
32
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Нещо подобно и е в полицията.Все партийни кадри отгоре.Всеки път рапортуват,че напускали специалисти,че имали недостиг на щат.Че нямало дори кандидати.Ама хайде,пробвайте се да кандидатствате за полицай?Нямам на идея защо умишлено навсякъде се бойкотира държавната машина.И то от кадрите ,вътре в нея!!
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"След 89-та е така, преди това учителите са ходили всяко лято на почивка на морето"Не беше баш така. Ходиха на морето през 2 години и само които се уреждаха с някаква карта от министерството на някакви почивни станции че да е по-евтино.
19
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ САМО В СМГ Е ТАКА.В ПЪРВА АНГЛИЙСКА СОФИЯ Е СЪЩОТО. КОРУМПИРАНИ И УДОБНИ ДИРЕКТОРИ .
18
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Като останах без работа реших да се пробвам за преподавател имам и диплома за това, казаха ми - без връзки човек не става, иначе на борсата обявени места има."Ти си кандидатсвай колкото си искаш, даже на борсата те насърчават да кандидатстваш, но накрая винаги си преизбират стария кадър. Без връзки - забрави дори за мижавата учителска заплата.
17
0
 
25
 
! Отговори
Oxooo преди 6 години
Икономисват се много повече от 1200лева-2 и половина брутни заплати+осигуровки от работодателя+пари за дрехи+ДМС....
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този го съкращават, като искаш да му вземеш мястото, от училището те убеждават колко лошо било там и после пак си назначават стария кадър, само дето за няколко месеца парите му идват от помощи за безработица.
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 месеца ще взима 80% от брутната си заплата, тоест пак същото нето от Бюрото по труда и после като го назначат, пак започва да получава пари от Министерството на образованието. Това е стар номер за източване на помощи за безработица и се практикува от всакакви фирми и учреждения.
14
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българси учител ?!? - няма такова животно ! Селски кифли "учат" педагогика, щото друго не могат.После на половин работен ден. Фасони и претенции. Според "учителката" на дъщеря ми Андрешко е положителен герой и различно мнение се оценява с двойка.Професията е утрафеминизирана.Феминизма е деструктивен.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3, ИМА НАРЕДБА ОТ 12 АПРИЛ, В КОЯТО СА РАЗПИСАНИ НОРМАТИВИТЕ- ДА ГОРЕ ДОЛУ НАБЛЮДЕНИЯТА ТИ СА ТОЧНИ, НОРМАТИВА СЕ ВЪРТИ В ТАЯ ПОСОКА- ОТВОРИ И ПРОЧЕТИ, ОСТАНАЛОТО Е ЗА САМОПОДГОТОВКА И УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ. А ДАЛИ Е НИСКА ИЛИ ВИСОКА ЗАПЛАТАТА ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ЗНАЕШ, НО АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ПОДОБНИ НА ТЕБ НЕДОЧУЛИ ИНДИВИДИ ДА СЕ МЕСЯТ В НЕЩА, КОИТО НЕ РАЗБИРАТ НЯМА ДА ИМАМЕ И УЧИТЕЛИ. ДО 25 Г УЧИТЕЛИТЕ СА ОКОЛО 360, А В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ СА ПРЕОБЛАДАВАЩАТА ЧАСТ.
12
0
 
12
 
! Отговори
До №3 преди 6 години
О, образований и интелигентний, допуснал си точно четири пунктуационни и две правописни грешки в писанието си!
11
0
 
27
 
! Отговори
1 учител преди 6 години
До аз тамТакева и другите синдикати са вредни за образованието. Те могат само да точат парите на учителите под формата на членски внос, но играят с министерството и издателите на учебници
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лойко каза че бюджетът е пълен с излишък но режат от заплатите и пенсии и дават само на фирми на ГЕРБ.
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До недоволния от заплатите на учители:Това с казана за българи в ада не е шега, да знаеш ...