Агресията в училище с двоен ръст, увеличават психолозите

Работна група ще търси решение на конфликтите сред децата ни
7
Агресията в училище с двоен ръст, увеличават психолозите
Снимка: flickr

Два пъти са се увеличили регистрираните инциденти на агресия в училище за три години, по данни на МОН. За учебната 2013/2014 г. те са били 3268, а за учебната 2015/2016 са 7017.

Работна група от депутати от всички парламентарни групи, представители на ресорни институции и експерти ще търси решения на проблемите с конфликтите, агресията сред и към децата. Това реши Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание на заседание, в рамките на което се състоя кръгла маса на тема "Родителите - конфликтите - агресията и закрилата на децата".

Работната група трябва да се сформира до 20 септември, а до 30 октомври - да анализира събраната информация и постъпилите предложения за законодателни промени и да набележи следващи стъпки. Комисията реши още междуведомствената работна група по промените в Семейния кодекс към Министерството на правосъдието да възобнови дейността си.

В хода на дискусията депутати, представители на министерства и експерти се обединиха около констатацията, че е време да се премине от говорене към конкретни действия за решаване на проблемите.

Трябва да се постави акцент и да се говори повече за връзката между образованието и ценностите, заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева. За следващата учебна година се предвижда да се увеличи броят на училищните психолози в страната. Към момента те са 700, а образователните институции са 4080, каза тя.

Омбудсманът Мая Манолова призова депутатите всеки в своя район да следи какво се случва с образованието на децата. Тя заяви, че са необходими промени в Семейния кодекс, защото в момента той поставя родителите в противоборство и конфликт във всеки един бракоразводен процес, защото очаква всеки един да бъде представен като по-добър родител.

Според психолога Иван Игов нищо не се прави за решаване на проблема с агресията в училище. По думите му редица изследвания показват, че агресията сред децата е свързана предимно с училищната среда. Причини за поява на фрустрация у децата, а впоследствие и на агресия, са дискриминативни учебни програми и съдържание, нереформирана училищна среда, липса на подготвени преподаватели и специалисти, семейните модели (когато в една трета от семействата в страната се справят агресивно помежду си, децата виждат това), липсата на практически умения за справяне.

Училището отдавна е абдикирало от осигуряване на гражданско възпитание на децата, смята Игов. В образованието ни има много малко неща, които са свързани с практически умения за справяне в средата, която заобикаля децата ни. Повечето от нещата, които децата ни учат, ги отблъскват от училище, заяви психологът.

Част от решенията на проблема според него е строителството на нови училища, защото в момента в големите градове те са "претъпкани". Едно училище задължително трябва да е най-много до 500 деца. Друго решение е учебното съдържание да бъде съобразено с възрастта на децата, защото голяма част от него сега не отговаря на психологическото им съзряване. Трябва да се утвърди кариерното развитие в училище, смята той.

Важно е и обучението на родителите в родителски умения. Моделът на образование не работи за децата от "поколението Z", те мислят различно, кооперират се по различен начин, работят по различен начин, мислят като пъзел, сглобяват различни факти, образи, информация. Още не сме се научили да мерим тяхното мислене, да го разбираме, заяви психологът.

На дискусията бяха изказани становища относно спорта и религията като средства за овладяване на агресията.
От това как ще образоваме и най-вече обичаме нашите деца, зависи бъдещето на България, каза председателят на комисията Славчо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Забравете! преди 6 години
Никога вече няма да има нормално училище в България-народ без ценности не може да възпитава и обучава! Кой вмени на хората да следват западните стандарти на живот???Сега не можем да изчоплим децата от моловете и наргилетата.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво са ти ТВУ-та, тия ги чакат Макдоналдс, някой СОТ и живота, за да им напомнят, колко за нищо не стават.
4
5
 
1
 
! Отговори
ицо хикса преди 6 години
Кви тву-та кви пет лева,ве баце,прая кот си искам щот даскалите зимат заплата от моя гръб( от родителите ми), и само глеат да се скатават или заяждат и после що ги чупели ами малко им е боя те да са благодарни че е само това виж ко става в Бяла,Асеновград ......
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От много "реформи" няма вече нормално училище!
2
0
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 6 години
Тва малко като да ти тече покрива и ти да приготвяш кофи ,а не да го правиш
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо просто не върнете ТВУ-тата за агресивните, които правят проблеми и тормозят останалите?